Kort sesong for asparges

Et sikkert vårtegn er de ferske, grønne aspargesskuddene som kommer til syne i hagen og i butikkhyllene. Men sesongen er kort så ikke vent med å nyte vårens delikatesse.

Den grønne aspargesen dukker opp som både hovedperson og assistent i måltidet. Den kan puttes i paier, i pastaretter eller i en risotto. Den kan grilles eller dampes, og den er et flott tilbehør til både kjøtt og fisk.

Venn eller vinfiende?

Mange synes det er utfordrende å velge vin til asparges. Den blir beskrevet som bitter og syrlig. Våre erfaringer er derimot at aspargesen har lite eller ingen bitterhet. En varmebehandlet asparges har til gjengjeld en del sødme, og det kan ha noe å si for vinvalget. Sødmen demper nemlig frukten og forsterker eventuelt tannin i vin.

Sauvignon Blanc er en drue som gir noen av de samme aromaene som aspargesen, i tillegg til mye friskhet som passer godt til en vårlig rett. De grønne aromaene av nesle, tomatstilk, urter, gress og stikkelsbær er karakteristiske for druen, og har gjort den til et sikkert valg til aspargesretter.

Se polkokkens oppskrift på aspargesrisotto

Se polkokkens oppskrift på vårsalat med asparges 

Noen raske drikketips

Hvitvin

Vinstil: Lett og frisk eller saftig og frisk

  • Vin på druen Sauvignon blanc
  • Vin på druen Riesling fra Tyskland eller Østerrike
  • Vin på druen Grüner veltliner fra Østerrike

Les om vinstilene for hvitvin

Øl

  • Lys lager
  • Hveteøl
  • IPA

Alkoholfritt

  • Alkoholfri musserende
  • Alkoholfri hvitvin
  • Alkoholfri te-drikk for eksempel kombucha

Visste du at ...

... asparges kommer i mange farger.

Det finnes både hvite, lilla og grønne varianter. Forskjellene på hvit og grønn asparges kommer av at de dyrkes på ulike måter. Den hvite aspargesen vokser under et jorddekke. Hvis den får vokse over jorda med direkte sollys, blir den grønn.