Valg av øl til marinert grillmat
Både kjøtt, sjømat og grønnsaker kan marineres. Skillet mellom ulike marinader kan være viktigere for drikkevalget enn hva du griller.
Generelt er øl mer robust til mat enn vin er. Det kan være en fordel når du skal velge drikke til såpass rustikke smaker som i grillmat, ofte med mye sødme og salt.
Sødme i maten demper fruktpreget i ølet som derfor bør ha ekstra god fruktighet, eventuelt litt restsødme. Saltet demper friskheten, og drikken bør ha god friskhet eller et svalt, urteaktig humlepreg for å kompensere for dette.
Rosmarinmarinade
Lett og frisk marinade, passer like godt til grønnsaker som til fisk og lyst kjøtt.
- 1 dl jomfruolivenolje
- 2–3 ss finhakket fersk rosmarin
- Saften av 2 sitroner (dersom sitronene er økologiske, gjerne også litt revet skall)
- Havsalt og nykvernet pepper
Øl som passer til lys og lett marinade
Lyst og lett øl
Lyst, lett og leskende øl frisker opp i maten og passer godt til grillmat uten marinade eller marinert med lett og lys marinade. Velg for eksempel en lys lager eller et lyst hveteøl.
Smaksrikt øl
Du kan også velge et øl med litt mer dybde, alkohol og fruktighet. En lys blond har litt mer av alt og er et godt alternativ.
Alkoholfritt øl
Et lett og leskende alkoholfritt øl av pilsnertype.
Ølmarinade
Middels kraftig marinade med øl og krydder, passer til både kjøtt og fisk.
- 1 dl jomfruolivenolje
- 1 dl øl, f.eks. lys trippel
- Saften av 3 lime
- 1 ss finhakket rød chili
- 1 finhakket hvitløksfedd
- 1 ss finhakket ingefær
- 1 finhakket sitrongress
- Havsalt og nykvernet pepper
Øl som passer til middels kraftig marinade
Fruktig øl
Lys trippel, for eksempel et trappistøl, har kompleksitet og konsentrasjon som passer til en fyldigere ølmarinade, og det kan fint brukes i marinaden også.
Humlepreget øl
Er du glad i humle, kan du velge en IPA. Humlen tilfører bitterhet som bryter med maten og gir liv til kombinasjonen. Men til bruk i marinaden kan det gi maten for mye bitter smak.
Alkoholfritt øl
Humlepreget, alkoholfritt øl i IPA-stil.
Barbecuemarinade
Smaksrik, søt, salt og krydret marinade, passer kanskje aller best til rødt kjøtt.
- 1 dl jomfruolivenolje
- 2 finhakkede hvitløksfedd
- 1 ss finhakket rød chili
- 2 ts røkt chili- eller paprikapulver
- 1 ss worchestershiresaus
- 1 ss soyasaus
- 1 ss tomatpuré
- 2 ss honning
- 2 ss dijonsennep
- 2 ss balsamicoeddik
Øl som passer til smaksrik marinade
Mørkt og søtlig øl
Mørkt øl med maltsødme - mørk lager, brown ale, porter eller til og med en søtlig barley wine - har aromaer som spiller på lag med de karamelliserte tonene i grillmat med kraftig og søt marinade.
Syrlig øl
Den vågale kan prøve en gueuze eller et annet klassisk surøl. Øltypene har friskhet og konsentrasjon som går godt til salt mat og som virkelig frisker opp til en søtlig marinade.
Alkoholfritt øl
Alkoholfri porter.
Slik lykkes du med marinaden når du griller
Grillmat i butikkhyllene er ofte ferdigmarinert og den inneholder mye sukker og særlig salt, det er enkelt å lage marinaden selv.
Er det mye sukker i marinaden, bør du tørke av kjøttet før du steker det, ellers kan det lett brenne seg.
Ettermarinering
Ettermarinering etter at kjøttet er ferdig grillet, gir mye smak til kjøttet. Stekingen endrer strukturen i kjøttet så marinaden trekker lettere inn.
"Dressing the Board" kaller TV-kokken Jamie Oliver sin metode for ettermarinering. Han hakker mynte, chili og hvitløk på en stor fjøl, heller over olje og sitron og blander sammen. Det ferdigstekte kjøttet får hvile i blandingen og trekke til seg god smak.
Vent på varm grill!
Den vanligste feilen folk gjør når de griller er at de starter for tidlig, før grillen er varm nok. Flammene skal være slukket og kullet gløde under et tynt askelag, da er grillen klar. Stek eventuelt i flere etapper og snu kjøttet ofte, da blir maten stekt raskere og jevnere. Et tips er å bruke mindre kjøttstykker som raskt blir ferdig.