Først publisert i Vinbladet 2023-1
Originaltittel: Bobler med stil
Tekst: Anne Enggrav, fagansvarlig mat og drikke
Kokk: Andreas Ingul
Hva smaker paté de campagne?
Retten består av mange forskjellige aromaer og alle grunnsmakene er representert. Her er det sødme og syre i vinaigretten, bitterhet fra salaten og salt fra pateen. Baconsmaken er tydelig, men også krydder, sennepsfrø, nøtter og cornichons (små sylteagurker) gir tydelige aromaer. Det er en sammensatt og balansert rett med mye smak, og en nesten klebrig munnfølelse i pateen.
Oppskrift som passer til musserende vin
I Vinbladet 2023-1, tok vi for oss temaet "mat og musserende vin". Vi sorterte ut tre stilretninger basert på forskjellige egenskaper i vinen, og så på hva slags mat som passer godt til hver av dem.
Denne oppskriften er laget til stilen autolysepreget, utviklet og sammensatt.
Les mer om de tre musserende vinstilene
Drikketips
Dette er en champagnerett. Jo mer atolysepreg desto bedre. Spesielt lager den sprø toasten en perfekt bro til autlysearomaer i vinen. Aller best passer viner som er lagret en stund, eller der det er blandet inn en solid dose med reservevin som gir den ferdige vinen et tydelig lagringspreg.
De lagrede aromaene er godt til aromaene fra bacon og krydder. Vinen trenger også en del konsentrasjon for at den ikke skal bli overdøvet av maten, og syrlighet og bobler i vinen spiller en viktig rolle til det fete og myke i maten.
Det er ikke så mange andre steder enn i Champagne du vil finne kombinasjonen av syre, konsentrasjon, utvikling og autolyse. Å finne den sammensatte og utviklede stilen er litt som en skattejakt. Ord som nøtter, brioche eller tørket sopp i smaksbeskrivelsen er gode indikasjoner på at du er på rett vei.