Drikke til jordbær og bringebær

Norske bær er like gode som sesongen er kort.

Tallerken med marengs, krem, rørte jordbær og blomster.
Foto: Tommy Andresen

Søt vin til søte bær

De beste jordbærene og bringebærene er fulle av sommerlige aromaer, sødme og en livlig friskhet.

Søte, smaksrike bær kombineres best med en søt vin enten de spises som de er, eller i kremdesserter og kaker. Ostekake og panna cotta er det også vanlig å servere med bærsaus.

Champagne og jordbær?

Dette er en gammel klassiker, men det passer ikke særlig godt sammen. Søte bær gjør at vinen oppleves enda syrligere og strammere. Champagnene vi drikker i dag er stort sett tørre, men i gamledager var de ganske søte - det kan forklare tradisjonen.

Hva smaker godt å drikke til bær?

Hvitvin

  • Moscato d´Asti - perlende, søt hvitvin fra Piemonte, Italia
  • Asti Spumante - musserende, søt vin fra Piemonte, Italia
  • Auslese - søtlig hvitvin fra Tyskland

Rødvin og rosévin

  • Brachetto d’Acqui – søt perlende eller musserende rødvin fra Piemonte, Italia
  • Søt eller søtlig rosévin

Sider, øl og mjød

  • Søt eller søtlig sider fra Norge eller Frankrike
  • Surøl tilsatt bær som berliner weisse og framboise er svært sylige og tørre - det kan være en spennende kontrast til bærdesserter
  • Søt mjød tilsatt røde bær

Les vår introduksjon til mjød

Alkoholfritt

  • Bringebær- eller rabarbralimonade
  • Musserende hylleblomstdrikk