Drikke til ramen

Ramen er kraft med nudler, og med topping av grønnsaker og kjøtt. Det kan kanskje høres enkelt ut, men smakene er komplekse.

En bolle ramen med egg og kjøtt.
Foto: Getty Images

Umami

Ramen kan lages i mange varianter, og det er kraften som er variasjonen. Det er fire hovedtyper ramen: Miso, Tonkotsu, Shio, and Shoyu. Her tar vi utgangspunkt i Shoyu ramen, eller soyaramen. Soya tilsettes kraft på kylling eller svin og gir dype, brune, komplekse aromaer og mye umami. Kraften serveres sammen nudler, kokt egg, grønnsaker og/eller kjøtt.

Kompleks drikke til kompleks kraft

I Japan er ramen er typisk lunsj-mat, så det er ikke så vanlig å drikke alkohol til, spises det etter jobb så tar man kanskje en pils til. I vinmonopolet tester vi utallige mat- og drikkekombinasjoner og Ramen er en av rettene vi har hatt overaskende wow-kombinasjoner med.

Rødvin er sjelden topp kombinasjon til asiatisk mat, men når vinen er skikkelig gammel utvikler den komplekse og nyanserte aromaer. Frukten er ikke lenger fersk. Den er tørket, jordlig og kan nærmest minne om brun buljong. Det ble wow!

Oransjevin med lang skallkontakt har også noe annet å by på enn bare det fruktige.

Munnfølelse

Og det er det brune sporet man bør følge her. Øl med mørkt maltpreg, lagret champagne eller utviklet sake gir flotte kombinasjoner. Mens boblene øl i og champagne blir en kontrast i munnfølelse til tyntflytende suppe så vil sake bli en forlengelse av den oljete kraften.

Drikketips

Hvitvin & musserende

  • Oransjevin med tydelig preg av lang skallkontakt.
  • Utviklet champagne eller annen musserende med lang lagring eller tid på berme, se etter "solera" eller "reserve perpetuelle" på etiketten.

Rødvin

  • Skikkelig utviklet rødvin, for eksempel fra Colares eller Bordeaux. Gjerne eldre enn 20 år, eller så gammel som mulig.

Øl & sake

  • Bokkøl, gjerne et vellagret juleøl med litt maltsødme
  • Umamirik sake med aldersutvikling eller tydelig preg av koji. Se etter "yamahai" eller "kimoto" på etiketten.