Tilbake
FagpratBrennevin

Cocktail med akevitt - to oppskrifter

Akevittcocktailer er en arena hvor to verdener kolliderer. Det litt trauste og tradisjonelle møter ungdommelig innovasjon.
bord med krydder og råvarer til akevitt
Foto: Stian Broch

Først publisert i Vinbladet 2021-4
Tekst: Niclas Lundmark

Cocktail hadde sin storhetstid i USA i perioden 1860-1915, og siden har populariteten gått i bølger. På 2000-tallet fikk cocktailen en renessanse, og en ny generasjon bartendere har mer eller mindre funnet opp kategorien på nytt. Miksing av drinker er blitt en kunst hvor klassiske cocktailer plukkes fra hverandre og settes sammen igjen med en twist. 

Akevitt i drinker

Dagens bartendere bruker mye tid på å analysere smak og aroma på de ulike bestanddelene, for så å komponere den komplette cocktailen. Hva kan så det erkenorske brennevinet akevitt bidra med i en cocktail?

– Akevitt er et takknemlig brennevin å jobbe med i drinker. Det er så mye å spille på, om det så er krydder, urter eller de forskjellige fattypene man bruker under lagring, sier Anders Bakke. Han er ekspeditør på Vinmonopolet på Skøyen i Oslo og en veteran på Oslos cocktailscene.

Han var tidlig ute med å bruke akevitt i drinker på Bar Boca og den nyskapende baren Morgenstierne. Han er opptatt av de klassiske, gode smakene, men han er også ekstremt nerdete når det kommer til drinker.

– Det store mangfoldet i akevittkategorien gjør at akevitt kan brukes til mange ulike drinker, man må bare jobbe litt for å finne de riktige kombinasjonene av smaker, sier Anders. 

Gin vs akevitt

Det er krydderne som skiller gin og akevitt. Mens gin skal ha tydelig preg av einebær, skal akevitten bære preg av dill og/eller karve. I tillegg brukes en rekke aromater i begge – her er det bare fantasien som setter grenser, og skillet mellom dem kan bli flytende.

Både karve og dill har distinkt aroma, og dette åpner for å lage bredspektrede krydderdestillater. Det er ikke uvanlig å bruke røtter som løvetann eller kvann for å underbygge det nesten jordlige preget i en karvepreget akevitt. Men det mest fascinerende er kanskje at du i destillat fra karve kan få både jordlige og dype aromaer og fine topptoner samtidig. Disse topptonene kan vi kjenne som noe friskt med blomster- og sitrusaromaer.

Nettopp dette spennet fra bass- til diskanttoner gjør akevitten til en spennende ingrediens i alt fra friske, sitrusbaserte drinker til tunge, aromatiske og bitre klassikere.

Verdt å vite om akevitt

Moderne akevittdrinker 

Fjellbekk er trolig mange nordmenns første og eneste møte med en akevittcocktail. Den hadde sin storhetstid på høyfjellshotell på 70- og 80-tallet. I dag ser vi nye måter å bruke akevitt i drinker. Internasjonale bartendere har omfavnet akevitten for lenge siden. Kanskje ser de på den som en ny ingrediens uten å være forutinntatt av tradisjon slik vi nordmenn ofte er. 

Opphevingen av produksjonsmonopolet har gjort mye for den norske akevitten, et mangfold av aktører har revitalisert en litt nedstøvet brennevinskategori. Produsentene går nå tilbake til tinkturene, urteuttrekket, for å finne det unike og særnorske uttrykket.

I et trendbilde med nordisk kjøkken, nordisk design og sanking av ville vekster, passer akevitten godt inn.  Aldri har det vært morsommere å være interessert i akevitt enn akkurat nå! 

Ulike smaksprofiler

Akevitt har en spennende krydderprofil, men den tar en god del plass. Det handler egentlig om å finne noter i akevitten som andre ingredienser kan spille på lag med. Vaniljearomaene i en fatlagret akevitt er flotte å bygge på i friske drinker. De tilfører dybde i en akevitt sour for eksempel. 

– En av mine favoritter er The Mullet Burden, sier Anders Bakke. Dette var rett og slett en variant av Fjellbekk eller kanskje heller en Tom Collins. Akevitt er kanskje norsk, men destillatet smaksettes ofte med kryddere som ikke er norske. Vi ønsket å gi den et tiki-preg med tropiske ingredienser samt litt mer fat og frukt som ikke akevitten kunne gi alene uten at det ble for mye akevitt rett og slett. I denne drinken kjører akevitten i tospann med en lys, fruktig VSOP cognac. 

Lys brun drink i et glass med isbiter.

The Mullet Burden

2 cl fatlagret akevitt
2 cl VSOP cognac
2 cl ananas- og kardemommesirup
3 cl sitronsaft
2 dæsjer aromatisk bitter
sodavann

Ananas- og kardemomme-sirup 
Knuste kardemommefrø ristes i tørr panne på høy varme. Deretter tilsettes fersk ananasjuice og hvitt sukker i like deler i pannen. Varm opp til sukkeret har smeltet, men uten å koke blandingen. Avkjøl og sil av.

Ha alle ingrediensene i en cocktailshaker. Tilsett isbiter og rist hardt i 5-8 sekunder. Sil over i et longdrinkglass med is og topp med sodavann. Rør varsomt med en lang skje.

Brun drink med en tepose.

Moonwalk The Foxtrot

1 cl fatlagret akevitt
2 cl tørr madeira
2 cl fransk hvit vermut
1 ts fruktig og blomsterpreget urtelikør
2 dæsjer orange bitter
1 tepose med Ras El Hanout (nordafrikansk krydderblanding)

Dette er først og fremst en sterkvinscocktail hvor akevitten ikke blir brukt som base, men som en såkalt «modifier», altså som en slags krydderelement. 

Dette er en rørt drink. Det vil si at alle ingredienser bortsett fra krydder-teposen tilsettes et kaldt røreglass, som så tilsettes is. Deretter røres hele blandingen i ca. 25-30 sekunder før den siles over i et kaldt cocktailglass. Tilsett så teposen med krydder og server.

Moonwalk The Foxtrot er for øvrig et sitat fra en Spice Girls-låt.

Klassiske drinker der du kan bruke akevitt

Blank akevitt

Blanke akevitter med preg av karve og sitrus kan benyttes som erstatning der vodka og gin er basebrennevin. 

  • GT/AT – akevitt og tonic
  • Moscow mule
  • Tom Collins
  • Negroni
  • Gimlet 
  • Dry Martini

Fatlagret akevitt

Akevitt kan lagres på ulike typer fat og med ulik lengde på fatmodningen. Fatmodningen vil gi aromaer av vanilje, tørket frukt og krydder. Disse akevittene kan benyttes som erstatning hvor cognac eller whisky er basebrennevin. 

  • Old fashioned
  • Manhattan
  • Whisky sour