Om druesorten
Chenin Blanc er en grønn drue som i hovedsak blir dyrket i Loiredalen i Frankrike og i Sør-Afrika der druen også går under navnet Steen (uttales sten).
Druesorten knopper tidlig og druene modner relativt seint. Det kan gi utfordringer med frost om våren og umodne druer eller råte ved innhøsting.
Tidlig høstet Chenin Blanc kan være kjedelige greier med lite aroma og et papp- eller plastaktig hint. Men blir druene skikkelig modne får vinene et preg av moden frukt og dybde. Munnfølelsen kan være litt feit med en kledelig ruhet fra skalltannin. Friskhet pleier disse vinene å ha nok av.
Typiske aromaknagger
Kvede, kvedesyltetøy, gul pære, fersk kantarell, ryllik og kløver.
Vinstiler
Chenin Blanc blir laget som musserende, perlende eller stille. De kan være tørre, halvtørr eller søte, de fleste er uten tydelig fat, men de finnes også.
Stilmessig kan tørr Chenin Blanc sammenlignes med vin basert på Pinot Gris, Silvaner og Grüner Veltliner.
Chenin Blanc fra Frankrike
I Loire er Chenin Blanc viktig i den sentrale delen av det langstrakte regionen. Fra ytterst til innerst er det verdt å nevne disse AOP-ene som alle er forbeholdt Chenin Blanc:
Savennieres: tørre viner, noen med litt fat.
Coteaux Layon: søte viner med minimum 34 gram sukker, men noen kan være skikkelig søte og botrytiserte.
Vouvray: alle sødmegrader i stille vin i tillegg til perlende og musserende.
Montlouis: alle sødmegrader i stille vin i tillegg til perlende og musserende.
Vouvray - regionen og vinen
Vouvray AOP ligger omtrent 160 kilometer inn i landet og på nordsiden av elven Loire. Vinmarkene ligger på platåer og sydvendte skråninger brutt opp av små drag og bekkedaler som gir gode forhold for Botrytis.
Jordsmonnet kalles tuffeau og er porøs kalkstein. Dette jordsmonnet drenerer godt samtidig som det holder på nok vann for plantene som lett lar røttene grave seg over ti meter ned i dypet.
Klimaet er semikontinentalt og årgangsvariasjonene kan være ganske store. Dette håndterer produsentene ved å sjonglere mellom å produsere mange ulike stiler vin avhengig av modning på druene og andel med edelråte. Noen produsenter går gjennom samme vinmark og plukker i flere omganger til ulike typer vin.
En vouvray må baseres på minst 95 prosent Chenin Blanc. Over halvparten av vinen som blir laget er perlene eller musserende. Disse fleste av dem er laget på champagnemetoden. Sødmen i de stille vinene varierer veldig.
- Sec = mindre enn 4 gram sukker per liter
- Demi-sec = 4-12 gram sukker per liter
- Moelleux = 12-45 gram sukker per liter
- Doux = Mer enn 45 gram sukker per liter
Vouvray er vin som kan lagres i mange år og de med sødme er seiglivede.