Vin fra Italia er berømt over hele verden. Prosecco, barolo, amarone. Du har nok hørt navnene før.
Italia er et ungt land og et stort land. Derfor tenker italienerne mer på sin egen region enn på landet som helhet. Vinen og maten lages slik den er blitt laget i nærområdet i generasjoner.
Geografi og klima
Italia er et lang land og den "italienske støvelen" strekker seg 1200 km fra alpene til et godt stykke inn i Middelhavet. De klimatiske forholdene varierer stort, nord i Italia kan det være kjølig, mens det er varmt i sør. Noen områder har skog og fjell, andre har strender og flatmark. I nord spiser de kjøtt, melk, smør og sopp. I sør vokser det sitroner, tomater og oliven. Det er også store forskjeller når det gjelder høyde over havet, soleksponering og ulikt jordsmonn.
Italia har flere druetyper enn noe annet land. Hvert område har sine foretrukne druer, ofte flere grønne og flere blå druer.
Piemonte i nordvest, Toscana midt i landet og Veneto i nordøst er viktige regioner for kvalitetsvin.
Kjente viner fra Italia
Prosecco
Prosecco er en musserende eller perlende vin fra nordøst i Italia. en vanligste produksjonsmetoden er annengangsgjæring på tank og ikke i flaske. Vinene blir fruktigere og har ofte litt sødme. Den ukompliserte fruktige stilen med smak av pære, sitrus og blomst har gjort den svært populær. Det produseres 700 millioner flasker (dobbelt så mye som champagne).
Les mer om prosecco
Amarone
Nordmenn elsker amarone fra Veneto og det er en av de mest populære dyre vinene. Av rødvin solgt i prisintervallet mellom 300 og 750 kroner ligger amarone-regionen Veneto på andreplass etter Piemonte, som er kjent for de to toppvinene barolo og barbaresco. Amarone er laget på delvis tørkede druer noe som konsentrerer sukker og aromastofferer. Det gir fyldig, sødmefull og generøs vin.
Les mer om amarone
Barolo og Barbaresco
Noen av verdens mest prestisjefylt rødviner lages i Piemonte nord i Italia. Druen nebbiolo er stjerna i disse vinene og gir viner med mye tannin og høy friskhet som kan lagres lenge
Les mer om barolo og barbaresco
Lover og regler
Et område kan søke om å få betegnelsen DOCG, DOC eller IGP. Disse merkene stiller mer eller mindre strenge krav til vinens kvalitet, opprinnelse og produksjon. Men merkingen er ikke nødvendigvis et kvalitetsstempel. Det finnes dårlig DOCG-vin, og det finnes god vin uten merking.
Trender og utvikling
Siden 1970-tallet har supertoskanere fått stor oppmerksomhet. Dette er påkostet rødvin som ikke lages på tradisjonelle italienske druer som Sangiovese, men «importerte» druer som Cabernet Sauvignon og Merlot.
De siste årene har søkelyset i Italia dreid mer tilbake til det lokale, tradisjonelle og særegne. Det satses også stadig mer på hvitvin framfor rødvin i Italia.
Italias vinregioner
Det lages vin i alle av Italias regioner, fra kjølige alper i nord til varme Sicilia i sør.
Nord-Italia
Piemonte
Noen av verdens mest populære og prestisjetunge viner kommer fra Piemonte. Her lages både rød, hvit og musserende vin, men det er rødvin som har satt Piemonte på kartet. Mest kjent for kraftige rødviner på nebbiolo-druen, som Barolo og Barbaresco. Andre viktige druer er barbera og dolcetto.
Les mer om vin fra Piemonte
Lombardia
Lengst nord ligger Lombardia. Her lages rødvin på druen chiavennasca/nebbiolo i kjølig stil fra Valtellina, fruktige rødviner på cortese i Oltrepò Pavese, hvitviner på trebbiano i Lugana og kvalitetsmusserende på champagnemetode fra Franciacorta
Les mer om Lombardia
Veneto
I Nordøst-Italia ligger regionen Veneto, med Venezia som hovedstad. Dette er den største vinregionen i Italia. Produserer både røde viner (valpolicella, ripasso og amarone) og hvite viner (soave), samt musserende vin (prosecco).
Les om amarone
Friuli-Venezia Giulia
Produserer hovedsakelig hvitviner av høy kvalitet på lokale druetyper som friulano, malvasia istriana og ribolla gialla. Her er de ikke uvanlig å fermentere hvitvinene med skallkontak, såkalt oransjevin. Rødvin lages på lokale druetyper som scioppettino og refosco, men franske merlot er i vinden. Regionen deler appellasjonen DOC Prosecco med Veneto.
Les mer om prosecco
Trentino-Alto Adige
I alpene, på grensen til Østerrike, ligger regionen Trentino-Alto Adige. Alto Adige er det italienske betegnelsen på Syd-Tyrol. Her produseres friske hvitviner på druene chardonnay, sauvignon blanc, pinot bianco og pinot grigio samt den lokale druen kerner. Saftige rødviner lages også på druene pinot nero, schiava og lagrein.
Emilia-Romagna
Det lages mye vin i regionen, men de er mer kjent for maten enn for vinen. Parmaskinke, parmesan, balsamico og ragu bolognese er nemlig herfra. Til den lokale spekematen passer den røde musserende vinen lambrusco godt, til bolognese finner du rødviner på barbera og sangiovese.
Les mer om lambrusco
Liguria
Liguria utgjør kyststripen fra grensen til Frankrike og østover til Toscana. I turistmagneten Cinque Terre lages det også vin, og gjerne hvitvin på druene vermentino og pigato. Helt på grensen til Frankrike, i Dolceaqua, produseres Ligurias mest interessante rødviner basert på rossesedruen.
Les mer om vin fra Ligura
Valle d’Aosta
Helt oppe i det nordøstlige hjørnet av Italia finner du en sjarmerende blanding av italiensk og fransk kultur. Side om side med alpinbakkene dyrkes druer i terrasserte vinmarker. Her lages rødvin på nebbiolo-druen, lokalt kalt picotener, petit rouge og pinot nero.
Sentral-Italia
Toscana
Toscana ligger midt i Italia, og er en av de mest prestisjetunge vinregionene i Italia, om ikke i verden. Firenze er hovedstad. Toscana har vært lokomotivet for landets endring fra storprodusent av bordviner til storspiller på det internasjonale markedet for kvalitetsvin. Regionen er først og fremst kjent for sangiovese-baserte rødviner fra Chianti, Brunello di Montalcino og Vino Nobilde di Montepulciano. Regionen er også kjent for «supertoskanere» som endret italiensk vinlovgivning. Regionen er grunnpilaren i merkevaren «italiensk vin».
Les mer om supertoscanere
Umbria
Sør-øst for Toscana ligger Umbria. Her er også sangiovese en viktig drue, men det er de lagringsdyktige, kraftige og snerpende vinene fra Montefalco Sagrantino som har høyest anseelse blant de røde vinene. Regionen er dog utvilsomt mest kjent for hvitvinene fra Orvieto på druene grechetto og trebbiano.
Marche
På østkysten ligger Marche, mest kjent for verdicchio-baserte hvitviner fra DOCG’ene Verdicchio dei Castelli di Jesi and Verdicchio di Matelica. Røde viner er basert på druene montepulciano, sangiovese, lacrima og vernaccia nera.
Lazio
Regionen ligger rundt Roma, og er mest kjent for Frascati og Est! Est!! Est!!! di Montefiascone, dog er det langt mellom wow-opplevelsene i regionen. Hvitvin dominerer, men det lages også noe rødvin på druene sangiovese, cesanese, montepulciano og merlot.
Se drikketips til den romerske pastaretten pasta all’amatriciana
Sør-Italia og øyene
Abruzzo
Abruzzo ligger i øst mot Adriaterhavet. Med noen få dominerende druesorter og områder er regionen relativt oversiktiglig. Viktigst er rødvinen Montepulciano d'Abruzzo og de aromatiske hvitvinene på druen pecorino.
Molise
En obskur liten region sør for Abruzzo. Hvite blandingsviner på trebbiano toscano og bombino og rødviner på montepulciano og aglianico.
Campania
Regionen på «leggen» av den italienske støvelen, med Napoli som hovedstad. Her er aktive vulkaner, pizza, bøffelmozarella og verdens beste sitroner. Her produseres noen av Sør-Italias beste viner; rødviner laget av aglianico-druen, samt friske og komplekse hvitviner på druer som fiano og greco.
Les mer om vin fra Campania
Basilicata
Regionen ligger klemt mellom Puglia, Calabria og Campania, og aglianico-druen trives også her, spesielt i området Aglianico del Vulture hvor du finner snerpende og lagringsdyktige rødviner som likner naboen i vest.
Les mer om vin fra Basilicata
Calabria
Den chilisterke fleskepølsa nduja er mer kjent enn vinene herfra. Det lages hovedsaklig rødvin i regionen på druene galioppo og greco nero.
Les om drikketips til pizza med nduja
Puglia
Puglia, som utgjør "hælen" på Italias støvel, har et varmt og tørt klima og er en av landets største vinproduserende regioner. Regionen er kjent for fyldige rødviner på druene primitivo (også kjent som zinfandel) og negroamaro, og har de siste årene hatt et skifte fra volumproduksjon mot kvalitet.
Sicilia
Italias største region og middelhavets største øy. Produserer både røde og hvite viner, med fokus på lokale druer som nero d'avola, frappato, carricante og grillo. På høytliggende vinmarker rundt den aktive vulkanen Etna, lages nyanserte rødviner på druen nerello mascalese. Øya har lang historie for forsterket vin som marsala og søte viner på tørkede druer.
Sardinia
Øya ligger 240 km ut fra kysten av Lazio og har den franske øya Korsika som nærmeste nabo. Sardinia er som et minikontinent for seg, hvor språk, historie, språk, kultur og geologi skiller seg fra resten av Italia. Franske og spanske druesorter har større plass enn italienske. De viktigste er grenache (lokalt kalt cannonau og carignan. Hvite viner lages hovedsakelig på vermentino og malvasia.
Les mer om druen grenache