Fakta om vinregionen Baden
Vinmarksareal: 15 727 hektar (tredje størst i Tyskland)
Produksjon: 1,2 millioner hl
Viktigste druer: Spätburgunder / pinot noir (38 %), müller-thurgau (14 %), grauburgunder / pinot gris (15 %), weißburgunder / pinot blanc og riesling.
Mest kjent for: Rødvin på pinot noir
Geografi og klima
Baden ligger sørvest i Tyskland ved elven Rhinen og er Tysklands sørligste vinregion. Regionen er primært en lang, smal stripe med vinmarker som strekker seg fra Tauber i nord til Bodensjøen i sør. Rett vest, på andre siden av Rhinen, ligger Alsace og Vosgesfjellene som stenger for regnskyene.
Vinproduksjon i Tyskland nyter godt av klimaendringene, og kanskje aller mest Baden. Dette er Tysklands varmeste region med flest soltimer, og kanskje Tysklands aller beste region for rødvin, og spesielt på druen spätburgunder (pinot noir). Lengst sør, ved Bodensjøen, finner du palmer og middelhavsklima.
Jordsmonnet er variert med variasjoner av keuper, lerjord, løss, granitt, leire, kalkstein og sand. Kaiserstuhl er en utdødd vulkan, mens isbreavsetninger (morenejord) er typiske for Bodensee-distriktet.
Baden er Tysklands tredje største vinregion etter Rheinhessen og Pfalz i produksjon. 85 prosent av produksjonen i området står det lokale kooperativet for, men de mest interessante vinene kommer fra småskalaprodusenter.
Tysk pinot noir
I Tyskland går druen under navnet spätburgunder, og det er landet med den tredje største beplantningen av pinot noir i verden etter Frankrike og USA. Det meste av tysk pinot noir er å finne i Baden og Wurttemberg sør i Tyskland, men druen er også viktig i andre regioner, som Ahr. Små, men betydningsfulle mengder med pinot noir er også å finne i regionene Pfalz og Rheingau.
Pinot noir har antakeligvis blitt dyrket i Tyskland siden 300 e.Kr. Den eldste dokumentasjon på dette er fra 1300-tallet.
Hvordan smaker vinene?
Vinene var tidligere tungt eiket før, men i dag er det ren, stram og nyansert frukt som preger aromabildet. Aroma kan minne om lyse røde bær som bringebær, kirsebær og rips med topptoner av blomster, urter og krydder. Ved lagring kan vinene utvikle aromaer av sopp, skogbunn og litt kjøttaktige aromaer.
Viktigste underområder i Baden
Baden er delt inn i 9 underområder. De beste vinene kommer fra underområdene Kaiserstuhl, Ortenau og Kraichgau.
- Tauberfranken
- Kaiserstuhl
- Markgräflerland
- Tuniberg
- Breisgau
- Kraichgau
- Badische Bergstraße
- Bodensee
- Ortenau
Kaiserstuhl
Kaiserstuhl har terrasserte vinmarker og det høyeste punktet Totenkopf ligger på 550 meter over havet. Jordsmonnet er variert og sammensatt, men mye av det vulkanske er gjennom tidens løp blitt erstattet av løse sedimentere bergarter skapt under siste istid.
Dette jordsmonnet fungerer som en svamp. Det holder på regnet og slipper det sakte fra seg. Ideelt for vinplantene i dette varme området.
Her lages hovedsaklig delikate rødviner på pinot noir, men også fyldige hvitviner på pinot gris og pinot blanc.
Ortenau
Ortenau ligger sørvest i Baden og strekker seg langs slettene mellom Rhinen og Schwarzwald.
Området er kjent for Badens beste hvitviner, hovedsakelig laget av riesling plantet i bratte vinmraker med 40 grader helling. Muller-thurgau, scheurebe og grauburgunder (pinot gris) er også vanlig, mens rødvinene nesten utelukkende er laget av spätburgunder (pinot noir).
Kraichgau
Kraichgau er et kupert vinområde sørvest i Baden omgitt av Odenwald-åsene og elven Neckar i nord. Området er mest kjent for hvitviner på weissburgunder (pinot lanc) og rødvin på spätburgunder (pinot noir) i området rundt byen Malsch, og hvitvin på rieslinger fra byen Sulzfeld. Rødvin på druen lemberger, bedre kjent som blaufränkisch, er også viktig i området.