Du har sikkert smakt prosecco, som lages i en stor ståltank - og kanskje også champagne, som modnes på flaske i årevis.
En annen, og kanskje enda eldre måte å lage bobler i vin på, kalles methode ancestrale på fransk, som rett og slett betyr gamlemåten. Det morsomme er at denne nesten utdødde måten å lage vin på har fått et realt oppsving og blitt supertrendy.
Vintypen kalles vanligvis pétillant naturel eller bare pét nat.
Hva er pet nat?
I motsetning til champagne og andre tradisjonelle musserende viner, er ikke pet nat tilsatt sukker eller gjær i en ferdig vin for å gjære en gang til. Pét nat er kort og godt vin som er tappet på flaske før den er gjæret ferdig. Med vinen følger både levende gjær og sukker. Inne i flasken spiser gjæren opp resten av sukkeret og lager bobler og smak.
De fleste pét nat-viner er hvite, men det finnes også oransje, rosa og røde versjoner. De bruser mindre og virker bløtere i munnen enn annen boblevin. Ufiltrerte versjoner med bunnfallet intakt har også mer stofflighet, nesten som en liten ruhet. Alkoholen er også et hakk lavere enn mange andre musserende viner.
Naturlig vin?
Pétillant naturel betyr naturlig perlende og forbindes ofte med naturvin. Naturvin er er viner som er laget med økologiske eller biodynamiske druer, spontanfermentert og helt uten tilsetninger (med unntak av litt sulfitt).
Mange av pet nat'ene som produseres er naturvin, men de trenger ikke være det.
Perlende eller musserende vin
Pet nat kan være perlende eller musserende. Det er altså ikke trykket, men metoden som gjør det til en pet nat.
Det meste av pet nat har stort sett mindre bobler enn musserende vin, og er det vi kaller for perlende vin med bare 2-3 bar trykk i flasken (champagne har 6 bar). De vil derfor være merket perlende vin på hyllene i Vinmonopolet, og i nettbutikken vår, men noen kan ha litt mer enn 3 bar og blir da merket som musserende vin.
Uklar og ufiltrert
Degorsjering (gogging), altså fjerne bunnfallet/gjærrestene fra flasken før den skal selges, deler fort pet nat-produsentene i to. Tradisjonalistene mener at når man først lager vin på gamle måten, hvorfor da modernisere den med å fjerne bunnfallet.
Ved servering kan du velge å vende flaska slik at du får med bunnfallet og vinen blir skyet eller du kan drikke den klar. Drikker du vinen sporco (skitten), som italienerne kaller det, så virker vinen fyldigere, men mindre fruktig.
Hvordan smaker en pet nat?
Stilen varierer gjerne først og fremst på grunn av druetypen, om det er aromatisk gewûrtztraminer eller nøytral chardonnay. Eller om den er laget i kjølige Chablis eller solvarme Sør-Afrika. Men de aller fleste viner i denne stilen er ukompliserte, fruktige og friske, og smaker av sitrus, eple, pære og blomster.
De fleste er laget for å drikkes med en gang, men noen mer forsegjorte utgaver kan også lagres i et par år.
Pet nat til mat
Dette er anvendelige viner. De er vanligvis ikke veldig smaksrike og de tar ikke mye plass i møtet med mat. Mat som ikke er veldig smaksrik som salater, reker og salt fingermat passer godt til pet nat. Boblene gir struktur og kan være fin kontrast til myk mat eller lette supper.
Aromatisk pet nat med litt sødme er forfriskende til aromatisk thaimat.