Hva er portvin?
Portvin er en søt sterkvin fra Portugal, oppkalt etter havnebyen Porto. De fleste er røde, alkoholsterke og søte.
Tradisjonelt ble all portvin lagret i havnebyen Porto og eksportert fra søsterbyen Vila Nova de Gaia. Den dag i dag ligger de fleste kjellere og handelshus her.
Hvordan lages portvin?
Alle portviner lages på samme måte; man stanser gjæringen av druemosten ved å tilsette druebrennevin som holder 77 %. Da er det fortsatt sukker igjen og resultatet blir en søt sterkvin med omtrent 20 % alkohol.
Den tradisjonelle fottråkkingen av druene i trau av stein, lagares, benyttes fremdeles på noen vintage-varianter. I moderne vinerier er det vanlig med mekaniske tråkkemaskiner med føtter av silikon og vanlige druepresser.
Det som i all hovedsak skiller de ulike stilene av portvin er fatlagringen, fra ruby som har ingen eller kort tid på fat, til tawny som kan fatlagres i flere tiår.
Klima og jordsmonn i Duorodalen
Dourodalen ligger i Nord-Portugal. Vinmarkene ligger langs elven Douro og er delt inn i tre underområder: Cima Corgo, Cima Baxio og Douro Superior.
Dette er et varmt vinområde og et brutalt vakkert landskap. På sommeren blir det grusomt hett i de bratte, tørre skråningene, hvor det nesten ikke finnes jord og lite annet enn drueplanter kan dyrkes.
Druetyper i portvin
Portvin inneholder flere ulike druesorter. Omtrent 30 ulike sorter er tillatt, men de viktigste er Touriga nacional, Touriga francesa, Tinta roriz (Tempranillo), Tinta barroca og Tinta cão.
For hvit portvin er de vanligste hvite druene Gouveio, Viosinho, Rabigato, Codega og Malvasia fina.
Les om druene i drueleksikonet
Ulike typer portvin
Rød portvin deles inn i ulike typer avhengig av kvalitet og om vinen har lagret kort eller lang tid på fat eller flaske.
Ruby port
En fruktig og ungdommelig portvin som lagres kortere tid på fat eller tank før flasketapping, vanligvis 2–3 år. Ruby port er den enkleste typen portvin og forbedres ikke ved ytterligere lagring.
Reserve port
Vin av høyere kvalitet enn enkel ruby, gjerne lagret 4-6 år på fat og er en blanding av flere årganger.
Late bottled vintage (LBV)
Portvin fra et enkelt år med årgangsangivelse på etiketten og etter fire-seks år på fat tappes de på flaske. Etter noen år med flaskemodning lanseres de for salg. Vinene kan være filtrert eller ufiltrert, og er drikkemodne når de lanseres.
Vintage port
Portvin fra et enkelt år med årgangsangivelse på etiketten. Dette er den høyeste kvaliteten og lages bare i de beste årene. Vinen lagres på fat i 2–3 år før den tappes på flaske. Vintage port har stort lagringspotensiale og kan bli fantastiske etter flere tiår i kjelleren, 10-15 år regnes ofte som minimum, gjerne så lenge som 50.
Tawny port
Tawny betyr "lær" og viser til vinens farge. Tawny portvin er lagret på fat så lenge at de får mørk ravgul mot brun farge og et utviklet preg. Gjennom gradvis eksponering for luft får de et oksidert preg, smak av tørket frukt, fat og nøtter.
Lagret tawny kommer med ulike aldersbetegnelser (10, 20, 30 og 40 år) og er en blanding av ulike årganger der aldersbetegnelsen viser til en stil mer enn en spesifikk alder. Tawny uten noen aldersangivelse er ofte enkle og rimelige viner. De lages ved å blande Ruby og hvit portvin.
Tawny utvikles ikke i særlig grad videre på flaske og er drikkemoden ved lansering.
Colheita
Colheita er tawny portvin fra et enkelt år med årgangsangivelse på etiketten. Minimumskravet til lagring er syv år, men de fleste ligger mye lenger på fat.
Hvit og rosa portvin
Hvit portvin lages av grønne druer og rosa portvin av blå druer hvor skallet kun er med en kort tid under gjæringen. Ung, fruktig portvin som gjerne serveres avkjølt som aperitiff eller i cocktails. Hvit portvin kan også ha noe fatlagring, men kan ikke benytte samme aldersindikasjoner som tawny/colheita.