Har du lyst til å bli en vinsmaker?
Er du nysgjerrig og rimelig fordomsfri? Kan du ingenting eller litt om vin og ønsker å lære mer? Vil du gjøre vinklubben din litt mer lærerik? Da er du i så fall klar for å følge Vinmonopolets vinklubb.
Gå sammen med tre til fem mennesker du har lyst til å lære samme med og kom opp med et fengende navn på klubben deres, så ligger alt til rette for lærerikt og ikke minst morsomt samvær.
Nederst på siden kan du laste ned en artikkelserie i åtte deler om å starte vinklubb. Den ble først publisert i Vinbladet.
Praktiske forberedelser
Planlegg vinkjøpet
Planlegg smakingen en uke i forkant. Da kan dere eventuelt bestille om ditt lokale vinmonopol ikke har varene dere er ute etter.
Ha bare litt vin i glasset
Til smaking trenger du bare 3-4 cl vin i glasset. En flaske rekker derfor til hele 18 personer når du bare skal smake.
Vinglass og vann
Vinglassene bør være tulipanformede med en relativt stor klokke. Da fanger du aromaene best. Bruk like gjerne rødvinsglass til hvitvin. Mange såkalte hvitvinsglass er altfor trange og små. For å unngå sjenerende lukt fra glassene kan de skylles med vann eller en liten skvett med vin. Husk også vann til å drikke!
Vinåpner
Det er kanskje en selvfølge, men det er fint å minne om den allikevel. Det er så tungvint uten. Vinåpnere finnes i alle prisklasser, men de trenger ikke være så avanserte.
Bruk hvit bakgrunn for fargebedømming
For å se fargen i vinen trenger du en hvit bakgrunn. Hvite servietter, et ark eller en duk er bra.
Spytting
For å beholde konsentrasjonen og lære mest mulig kan det være lurt å spytte under selve smakingen. Spyttebakke får du i en butikk for kjøkkenutstyr. Du kan også bruke mugger, kopper eller en liten bøtte.
Smak blindt!
Når du smaker uten å vite hva som er i glasset, lærer du å stole på egen smak og ikke på etiketter. Gjør det slik: en av dere gjør vininnkjøpet og holder det hemmelig for de andre. Dekk flaskene med folie og nummerer dem. Hell eventuelt vinene over i nummererte, rene mugger eller karafler. Blindsmaking gjør deg minst mulig forutinntatt.
Unngå sterke lukter
Nesen venner seg fort til lukter, også sterke, men det kan forringe smakingen for de andre om du bruker veldig sterk parfyme eller røyker inne underveis.
Mat
Smak først, spis etterpå, men ikke vær skrubbsulten når du skal smake. Vin skjerper appetitten, så du blir sulten i løpet av smakingen.
Temaer for vinklubben
Bruk fantasi, interesse eller hjelp fra ditt lokale vinmonopol til å finne tema for vinklubben. Her er en liste med forslag til temaer:
- En drue fra samme land, region eller distrikt
Prøv for eksempel forskjellige viner laget av Riesling fra Rheinhessen i Tyskland eller forskjellige viner laget av Barbera fra Piemonte i Italia. - Samme drue, ulik opprinnelse
Prøv samme druetype fra ulike voksesteder, for eksempel Sauvignon Blanc fra Loire i Frankrike mot Sauvignon Blanc fra Sør Afrika. Eller Chardonnay fra Burgund mot Chardonnay fra USA og Chardonnay fra Australia. Det samme kan selvfølgelig gjøres med blå druer. - Musserende mot Champagne
Musserende vin kommer i ulike kvaliteter, enkelte kan konkurrere mot ekte champagne. Prøv engelsk musserende og spansk cava mot to champagner. Alle bør ha omtrent lik sukkermengde, for eksempel extra brut eller brut. - Mye mot lite garvestoffer
Se på klokkene våre, og velg viner med mye og lite garvestoff. Prøv dem blindt mot hverandre, og se om dere klarer å se hvilke viner som har mest garvestoff. Klarer dere å sette riktig klokkeverdi? - Mye og lite sødme
Velg viner med ulik sødmegrad. Klarer dere å rangere dem riktig? - Samme vin i ulike årganger
Når du prøver den samme vinen i forskjellige årganger, kalles det vertikalsmaking. Det er ikke alltid så lett å få tak i flere årganger av samme vin, men har du lagret en vin i flere årganger, kan dette være et spennende tema.