Drikke til ceviche

Ceviche består av rå fisk som blir “kokt" i lime. Dette er en ekspressiv rett med mye syre og noe sødme.

Tallerken med lakseceviche, agurk, chili, søtpotet, koriander og chili
Foto: Tommy Andresen

Både tradisjon og trend

Mens Japan har sin sushi, Hawaii sin poke, har Latin-Amerika sin ceviche og Italia sin crudo. Ceviche er rå fisk som marineres i syre slik at den får en nesten kokt konsistens. Det kan kanskje oppleves som nytt og trendy her i nord, men retten har røtter som er 2000 år gamle og har sitt opphav i Peru, hvor den også er nasjonalrett.

Smaken av ceviche

Ceviche er en ekspressiv rett med mye syre og noe sødme uansett om den lages laks eller torsk/skrei. Råvarene er ikke varmebehandlet, og det er mange ulike, men fokuserte aromaer. Det serveres ofte søt frukt og chili til, det kan påvirke drikkevalget.

Hva passer det å drikke til?

Syrlig mat trenger syrlig vin, det er også noe umami i rå fisk som stripper vinen for noe fruktighet. Svaret blir altså en vin med god friskhet og tydelig fruktighet. Serverer man ceviche med søt frukt og/eller chili er det godt med litt sødme i vinen.

Vi trenger ikke reise så lang fra Peru. Perus naboland har også viner som passer utmerket til ceviche. I Uruguay lages alvarinho med et mer modent fruktpreg enn i Portugal.

Hvitvin og perlende

  • Vin på druen riesling fra Pfalz eller Nahe i Tyskland, gjerne med litt restsødme
  • Vin på druen sauvignon blanc fra New Zealand 
  • Vin på druen alvarinho fra Portugal eller Uruguay. 
  • Vin på druen torrontes fra Argentina
  • Perlende og fruktig Pet Nat
  • Oransjevin på aromatiske druer som gwürztraminer eller muscat

Øl og sider

  • En hazy IPA eller NEIPA med ferskt og distinkt humlepreg har samme type aromaer som maten, og virker leskende. 
  • En IPA i amerikansk stil har en del av de samme egenskapene, men er ikke like aromatisk. Litt mer bitterhet gir noe struktur i kombinasjonen.
  • Belgisk wit, saison eller blonde
  • Fruktig norsk sider

Alkoholfritt

  • Sitronlimonade
  • Kombucha
  • Eplemost
  • Alkoholfri hazy IPA

Les ogsåOppskrift på ceviche av laks med appelsin og søtpotet

Tallerken med lakseceviche, agurk, chili, søtpotet, koriander og chili

Les ogsåOppskrift på ceviche av skrei

Fat med små skåler av rå skrei marinert i lime.