Drikke til ceviche
Ceviche består av rå fisk som blir “kokt" i lime. Dette er en ekspressiv rett med mye syre og noe sødme.
Tekst: Anne Enggrav - Fagansvarlig mat og drikke

Både tradisjon og trend
Mens Japan har sin sushi, Hawaii sin poke, har Latin-Amerika sin ceviche og Italia sin crudo. Ceviche er rå fisk som marineres i syre slik at den får en nesten kokt konsistens. Det kan kanskje oppleves som nytt og trendy her i nord, men retten har røtter som er 2000 år gamle og har sitt opphav i Peru, hvor den også er nasjonalrett.
Smaken av ceviche
Ceviche er en ekspressiv rett med mye syre og noe sødme uansett om den lages laks eller torsk/skrei. Råvarene er ikke varmebehandlet, og det er mange ulike, men fokuserte aromaer. Det serveres ofte søt frukt og chili til, det kan påvirke drikkevalget.
Hva passer det å drikke til?
Syrlig mat trenger syrlig vin, det er også noe umami i rå fisk som stripper vinen for noe fruktighet. Svaret blir altså en vin med god friskhet og tydelig fruktighet. Serverer man ceviche med søt frukt og/eller chili er det godt med litt sødme i vinen.
Vi trenger ikke reise så lang fra Peru. Perus naboland har også viner som passer utmerket til ceviche. I Uruguay lages alvarinho med et mer modent fruktpreg enn i Portugal.
Hvitvin og perlende
- Vin på druen riesling fra Pfalz eller Nahe i Tyskland, gjerne med litt restsødme
- Vin på druen sauvignon blanc fra New Zealand
- Vin på druen alvarinho fra Portugal eller Uruguay.
- Vin på druen torrontes fra Argentina
- Perlende og fruktig Pet Nat
- Oransjevin på aromatiske druer som gewürztraminer eller muscat
Øl og sider
- En hazy IPA eller NEIPA med ferskt og distinkt humlepreg har samme type aromaer som maten, og virker leskende.
- En IPA i amerikansk stil har en del av de samme egenskapene, men er ikke like aromatisk. Litt mer bitterhet gir noe struktur i kombinasjonen.
- Belgisk wit, saison eller blonde
- Fruktig norsk sider
Alkoholfritt
- Sitronlimonade
- Kombucha
- Eplemost
- Alkoholfri hazy IPA
Polkokkens oppskrift Ceviche av laks med appelsin og søtpotet

Polkokkens oppskrift Ceviche av skrei

Hvordan kommer vi frem til drikkeanbefalingene?
I Vinmonopolet er vi opptatt av førstehåndskunnskap. Våre drikkeanbefalinger er basert på systematiske smakinger med vårt ekspertpanel. Vi smaker mange ulike drikker til hver rett for å finne de beste kombinasjonene.
Hvorfor lenker vi ikke til produkter i anbefalingene?
Vi er begrenset av alkoholreklameforbudet og likebehandlingsprinsippet, og vil derfor ikke anbefale konkrete produkter. I stedet viser vi til stiler og egenskaper i ulike produktgrupper som du skal kunne søke og filtrere deg frem til i nettbutikken. Dette gjør tipsene relevante selv om enkeltstående produkter går ut av sortimentet.
Sist oppdatert: