Alkohol er ingen vanlig forbruksvare
Vinmonopolet kan ikke stanse salget til personer som har et problem, så lenge de er gamle nok og ikke er synlig rusede. Mange kan nyte et glass vin uten problemer, men noen har utfordringer med at de drikker for mye. Å søke hjelp er det første viktige skrittet på veien til et bedre liv.
Når vet du at du har et alkoholproblem?
Det kan være vanskelig å vite selv når man drikker for mye. De fleste definisjoner på det å ha et alkoholproblem handler om noen andre - ikke om deg. Det er gjerne når forbruket ditt går på bekostning av andre ting i livet ditt, som jobb, relasjoner og helse, at vi begynner å snakke om avhengighet.
Vanlige kjennetegn på problemer med alkohol kan være:
- Du føler trang til å drikke mer «dagen derpå»
- Du klarer ikke slutte å drikke før du blir full
- Drikking blir prioritert foran andre oppgaver, gleder og interesser
- Drikkingen din går ut over din helse
- Du skjuler forbruket ditt for omgivelsene
- Drikkingen din går ut over dine nærmeste, som familie og venner
- Du får toleranse for alkohol; du må ha mer alkohol for å oppnå samme rus som tidligere
Test din drikkestatus
I organisasjonen Av-og-til sin test, Drikkestatus, får du konkrete svar på hvor mye alkohol som skal til før du havner i risikosonen. Du får også forslag til hvilke grep du kan gjøre.
Test ditt alkoholforbruk med Drikkestatus hos Av-og-til
Hva kan du gjøre som pårørende?
Alkoholproblemer påvirker ikke bare den som drikker, men også deg som pårørende, venn eller kollega. Det er ofte du som merker problemet først, og som gjerne er den som tar initiativ til at den som drikker skal endre sitt alkoholmønster.
Søk råd
Det er krevende å være pårørende eller venn til en person med alkoholproblemer, men det finnes råd og hjelp å få. Her er noen steder du kan henvende deg om du vil hjelpe: