Problemer i italiensk vinindustri

Tvangsarbeid, lav lønn og usikre kontrakter forekommer i italiensk vinproduksjon. Det viser en rapport utarbeidet av Oxfam på oppdrag fra Systembolaget.

Vindruer som sorteres på et løpebånd.
Foto: Getty Images

Den omfattende rapporten, som ble offentliggjort 15. september 2021, baserer seg blant annet på intervjuer med arbeidere på vingårder i fire regioner i Italia: Piemonte, Toscana, Puglia og Sicilia. Den peker på faktiske og potensielle risikoer for brudd på menneskerettigheter og de strukturelle årsakene til dette.

Migrantarbeidere

Migrantarbeidere er spesielt utsatt for brudd på menneskerettigheter. Rapporten kartlegger situasjonen for vinarbeidere i Italia, etter at det tidligere har blitt avdekket svært alvorlige forhold i italiensk landbruk, blant annet knyttet til utnyttelse av migrantarbeidere i tomatindustrien.

Viktig rapport

Oxfams kartlegging viser at vinprodusenter i enkelte tilfeller utnytter migranter for å senke kostnader og øke produktiviteten. Den omtaler også forhold knyttet til helse og sikkerhet, seksuell trakassering og diskriminering, boforhold, arbeidstid og lønn.

Rapporten er viktig for Vinmonopolets arbeid for å sikre anstendig arbeid i vår leverandørkjede. Vinmonopolet kjøper inn produkter fra rundt 500 norske importører, og veien fra en vinarbeider til våre hyller er lang og uoversiktlig. Rapporten gir oss unik innsikt i hvilke risikoer for brudd på menneskerettigheter som kan forekomme i produksjonsleddet.

Åpen og transparent dialog om en global utfordring

Oxfam understreker at utfordringene ikke er isolert til Italia, men at dette er en global utfordring som må løses i et globalt samarbeid der flere markedsaktører går sammen. Å identifisere og erkjenne problemene er avgjørende, og vi ønsker Systembolagets ambisjon om en åpen og transparent dialog for å få skape bevissthet i alle ledd velkommen. Vinmonopolet vil nå se på hvilke tiltak som kan settes i gang på kortere og lengre sikt utover det arbeidet som allerede gjøres.

Les mer om vårt arbeid i Italia 

Se hele rapporten fra Oxfam

Pressevakt

[email protected]

91240435