Kvinnekamp og likestilling

Kvinner er fraværende i Vinmonopolets tidligere historie. Menn slapp dem rett og slett ikke til.

Gammelt bilde av kvinner som sitter og skriver på skrivemaskin
Kvinnelige funksjonærer på fakturasalen i Skippergata i 1936. Foto: Arkivbilde

På 1950- og 60-tallet var det kun menn i ledende stillinger, og bedriften hadde mildt sagt pussige tanker og holdninger til hva slags arbeid som passet kvinner og hvor mye de kunne jobbe. Kvinnene ble forhindret i søke stillinger de var faglig kvalifisert for, og isteden oppfordret til å jobbe deltid eller som vikarer.

Kvinnekantine

Vinmonopolets siste kvinnekantine ble ikke avviklet før på 1980-tallet, og så sent som på 90-tallet besto Vinmonopolets ledelse, kalt «Direksjonen», utelukkende av menn i dress. Få kvinner fikk ansvarsfulle stillinger, de var gjerne sekretærer, renholdere eller kantinemedarbeidere.

Heldigvis er dagens situasjon annerledes. Vinmonopolet har i dag både kvinnelig administrerende direktør og kvinnelig styreleder. Tre av syv i Vinmonopolets ledergruppe er kvinner, og i bedriften som helhet er det overvekt av kvinner. Fremdeles har vi utfordringer, blant annet har vi mange kvinner i deltidsstillinger.

Så vi er ikke helt i mål, men har heldigvis - som resten av samfunnet - kommet veldig langt i forhold til arbeidslivet på 1950- og 60-tallet.

Hør mer om kvinnenes rolle og posisjon i Vinmonopolet på 50- og 60-tallet i podkastserien om Vinmonopolets historie.