Blåmuggostkrem med pepperkaker og kirsebærsorbet

Hvis du liker blåmuggost og pepperkaker sammen må du prøve denne desserten

Skål med blåmuggostkrem, pepperkakesmuler, kirsebærsorbet og syltede kirsebær.
Foto: Niclas Lundmark

Lurer du på hva du skal gjøre med rester av julekaker, blåmuggost eller nøtter? Denne oppskriften gir deg svaret. Det er en dessert som ikke bare har essensen av julens smaker men også kjapt kan settes sammen om du får uventede gjester.

Salt, søtt og surt

Denne desserten har alle grunnsmakene: salt, surt, søtt, bittert og umami. Samtidig er det brune aromaer av mørke krydder og stekte kjeks. Kremen gir en fet og fyldig munnfølelse med litt bittherhet og umami, mens sorbet og bær gir friskhet og fruktig rødbærspreg. Nøttene gir sprø tekstur med smak av nøtter og karamell.

Raske drikketips

Det klassiske valget til pepperkaker og blåmuggost er portvin, men her er det flere syrlige og friske elementer som fort kan gjøre portvinen litt topptung og fremhever alkohol fremfor frukt i kombinasjonen.

  • En syrlig mjød tilsatt røde bær, gjerne kirsebær, fungerer godt sammen med desserten og har nok konsentrasjon til å hamle opp med den litt intense blåmuggostkremen.
  • Mange vil nok like en lettere rødbærspreget brachetto d'Acqui fra Piemonte som er både alkoholsvak, sødmefull og perlende.
  • Som alkoholfritt alternativ kan en bringebærlimonade harmonere godt.

Pepperkaker med blåmuggostkrem og kirsebær

Porsjoner: 6

  • 6 mellomstore pepperkaker
  • 100 g syltede kirsebær (eller andre bær)
  • 1/2 liter kirsebærsorbet
  • 50 g karamelliserte nøtter (brente mandler)
  • 100 g gorgonzola eller annen blåmuggost (gjerne noen rester)
  • 50 g melk
  • 150 g creme fraiche
  • 3 ss melis

Blåmuggostkrem

Kjør opp ost, melk, melis og creme fraiche i en food prosessor. Ikke kjør så lenge at kremen sprekker. Sett kjølig.

Kaker og nøtter

Du kan bruke knuste rester av pepperkaker eller andre tørre julekaker (gjerne med litt krydderpreg). Bruk gjerne rester av brente mandler eller andre rista nøtter. Vi har brukt pinjekjerner, som bare er ristet og karamellisert med honning og salt

Kirsebær og sorbet

Vi har brukt syltede kirsebær, men du kan også bruke marinerte multer eller bringebær, de skal være litt syrlige.

En sorbet på syrlige bær er fint, men her kan man variere ut ifra hva man får tak i av frukt- og bærsorbet. Vi har laget vår egen men da er det fordel å ha ismaskin, men det enkleste er å kjøpe ferdig.

Servering

Legg opp krem, knuste pepperkaker, syltede bær og sorbet. Topp med krokan av nøtter. Desserten kan også legges opp i glass, lagvis på forhånd, men sorbeten bør legges på rett før servering.

Hvordan kommer vi frem til drikkeanbefalingene?

I Vinmonopolet er vi opptatt av førstehåndskunnskap. Våre drikkeanbefalinger er basert på systematiske smakinger med vårt ekspertpanel. Vi smaker mange ulike drikker til hver rett for å finne de beste kombinasjonene.

Hvorfor lenker vi ikke til produkter i anbefalingene?

Vi er begrenset av alkoholreklameforbudet og likebehandlingsprinsippet, og vil derfor ikke anbefale konkrete produkter. I stedet viser vi til stiler og egenskaper i ulike produktgrupper som du skal kunne søke og filtrere deg frem til i nettbutikken. Dette gjør tipsene relevante selv om enkeltstående produkter går ut av sortimentet.

Les mer om vårt samfunnsoppdrag