Gratinert margbein med persillesalat
Margen smaker fantastisk hakket opp i biter i rødvinsaus, gratinert i ovnen til en god biff eller bare på ristet brød som her.
Tekst: Anne EnggravOppskrift: Andreas Ingul - Kokk og varefaglig rådgiver
Margbein er en delikatesse av fett fra stamcellene. Margen smaker fantastisk hakket opp i biter i rødvinsaus, gratinert i ovnen til en god biff eller bare på toastet brød med litt sennep eller syltede grønnsaker til.
Steker du margbeinet, tar det ut, og pisker det opp med smør og salt, får du verdens beste smør. Margbein gir også god smak til kjente retter som sosekjøtt, bidos, ossobuco og pot-au-feu og gir naturlig god smak til sausen du koker lammeskankene i.
Drikketips til gratinert margbein
Margbeina har en mild smak av buljong. De beste drikkene til margbein har noe delikat som ikke overdøver de fine aromaene i maten. De har flere aromaer enn bare fruktighet. Bobler funker bra som kontrast til den geleaktige margen.
- En autolysepreget, litt lagret champagne er en innertier.
- Hvitvin fra Hellas laget på druen Assyrtiko er et forfriskende og nesten saltaktig tilskudd.
- Maltpreget øl som kellerbier harmonerer med de milde aromaene i maten, og boblene frisker opp.
- En god alkoholfri pils passer godt både i munnfølelse og aroma.
Gratinert margbein med persillesalat
Porsjoner: 5-6
- 6 halve margbein delt på langs
- 2 ss kapers
- 2 finhakket sjalottløk
- 1 sitron
- 4 ss olivenolje
- 1 neve renset bladpersille
- 6 skiver surdeigsbrød
- salt og pepper
- dijonsennep
Varm opp ovnen til 200 grader. Skyll og tørk margbeina. Stek dem i ovnen med litt flaksalt ca. 15 minutter til de er sprø og gylne. Ha brødskivene på en rist og spre olivenolje over. Stek dem sammen med margbeina de siste 6–7 minuttene. Bland opp persille, kapers, sitronsaft, revet sitronskall, olje, salt og pepper til en salat. Server med toast, salat og margbein.
Først publisert i Vinbladet 2023-3 (pdf, 3.5 MB)Sist oppdatert: