Drikke til indisk mat

Det er ikke alltid lett å velge drikke til sterkt krydret mat. En lett drikke blir fort spinkel, mens sterke smaker knekken på fine nyanser.

Boller med ulike typer krydder fra indisk matlaging.
Foto: Getty Images

Krydder og chilli påvirker drikkevalget

Krydder og chili er mer enn smak, det er også en følelse - av varme. Blir det sterkt nok, gjør det vondt. Et slikt angrep på munnhulen er ikke alltid like lett å sette drikke til.

Blir drikken for spinkel og lett, forsvinner den helt bak maten. Samtidig tar sterke smaker knekken på fine nyanser. Derfor kan kanskje de aller flotteste vinene vente til en annen anledning.

Hva er godt til krydret mat?

Et vanlig drikketips til krydret mat er en vin med litt sødme fordi det mildner det sterke og demper chilivarme. Noen vil argumentere for at sødmen dekker over smakene i maten og at hvis målet er mild smak, kan du like gjerne bruke mindre krydder. Her er folk forskjellige.

Halvtørre hvitviner har samme funksjon som en raita: den demper og lindrer. Hvis du derimot elsker flammen fra chilien, kan du velge mer alkoholsterke drikker. Alkohol forsterker nemlig chilivarmen merkbart.

Raske drikketips

Hvitvin

En moden vin med saftig fruktighet klarer å stå imot smaksintensiteten fra maten. Ikke velg for spinkle viner.

  • Vin på druen riesling med litt sødme fra Tyskland
  • Vin på druen pinot gris med litt sødme fra Alsace
  • Hvitvin eller oransjevin på aromatiske druer som gewürztraminer eller muscat

Øl og sider

Øl med lyst maltpreg og god nok friskhet er leskende til sterk mat. Aroma fra humle passer fint til indisk krydder, men bitterheten blir tydeligere sammen med sterk mat.

  • Pale ale
  • Pils eller lager
  • Belgisk dubbel
  • Surøl med litt mørkere malt, som et rødt flamsk øl
  • Fruktig sider med litt sødme fra Norge eller Frankrike

Rødvin

Rødvin til indisk er vanskelig fordi den sterke maten stripper vinen for frukt, og gjør tannin tydeligere og ofte trå. Velg derfor en rødvin med lite tannin, og en saftig og leskende munnfølelse. Sødmefull fruktighet fra godt modne druer er godt til det varme krydderet.

  • Vin på druen grenache/garnacha fra Sør-Frankrike, Spania eller Sør-Afrika
  • Vin på druen blaufränkisch fra Østerrike
  • Vin i stilen utviklet og nyansert fra for eksempel Libanon eller Bordeaux (til innkokte karrigryter)

Les om vinstilene for rødvin

Alkoholfritt

Eplemost har mange egenskaper som gjør seg godt til sterk mat. Sødmen og friskheten virker leskende og varmedempende.

  • Eplemost eller alkoholfri sider
  • Alkoholfritt lyst øl
  • I India er det mest vanlig å drikke vann til maten, og det er heller ikke et dårlig valg!

Les ogsåDrikke til thaimat

bord med råvarer til thaimat.