Drikke til thaimat

Mat fra Thailand er en lek med smaker. Disse drikketipsene passer til alt fra thai biffsalat, tom kha gai, laab, som tam og aromatisk grønn curry.

bord med råvarer til thaimat.
Foto: Tommy Andresen

Smaken av Thailand

Thailandsk mat kjennetegnes av rene, klare smaker og balanserer elementene syre, sødme, chilistyrke og umami med mye aroma. Aromaene er ferske, selv i innkokte karriretter. Det brukes ofte en blanding av ferske og varmebehandlede ingredienser. Elemente i thairetter er vanligvis godt balanserte, så drikken blir som en ekstra ingrediens i maten. Drikke som aromamessig har mye til felles med maten, vil fungere best.

Hva slags drikke er godt til thaimat?

Aromatiske retter

Syre og aroma er de viktigste elementene å ta hensyn til når du skal velge drikke til thaimat. Syren i maten gjør at drikken bør ha godt med friskhet så den ikke virker slapp. Samtidig demper de aromatiske rettene fruktigheten i vin. Derfor er det lurt å velge viner som er tydelig fruktige og aromatiske. Bruk for eksempel hvitvinstilen fet og floral eller saftig og frisk som utgangspunkt.

Les om vinstilene for hvitvin

Les ogsåOppskrift på thai fiskekaker med papayasalat

Skål med papayasalat med reker og skål med thailandske fiskekaker

Sterke retter

Sødme i drikken demper chilien litt. Selv om du liker at munnen står i brann, kan det være godt å la munnen få en pause hvis chilivarmen bygger seg opp. Drikke med bobler eller veldig mye syre kan forsterke chilieffekten, men åpner også for smakene i maten.

Les ogsåOppskrift på laab moo

skåler med thaimat, ris urter og grønnsaker.

Karri og dype krydder

Thailandske karriretter er ofte smaksrike, men ikke sterke. De kan gjerne minne om det indiske kjøkkenet. Til det dype krydderpreget passer det med drikke som har noe mer enn bare fersk fruktighet, som for eksempel hvitvin med preg av gjærrester (berme) eller litt fat, eller en oransjevin. Rødvin er ikke førstevalg til thaimat, men en avkjølt ung rødvin med moden frukt kan fungere.

Les ogsåOppskrift på khao soi - thai kyllingkarri

Tallerken med gul thai curry og friterte nudler.

Generelle drikketips til thaimat

Hvitvin & perlende vin

  • Vin på druen riesling med litt sødme fra Tyskland
  • Vin på druen pinot Gris med litt sødme fra Alsace
  • Hvitvin eller oransjevin på aromatiske druer som gewürztraminer eller torrontés
  • Vin på druen sauvignon blanc fra New Zealand passer hvis retten ikke er for sterk
  • Pét nat med litt sødme

Øl & sider

  • Fruktsurøl med tilsetninger som papaya, mango, pasjonsfrukt eller sitrus
  • NEIPA med lite bitterhet
  • Saison eller farmhouse ale
  • Belgisk klosterøl av typen dubbel passer godt til thai biffsalat og curry med dype krydderaromaer
  • I Thailand serverer de gjerne en leskende kald pils
  • Fruktig norsk sider med litt sødme

Alkoholfritt

  • Alkoholfri limonade
  • Fruktig eplemost
  • Sparkling tea
  • Alkoholfri IPA/NEIPA
  • Alkoholfri cocktail - se oppskriften på thai mocktail