Drikke til kalkun

Kalkun er mildt og magert kjøtt, men tilbehøret kan ha både mye smak og en del sødme. Da smaker det godt med en fruktig og saftig drikke.

Trefjøl med hel kalkun, appelsin og fiken. Skpler med rosenkål, grønnsaker og saus.
Foto: Tommy Andresen

Kalkun likner litt på ribbe

Bortsett fra at det er mindre fett på en kalkun, er det lyst og mildt kjøtt som ofte serveres med fruktig tilbehør og gjerne en brun sjysaus. Likhetene med ribbemiddagen er såpass mange at det er fullt mulig å bruke de samme drikketipsene til begge rettene.

Hva er godt å drikke til kalkun?

Fruktig hvitvin med nok fylde og friskhet er godt fordi det slipper gjennom smaken av maten. Vil du ha rødvin er det et poeng å velge en saftig og leskende rødvin med moderat tannin og moden frukt.

Drikketips til kalkun

Rødvin

  • Beaujolais Cru, Frankrike
  • Vin på druen pinot noir, USA, Australia eller Sør-Afrika

Hvitvin

  • Tørr vin på druen riesling fra Tyskland. Se etter vin i stilen saftig og frisk
  • Vin på druen chardonnay fra Jura i Frankrike eller USA. Se etter vin i stilen krydret og fruktig.

Les om vinstilene for hvitvin

Musserende vin

  • Champagne med lagringspreg, se etter solera eller réserve perpétuelle på etiketten
  • Musserende vin av god kvalitet fra England

Øl

  • Norsk eller belgisk saison / farmhouse ale
  • Surøl med bær, som kriek eller framboise

Alkoholfritt

  • Eplemost tilsatt røde bær
  • Lyst øl