Drikke til makrell
Vill, vakker og feit! Makrellen er en bombe av smak og sunnhet.
Tekst: Niclas Lundmark - Senior varefaglig rådgiver
Smaken av makrell
Lyse sommernetter, blikkstille hav og gode venners lag har en smak, og det er smaken av grillet makrell. Prøv den alene eller i følge med sesongens beste råvarer, for eksempel nykål og norske nypoteter.
Fett bærer smak, og i dette tilfellet er smaken umami. Det kan ta mye av smaken til vinen, så vi anbefaler smaksrik drikke til makrell. Fettinnholdet i makrell varierer. Den blir fetere jo nærmere høsten vi kommer. Klassisk tilbehør er agurksalat, rømme og kokte poteter.
Kontraster og mer av det gode
Til fet fisk er det naturlig å ønske seg en kontrast i form av syre. Derfor er syrlig agurksalat og sitron godt tilbehør. Og litt ekstra frisk hvitvin. Diskret fatpreg kan gå fint så lenge fruktigheten og friskheten er god.
En vin på druen sauvignon blanc gir kontrast og forsterker effekten av agurksalaten. Varianter fra New Zealand er tydelig aromatiske. Er du derimot blant dem som elsker fedmen i fisken og ønsker å fremheve den, kan en fetere vin med en oljet munnfølelse være et godt og spennende valg.
Noen raske drikketips
Hvitvin
- Chablis fra Frankrike med noe fatpreg
- Vin på druen albariño/alvarinho fra Galicia i Spania eller fra Portugal
- Vin på druen sauvignon blanc fra New Zealand eller Frankrike
- Vin på druen silvaner eller grüner veltliner
Øl & Sider
- Lys lager eller pilsner
- Surøl, som geuze fra Belgia
- Hveteøl for eksempel fra Belgia eller Tyskland
- Sider fra Asturias eller Baskerland
Alkoholfritt
- Alkoholfri hvitvin
- Eplemost
- Alkoholfri øl av typen lys lager
Sist oppdatert: