Drikke til pinnekjøtt

Hent frem de store smakene til julens salteste måltid.

Tallerken med pinnekjøtt, rotmos og poteter.
Foto: Tommy Andresen

Mye salt og speket kjøtt

Pinnekjøtt er en salt og smaksrik rett. Rotmosen tilfører litt sødme som balanserer ut saltet noe, og gjør retten mykere både i konsistens og smak. Kjøttet har vært tørket og har derfor konsentrert aroma av speket kjøtt.

Hva er godt å drikke til pinnekjøtt?

Drikken må ha mye smak og nok friskhet. Retten har få, men tydelige komponenter. Drikken kan enten være en fortsettelse av aromaene i maten, eller en kontrast til dem. De beste valgene er ofte de som har noe som likner på aromaene i maten.

Det viktigste er at drikken har nok smakskonsentrasjon. Alt saltet og sødmen i maten stripper vinene for frukt. Derfor bør vinene ha et godt overskudd av moden eller aldersutviklet fruktighet. Alt saltet i maten gjør at det er godt og leskende med syrlighet i drikken. Også hvis du velger øl er det et poeng med smaksrike og gjerne litt mørke øl.

Drikketips

Hvitvin

  • Oransjevin med tydelig preg av skallkontakt, f.eks. fra Friuli, Italia
  • Fatlagret chardonnay, Burgund eller California
  • Vin på druen riesling fra Tyskland eller Frankrike, gjerne med noe alder. Rimelige viner fungerer også, men bør ha litt sødme.
  • Florvin fra Jura eller Ungarn

Les om oransjevin

Rødvin

  • Vin på druen shiraz, Australia
  • Vin på druen zinfandel, California
  • Rioja Reserva fra Spania
  • Utviklet vin fra Bordeaux, Frankrike

Øl og sider

  • Rødt flamsk øl
  • Kveikøl, Norge
  • Norsk, mørkt juleøl
  • Håndverkssider fra Norge eller England

Les om de ulike typene juleøl

Brennevin

  • Brun og fatpreget akevitt
  • Whisky med litt røykpreg

Les om akevitt

Alkoholfritt

  • Ingefærøl blandet med eplemost
  • Eplemost tilsatt røde bær
  • Juleøl
  • Alkoholfri sider

Vinmonopolets podkast 224. Drikke til pinnekjøtt