Drikke til pinnekjøtt
Hent frem de store smakene til julens salteste måltid.
Tekst: Niclas Lundmark - Senior varefaglig rådgiver
Mye salt og speket kjøtt
Pinnekjøtt er en salt og smaksrik rett. Rotmosen tilfører litt sødme som balanserer ut saltet noe, og gjør retten mykere både i konsistens og smak. Kjøttet har vært tørket og har derfor konsentrert aroma av speket kjøtt.
Hva er godt å drikke til pinnekjøtt?
Drikken må ha mye smak og nok friskhet. Retten har få, men tydelige komponenter. Drikken kan enten være en fortsettelse av aromaene i maten, eller en kontrast til dem. De beste valgene er ofte de som har noe som likner på aromaene i maten.
Det viktigste er at drikken har nok smakskonsentrasjon. Alt saltet og sødmen i maten stripper vinene for frukt. Derfor bør vinene ha et godt overskudd av moden eller aldersutviklet fruktighet. Alt saltet i maten gjør at det er godt og leskende med syrlighet i drikken. Også hvis du velger øl er det et poeng med smaksrike og gjerne litt mørke øl.
Drikketips
Hvitvin
- Oransjevin med tydelig preg av skallkontakt, f.eks. fra Friuli, Italia
- Fatlagret chardonnay, Burgund eller California
- Vin på druen riesling fra Tyskland eller Frankrike, gjerne med noe alder. Rimelige viner fungerer også, men bør ha litt sødme.
- Florvin fra Jura eller Ungarn
Rødvin
- Vin på druen shiraz, Australia
- Vin på druen zinfandel, California
- Rioja Reserva fra Spania
- Utviklet vin fra Bordeaux, Frankrike
Øl og sider
- Rødt flamsk øl
- Kveikøl, Norge
- Norsk, mørkt juleøl
- Håndverkssider fra Norge eller England
Brennevin
- Brun og fatpreget akevitt
- Whisky med litt røykpreg
Alkoholfritt
- Ingefærøl blandet med eplemost
- Eplemost tilsatt røde bær
- Juleøl
- Alkoholfri sider
Vinmonopolets podkast 224. Drikke til pinnekjøtt
Sist oppdatert: