Drikke til rakfisk
Det smaker mye av både rakfisken og tilbehøret. Det bør drikken også gjøre.
Tekst: Niclas Lundmark - Senior varefaglig rådgiver
Rakfisk smaker mye
Det er mye smak i både fisken og tilbehøret. Hardkokte egg, løk, syltede rødbeter, rømme, lefser, flatbrød og smør åpner for smaksrik, fyldig drikke eller noe lyst og friskt.
Hva er godt å drikke til rakfisk?
Vinene bør ha nok konsentrasjon slik at den ikke forsvinner bak all smaken i maten, eventuelt kan litt sødme veie opp for manglende konsentrasjon.
Sødme i vinen er en god kombinasjon sammen med smakene i maten, selv om det demper fiskesmaken noe. Knusktørre musserende viner fremhever fiskesmaken.
Øl er robust drikke som takler mye smak fra maten, men styr unna rødvinen til denne retten.
Drikketips
Musserende vin
- Champagne eller engelsk musserende med tydelig autolysepreg
- Sekt med litt restsødme, fra Tyskland eller Østerrike
Hvitvin
- Vin på druen chenin blanc med litt sødme, for eksempel Vouvray demi sec, Frankrike
- Vin på druen riesling med litt sødme fra Tyskland
- Vin på druen pinot gris, Alsace
- Oransjevin på aromatisk drue som gewürztraminer
Øl og sider
- Pils
- Saison eller farmhouse ale
- Norsk kveikøl
Brennevin
- Lys akevitt med preg av sitrus, dill og karve
- Mer fatpreget og sødmefull akevitt er godt følge til vellagret rakfisk
Alkoholfritt
- Musserende vin
- Lyst eller mellommørkt øl
- Eplemost
Vinmonopolets podkast 221. Drikke til rakfisk
Sist oppdatert: