Aperitiff
Til aperitiff vil det smake utmerket med «gløggsecco»: bland 1 del eplegløgg og 3 deler alkoholfri musserende vin.
Alkoholfrie alternativer til champagne
Alternativt kan du lage en alkoholfri GT: prøv for eksempel Gran & tonic - en mocktail med granskuddsirup, einebær og tonic.
Granskuddsirup: kok sirup på 5 dl granskudd, 7,5 dl vann, 2 dl sukker og 4 dl honning. Miks drinken.
Vanskelighetsgrad: litt avansert.
Oppskrift: Vinmonopolet i Lagunen, Bergen
Forrett
Rakfisk med lefse
Vellagret rakfisk har en markant, nesten osteaktig smak, og det du drikker til bør smake like mye. Mildere rakfisk trenger ikke like intense drikker. En alkoholfri musserende vin er en god og rensende kontrast til den glatte fisken.
Hovedrett
Ribbe med surkål
Ribbe, medisterkaker og julepølse er fete retter som passer godt med noe friskt. Derfor kan et godt alkoholfritt alternativ være en frisk og fyldig eplemost eller alkoholfri håndverkssider.
Verdt å vite om håndverkssider
Pinnekjøtt med rotmos
Pinnekjøtt er salt og fett. Det serveres vanligvis i kombinasjon med kokte poteter og sødmefull kålrabistappe. Gode alkoholfrie alternativer til pinnekjøttet er smaksrike drikker som eplemost med bær eller et mørkt alkoholfritt juleøl.
Les mer om juleøl
Dessert
Multekrem
Kaffe har fruktighet, syrlighet og lett bitterhet som gir fin kontrast til søt og fruktig kremdessert.
Pepperkake med blåmuggost
En sødmefull alkoholfri stout med krydret maltpreg er godt til salt ost krydret pepperkake.