Utstyr og tips til hjemmebartenderen
Drinkoppskrifter med fremgangsmåte
- Amaretto Sour
- Apple Ginger Sangaree
- Bellini
- Bloody Mary
- Bourbon Milkpunch
- Brandy Alexander
- Calvados Cocktail
- Celery Sipper Cocktail
- Clover Thyme Club Cocktail
- Corzo Holly
- Daiquiri
- Denny Triangle Cocktail
- Dirty Martini
- Dry Martini
- Fauxmosa (alkoholfri)
- Gibson Martini
- Ginger Daiquiri Cocktail
- Grappa & Lemoninfused Dry Vermouth
- King of Denmark Cocktail
- Kir
- Mackinnon
- Manhattan
- Margarita
- Mock Martini (alkoholfri)
- Mohinder Highball
- Mojito
- Mojito (alkoholfri)
- Negroni
- Norwegian Side-Car
- Port of Mischief Punch
- Ragna Rickey
- Sangria
- Shirley Temple (alkoholfri)
- Sidecar
- Singapore Sling
- Skumvær
- Spiked Iced Tea Punch
- Stinger
- Tuscan Rosemay Lemondrop
- Virgin Diablo (alkoholfri)
- Virgin Seabreeze (alkoholfri)
- Whisky Sour
- White Horse
- White Jamaican
- White Russian
Amaretto sour
- 5 cl amaretto, eller en alkoholfri variant
- 3 cl sitronsaft, ferskpresset
- 2 cl eggehvite
- Isbiter
Dette gjør du: Ha amaretto, sitronsaft og eggehvite i en shaker. Rist godt på shakeren. Tilsett isbiter, og rist godt slik at cocktailen blir kald. Sil cocktailen i ett eller to glass.
Glass: cocktail
Apple Ginger Sangaree
- 3 cl eplebrennevin (ulagret type)
- 1 cl *sukkerlake
- 1 cl sitronjus
- 2 cl kraftig ingefærøl
- isbiter
* Sukkerlake: Kok opp en kopp sukker med en kopp vann. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.
Garnityr: 1 sitronskive
Dette gjør du: Tilsett alle ingrediensene, utenom ingefærøl, i et røreglass eller vanlig melkeglass. Rør i 20-40 sekunder med en barskje, eller en vanlig skje, for å avkjøle væsken. Smak gjerne på den underveis fram til du er fornøyd med smak og temperatur. Når drinken er ferdig kan du sile innholdet med en hawthornsil eller noe som egner seg for å holde tilbake isbitene, over i et old fashionedglass. Tilsett ingefærøl og server med knust is og en sitronskive.
Glass: Old fashioned
Bellini
- 6 cl prossecco eller annen musserende tørr vin
- 7 cl purè av flådde fersken
- 4 bringebær
- 2 cl sukkerlake*
* Sukkerlake: Varm opp en kopp sukker med en kopp vann, men ikke la det koke. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.
Garnityr: 1 bringebær
Dette gjør du: Flå ti ferskener ved å dyppe dem i kokende vann, og fjern skallet. Skjær kjøttet i små biter og ha dem i en bolle med litt vann og saften fra en sitron. La det stå noen timer i kjøleskapet før du kjører det i en hurtigmikser med fire bringebær for fargens skyld. Tilsett sukkerlake. Fyll først opp ferskenpurè, deretter musserende vin, som helles på innsiden av glasset slik at boblene holder seg lengre. Rør forsiktig et par ganger. Server i avkjølte champagneglass med bringebær på kanten.
Glass: Champagne
Bloody Mary
- 4 cl vodka
- 8 cl tomatjuice
- 2 cl sodavann*
- 1 cl sitronjus
- noen dråper tabasco
- en dæsj Worcestershire-saus
- isbiter
*Sodavann: Sodavann er vann tilsatt bobler. Har du ikke sodamaskin kan du kjøpe det i butikken.
Garnityr: 1 selleristilk, salt og pepper.
Dette gjør du: Denne drinken bygges. Hell alle ingrediensene, unntatt tomatjus og sodavann, i et collinsglass. Rør lett med en skje. Hell deretter i tomatjus og sodavann. Krydre lett med salt, pepper og pynt med selleristilk.
Glass: Collins
Bourbon Milk Punch
- 2c l bourbon
- 0,5 cl vaniljeekstrakt* (men du kan også bruke vaniljesukker blandet ut med vann)
- 0,5 cl sukkerlake*
- 1 cl kremfløte
- 2 cl helmelk
- 1 cl eggehvite
- isbiter
*Vaniljeekstrakt: Legg tre splittede vaniljestenger med frø i et hermetisk glass fylt med 50 cl rom, vodka eller sprit. La det stå i 8 uker, og rist en gang i blant.
* Sukkerlake: Kok opp en kopp sukker med en kopp vann. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.
* Sukkerkant: Før en limeskive over kanten på glasset. Dynk glasskanten i sukker, gjerne tilsatt litt vaniljesukker hvis det er ønskelig, slik at det setter seg.
Garnityr: Rasp fra muskat og sukkerkant*
Dette gjør du: Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt old fashionedglass. Server drinken, uten is, med sukkerkant og rasp av muskat.
Glass: Old fashioned
Brandy Alexander
- 3,5 cl druebrennevin
- 1,5 cl mørk crème de cacao
- 2,5 cl kremfløte
- isbiter
Garnityr: Litt revet muskat
Dette gjør du: Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken uten is, med litt revet muskat over. Rist og sil over i et avkjølt glass. Server uten is.
Glass: Cocktail
Calvados Cocktail
- 2,5 cl eplebrennevin (ulagret type)
- 2,5 cl appelsinjus
- 1 cl sitruslikør
- 1 dæsj bitter
- isbiter
Garnityr: 2 grønne epleskiver
Dette gjør du: Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken, uten is, med to epleskiver som garnityr.
Glass: Cocktail
Celery Sipper Cocktail
- 4 cl vodka
- 4 spiseskjeer finhakket selleristilk
- 1 cl limejus
- 1 cl sukkerlake*
- 9 cl sodavann*
- isbiter
* Sukkerlake: Kok opp en kopp sukker med en kopp vann. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.
*Sodavann: Sodavann er vann tilsatt bobler. Har du ikke sodamaskin kan du bruke farrisvann.
Garnityr: 1 selleristilk
Dette gjør du: Til denne drinken trenger du en ”muddler”: et verktøy du bruker til å mose eller knuse saft ut av frukt og bær med. Har du ikke en ”muddler” kan du bruke en spiseskje. Mos vodka og selleri i et røreglass, eller noe annet solid som egner seg. Legg alle ingrediensene, utenom sodavann, over i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller en kaffesil, over i et avkjølt collinsglass. Hell sodavannet langs innsiden av glasset – da holder kullsyren lengre. Tilsett selleristilk som garnityr og server.
Glass: Collins
Clover Thyme Club Cocktail
- 1 timianbusk
- 4 cl london dry gin
- 1,5 cl bringebærsirup*
- 2 cl eggehvite
- isbiter
* Bringebærsirup: Mos forsiktig 200 gram usukrede bringebær. Varm opp bringebær, en kopp (25 cl) sukker og en kopp vann på medium varme til sukkeret smelter, men ikke koker. Avkjøl og tilsett 7 cl vodka.
Garnityr: 1 liten timianbusk.
Dette gjør du: Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken, uten is, med en liten timianbusk som garnityr.
Glass: Cocktail
Corzo Holly
- 3,5 cl tequila (ulagret type)
- 1,5 cl limejus
- 1,5 cl sukkerlake*
- 3 bringebær
- 3 basilikumblader
- en dæsj balsamico
- isbiter
* Sukkerlake: Kok opp en kopp sukker med en kopp vann. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.
Garnityr: 1 bringebær
Dette gjør du: Til denne drinken trenger du en ”muddler”: et verktøy du bruker til å mose eller knuse saft ut av frukt og bær med. Har du ikke en ”muddler” kan du bruke en spiseskje. Hell alle ingrediensene, unntatt isbitene, i et røreglass eller noe som egner seg. Mos ingrediensene. Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken uten is og bruk et bringebær som garnityr.
Glass: Cocktail.
Daiquiri
- 4 cl lys rom
- 2 cl limejus
- 1 cl sukkerlake*
- isbiter
* Sukkerlake: Kok opp en kopp sukker med en kopp vann. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.
Garnityr: ingenting
Dette gjør du: Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken uten is – men du kan bruke knust is hvis det er ønskelig.
Glass: Cocktail
Denny Triangle Cocktail
- 3 cl london dry gin
- 1 cl urtelikør (men ikke myntelikør)
- 1 dæsj bitter
- 3 cl rød grapefruktjus
- 1 cl *sodavann
- isbiter
* Sodavann: Sodavann er vann tilsatt bobler. Har du ikke sodamaskin kan du kjøpe det i butikken.
Garnityr: ingenting
Dette gjør du: Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken uten is.
Glass: Cocktail
Dirty Martini
4 cl tørr gin
1 cl tørr, hvit vermut
Lake fra oliven
isbiter
Garnityr: Et par grønne oliven uten stein.
Dette gjør du: Hell vermut i et cocktailglass. Fukt innsiden av glasset ved å snurre det, slik at hele innsiden dekkes av vermut. Hell vermuten over i et collinsglass, eller et vanlig melkeglass, halvfylt med isbiter. Rør vermut og isbiter i 20-40 sekunder og sil deretter vermuten ut i vasken. Jo mer du heller ut, jo tørrere blir martinien. Ha i ginen og litt lake av olivensaften og rør i ca. 15 sekunder. Sil væsken tilbake til cocktailglasset.
Glass: Cocktail
Dry Martini
- 4 cl tørr gin
- 1 cl tørr, hvit vermut
- isbiter
Garnityr: Et par grønne oliven uten stein.
Dette gjør du: Hell vermut i et cocktailglass. Fukt innsiden av glasset ved å snurre – slik at hele innsiden dekkes av vermut. Hell vermuten over i et collinsglass, eller et vanlig melkeglass, halvfylt med isbiter. Rør vermut og isbiter i 20-40 sekunder - og sil deretter vermuten ut i vasken. Poenget er at isbitene skal ta til seg aroma fra vermuten. Tilsett så gin og rør i 20 til 24 sekunder til – slik at drinken avkjøles. Sil væsken tilbake til cocktailglasset. Server med et par grønne oliven uten stein.
Glass: Cocktail
Fauxmosa (alkoholfri)
- 9 cl sitronbrus
- 2 cl limejus
- 4 cl appelsinjus
Garnityr: En skive appelsin
Dette gjør du: Denne drinken bygges. Fyll limejuicen i et champagneglass. Hell deretter i brusen, på langs innsiden av glasset – på den måten holder kullsyren lengre. Hell tilslutt appelsinjuicen sakte i glasset, med en spiseskje, slik at det ikke skummer så mye. Pynt med en appelsinskive og server.
Glass: Champagne
Gibson Martini
- 4 cl tørr gin
- 1 cl tørr hvit vermut
- 1-2 sølvløk
- isbiter
Garnityr: Tre sølvløk på cocktailpinne
Dette gjør du: Sett martiniglasset til kjøling ved å legge en isbit i glasset og fylle det med kaldt vann. Tre sølvløk på en cocktailpinne og legg klar. Mål opp gin og vermut. Hell dette i røreglasset. Rør i 20 sekunder, eller til røreglasset er iskaldt og dugger. Tøm martiniglasset. Rist ut vannet. Sil væsken over i martiniglasset. Legg i cocktailpinnen, eller legg den over glasset som pynt.
Glass: Cocktail
Ginger Daiquiri Cocktail
- 4 cl lys rom
- 3 cl limejus
- 1 cl honningsirup
- 1 cl sukkerlake*
- en fjerdedel spiseskje finhakket ingefær
- isbiter
* Honningsirup: Bland ut like deler akasiehonning med like deler varmt, nykokt, vann. Avkjøl før bruk.
* Sukkerlake: Kok opp en kopp sukker med en kopp vann. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.
Garnityr: En tynn skive ingefær
Slik gjør du: Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller en kaffesil, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken med en nyskjært ingefærskive, over kanten på glasset.
Glass: Cocktail
Grappa & Lemoninfused Dry Vermouth
- 1 strimmel med sitronskall
- 1 cl grappa
- 6 cl tørr hvit vermut
Garnityr: 1 sitronstrimmel
Dette gjør du: Legg alle ingrediensene i en beholder, for eksempel en brukt vinflaske, og forsegl. La det stå i minimum 24 timer. Fjern sitronstrimmelen og server i kalde cocktailglass med en ny fersk sitronstrimmel som du kan skjære med en sisseleringskniv, eller potetskreller .
Glass: Cocktail
King of Denmark Cocktail
- 2 cl eplebrennevin (ulagret type)
- 2 cl london dry gin
- 2 cl sitronjus
- 2 cl anissirup*
- isbiter
* Anissirup: Rist tre stjerneanis i en kjele for å frigjøre aroma, på medium varme - men så det ikke svir seg. Tilsett en kopp vann og en kopp sukker og la det koke opp. La laken trekke på svak varme i et par minutter, fjern stjerneanisen og avkjøl før bruk.
Garnityr: 1 bred, liten sitronskallstrimmel skjært med potetskreller.
Dette gjør du: Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken med sitronskall som garnityr.
Glass: Cocktail
Kir
- 1 cl crème de cassis
- 14 cl tørr hvitvin (i originaloppskriften fra Dijon står det hvitvin laget på druen Aligoté)
Garnityr: ingenting
Dette gjør du: Denne drinken bygges. Fyll crème de cassis i et champagneglass. Hell deretter i vinen.
Glass: Champagne- eller hvitvin
Mackinnon
- 4 cl whiskylikør
- 1,5 cl lys rom
- 1,5 cl limejus
- 1,5 cl sitronjus
- 6 cl sodavann*
- isbiter
* Sodavann: Sodavann er vann tilsatt bobler. Har du ikke sodamaskin så kan du bruke farrisvann.
Garnityr: ingenting
Dette gjør du: Legg alle ingrediensene, unntatt sodavann, i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt collinsglass. Hell sodavannet langs innsiden av glasset – da holder kullsyren lengre. Server drinken med fersk is.
Glass: Collins
Manhattan
- 4 cl bourbon eller rugwhisky
- 3 cl rød vermut
- 2 dæsjer orange bitter
- isbiter
Garnityr: 1 sitronstrimmel
Dette gjør du: Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken, uten is, med sitronstrimmel som garnityr. Sitronstrimmel kan du skjære med en sisselereingskniv eller en potetskjærer.
Glass: Cocktail
Margarita
- 4 cl tequila (ulagret type)
- 2 cl limejus
- 2 cl sitruslikør
- isbiter
*Saltkant: Før en limeskive over kanten på glasset. Dynk glasskanten i salt slik at saltet setter seg.
Garnityr: saltkant*
Dette gjør du: Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken, uten isbiter, med saltkant.
Glass: Cocktail
Mock Martini (alkoholfri)
- 6 cl tonic
- 1 cl limejus
Garnityr: En sitronskive og et physalisbær
Dette gjør du: Denne drinken bygges. Fyll limejuicen i et cocktailglass. Hell deretter i tonicvann, på langs innsiden av glasset – på den måten holder kullsyren lengre. Pynt med en sitronskive, physalisbær og server.
Glass: Cocktail
Mohinder Highball
- 4 cl london dry gin
- 3 cl limejus
- 2 cl *sukkerlake
- liten neve med finhakket koriander
- 6 cl sodavann
- isbiter
* Sukkerlake: Kok opp en kopp sukker med en kopp vann. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.
Garnityr: 1 limestrimmel
Slik gjør du: Legg alle ingrediensene, utenom sodavannet, i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Rist hardt i 16 sekunder og hell drinken, uten å sile, over i et collins- eller highballglass. Fyll opp med sodavann og skjær en limestrimmel med en sisseleringskniv, eller potetskreller, som garnityr.
Glass: Collins- eller highball
Mojito
- 4 cl lys rom
- 1 cl limejus
- cirka 12 mynteblader
- 2 teskjeer med brunt sukker
- 9 cl sodavann*
- knust is
*Sodavann er vann med kullsyre.
Garnityr: 1 stilk med mynteblader
Dette gjør du: Til denne drinken trenger du en ”muddler”. En ”muddler” er et verktøy du bruker til å mose eller knuse saft ut av frukt og bær med. Har du ikke en ”muddler” kan du bruke en spiseskje. Hell alle ingrediensene, unntatt sodavannet, i et highballglass. Mos ingrediensene. Fyll på med knust is og hell sodavannet langs innsiden av glasset – da holder kullsyren lengre. Rør lett med en skje. Du kan også lage din egen versjon ved å tilsette basilikum, rips eller tranebær – i stedet for mynteblader. Pynt med en stilk med mynteblader og server.
Glass: Highballglass
Mojito (alkoholfri)
- 6 blader frisk mynte
- 1 cl limejus
- 1 ts brunt sukker
- 14 cl sitronbrus (eller sodavann)
Garnityr: Knust is og en stilk mynte
Dette gjør du: Til denne drinken trenger du en ”muddler”. En ”muddler” er et verktøy du bruker til å mose eller knuse saft ut av frukt og bær med. Har du ikke en ”muddler” kan du bruke en spiseskje. Hell alle ingrediensene, unntatt sodavannet, i et highballglass. Mos ingrediensene. Fyll på med knust is og hell sodavannet langs innsiden av glasset – så holder kullsyren lengre. Rør lett med skje noen ganger. Du kan også lage din egen versjon ved å tilsette basilikum, rips eller tranebær – i stedet for mynteblader. Pynt med mynte og server.
Glass: Highball
Negroni
- 2 cl rød vermut
- 2 cl rød bitterlikør
- 2 cl london dry gin
- isbiter
Garnityr: 1 tynn appelsinskive
Dette gjør du: Denne drinken røres. Hell alle ingrediensene, inkludert isbiter, over i et vanlig glass. Rør med en skje i 20-40 sekunder – slik at væsken avkjøles. Sil så væsken med en hawthornsil, eller kaffesil, over i et avkjølt glass. Server med en appelsinskive og fersk is.
Glass: Old Fashioned
Norwegian Side-car
- 4 cl akevitt
- 2 cl sitruslikør
- 1 cl sitronjus
- isbiter
Garnityr: 1 sitronskive
Dette gjør du: Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller kaffesil, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken uten is med en sitronskive som garnityr.
Glass: Cocktailglass
Port of Mischief Punch
(for 18 serveringer à 6cl)
- appelsinstrimler skjært med en sisseleringskniv eller potetskjærer
- 1,5 cl brunt sukker
- 1,5 cl kanel
- 40 cl mørk rom
- 13 cl portvin (helst ruby)
- 13 cl ananasjus
- 13 cl limejus
- 13 cl sukkerlake*
- 13 cl kaldt vann
- isbiter
* Sukkerlake: Varm opp en kopp sukker med en kopp vann, men ikke la det koke. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.
Garnityr: Tynne limeskiver fra en lime og rasp fra muskat.
Slik gjør du: Til denne drinken trenger du en ”muddler”. En ”muddler” er et verktøy, i tre eller plast, som brukes til å mose - eller knuse - saft ut av frukt og bær med. Har du ikke en ”muddler” kan du bruke en spiseskje, morter eller lignende. Hell appelsinstrimler, brunt sukker, kanel i en stor serveringsbolle. Mos. Tilsett alle ingrediensene utenom portvin og rom. Rør med en stor skje i 20-40 sekunder. Tilsett portvin og rom og rør på ny. Legg oppi limeskiver og rasp litt muskat over. Server.
Glass: Old fashioned eller hva du har for hånden.
Ragna Rickey
- 4 cl akevitt (med et dempet karvepreg)
- 1,5 cl bringebærsirup*
- 2 cl sitronjus
- 1 dæsj orange bitter
- 7,5 cl kraftig ingefærøl
- isbiter
*Bringebærsirup: Mos forsiktig 200 gram usukrede bringebær. Varm opp bringebær, en kopp(25cl) sukker og en kopp vann på medium varme til sukkeret smelter – men ikke koker. Avkjøl og tilsett 7cl vodka.
Garnityr: En sitronskive
Dette gjør du: Ha alle ingrediensene, utenom ingefærølet, i et collins- eller highballglass.
Tilsett isbiter og rør om 3-4 ganger med en skje. Topp med ingefærøl. Rør lett 1 gang til for ikke å drepe karboniseringen. Pynt med en sitronskive og server.
Glass: Collins- eller highball
Sangria
(for 18 serveringer à 8cl)
- 12 cl sterk ingefærøl
- 6 cl sukkerlake*
- 48 cl sodavann*
- 4 cl sitruslikør
- 3 cl druebrennevin (valgfritt)
- 75 cl rødvin (1 flaske)
- jusen fra en halv appelsin
- jusen fra en halv lime
* Sukkerlake: Varm opp en kopp sukker med en kopp vann, men ikke la det koke. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.
* Sodavann: Sodavann er vann tilsatt bobler. Har du ikke sodamaskin kan du kjøpe det i butikken.
Garnityr: 1 halv sitron og 1 halv appelsin skjært i tynne skiver.
Dette gjør du: Avkjøl alle ingrediensene på forhånd - gjerne over natten. Bland rødvin, druebrennevin, sitruslikør, sukkerlake og all fruktjus godt. Sil, med en stor sil, over i en avkjølt glassbolle. Glassbollen kan avkjøles med en pose med isbiter på forhånd - men sangriaen skal ikke serveres med isbiter. Tilsett ingefærøl og sodavann. Rør lett en gang. Tilsett garnityr. Server.
Glass: Old fashionedglass eller hva du har for hånden.
Shirley Temple (alkoholfri)
- 15 cl ingefærøl
- 2 dæsj grenadine
Garnityr: 2 kirsebær
Dette gjør du: Denne drinken bygges. Fyll ingefærøl i et collinsglass. Hell deretter i grenadine. Rør lett et par ganger med skje. Pynt med kirsebær og server.
Glass: Collins
Sidecar
- 2,5 cl druebrennevin
- 1,5 cl sitronjus
- 1,5 cl triple sec
- isbiter
*Sukkerkant: Før en limeskive over kanten på glasset. Dynk deretter glasskanten i sukker eller melis.
Garnityr: Sukkerkant*
Dette gjør du: Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken, uten is, i et cocktailglass med sukkerkant.
Glass: Cocktail
Singapore Sling
- 2,5 cl gin
- 1,5 cl kirsebærlikør
- 1,5 cl limejus
- 0,5 cl triple sec
- 0,5 cl søt urtelikør
- 8 cl ananasjus
- 1 cl grenadine
- 1 dæsj orange bitter
- isbiter
Garnityr: 1 sitronskive, cocktailbær og eventuelt sugerør.
Dette gjør du: Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt collinsglass. Server drinken, med fersk is, sugerør og en sitronskive som garnityr.
Glass: Collins
Skumvær
- 2 cl akevitt (med et dempet karvepreg)
- 1 cl anissirup*
- 2 cl gul grapefruktjus
- 1 cl sitronjus
- 1 cl eggehvite
- en dæsj orangebitter
- isbiter
* Anissirup: Rist tre stjerneanis i en kjele for å frigjøre aroma, på medium varme – men så det ikke svir seg. Tilsett en kopp vann og en kopp sukker og la det koke opp. La laken trekke på svak varme i et par minutter, fjern stjerneanisen og avkjøl før bruk.
Garnityr: To sitronskiver
Dette gjør du: Legg alle ingrediensene, utenom isbiter, i en cocktailshaker. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist i 16 sekunder. Tilsett isbiter til det er to tredjedels fullt, og rist hardt i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller kaffesil, over i et avkjølt old fashionedglass. Tilsett nye isbiter og to tynne sitronskiver.
Glass: Old fashioned
Spiked Iced Tea Punch
(for 18 serveringer à 6cl)
- 10 nellikspiker
- 1 appelsin skjært i tynne skiver
- 1 halv sitron skjært i skiver
- 3 store myntebusker
- 2 teposer med sort te
- 36 cl kokende vann
- 12 cl kaldt vann
- 12 cl appelsinjus
- 6 cl sitronjus
- 12 cl ananasjus
- 6 cl brunt sukker
- 24 cl whisky (uten røykpreg) eller bourbon
- isbiter
Dette gjør du: Putt nelliken i appelsinen og del den i skiver. Putt appelsin, mynte og teposer i en stor serveringsbolle og tilsett kokende vann og brunt sukker. La stå i en time og fjern teposene. Tilsett kaldt vann, appelsinjus, sitronjus, ananasjus, og isbiter. Rør i 20-40. Tilsett whisky og avkjøl. Smak til og serverer.
Glass: Old fashionedglass eller hva du har for hånden.
Stinger
- 4 cl druebrennevin
- 2 cl crème de menthe
- 1 cl sodavann*
- isbiter
* Sodavann: Sodavann er vann tilsatt bobler. Har du ikke sodamaskin kan du kjøpe det i butikken.
Garnityr: 1 mynteblad
Dette gjør du: Legg alle ingrediensene, utenom sodavann, i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller en kaffesil, over i et avkjølt cocktailglass. Hell sodavannet langs innsiden av glasset – da holder kullsyren lengre. Server drinken, uten is, med et mynteblad som garnityr.
Glass: Cocktail
Tuscan Rosemay Lemondrop
- 1 rosmarinstilk
- 3 cl vodka
- 1 cl limoncello
- 1 cl sitronjus
- 1 cl sukkerlake*
- isbiter
* Sukkerlake: Kok opp en kopp sukker med en kopp vann. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.
* Sukkerkant: er lett å lage selv. Før en limeskive over kanten på glasset. Dynk glasskanten i sukker, gjerne blandet med litt sitronskallrasp, slik at det setter seg.
Garnityr: Sukkerkant* og en rosmarinbusk.
Dette gjør du: Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken uten is, med sukkerkant og en rosmarinbusk som garnityr.
Glass: Cocktail.
Virgin Diablo (alkoholfri)
- 2 cl solbærjus
- 2 cl limejus
- 11 cl ingefærøl
Garnityr: 2 limeskiver
Dette gjør du: Denne drinken bygges. Fyll limejus, solbærjus og is i et collinsglass. Hell deretter i ingefærøl, på langs av innsiden av glasset – på den måten holder kullsyren lengre. Pynt med to limeskiver og server.
Glass: Collins
Virgin SeaBreeze (alkoholfri)
- 8 cl tranebærjus
- 8 cl rød grapefruktjus
- isbiter
Garnityr: 2 limeskiver
Dette gjør du: Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller kaffesil, over i et avkjølt collinsglass. Server drinken og pynt med to limeskiver på kanten av glasset som garnityr.
Glass: Collins
Whisky Sour
- 3 cl whisky (ikke røykpreget)
- 1,5 cl sitronjus
- 1,5 cl sukkerlake*
- 1 dæsj orange bitter
- 1 cl eggehvite
- isbiter
* Sukkerlake: Kok opp en kopp sukker med en kopp vann. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.
Garnityr: 1 sitronskive og eventuelt et cocktailbær.
Dette gjør du: Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren/syltetøyglasset, over i et avkjølt old fashionedglass. Server drinken med fersk is og en sitronskive som garnityr.
Glass: Old fashioned
White Horse
- 2 cl london dry gin
- 2 cl triple sec
- 2 cl kremfløte
- 0,5 cl sukkerlake*
- 1 sitronstrimmel
- isbiter
* Sukkerlake: Kok opp en kopp sukker med en kopp vann. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.
Garnityr: 1 sitronstrimmel
Dette gjør du: Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Fjern sitronstrimmelen. Server drinken, uten is, med en fersk sitronstrimmel – skjært med en sisseleringskniv eller potetskreller, som garnityr.
Glass: Cocktail
White Jamaican
- 2 cl mørk rom
- 2 cl kaffelikør
- 2 cl lettpisket kremfløte
- isbiter
Garnityr: en sitronstrimmel og eventuelt et cocktailbær.
Dette gjør du: Tilsett rom og Kahlua, inkludert isbiter, i et old fashioned- eller on the rocksglass. Rør i 20-40 sekunder med en barskje, eller en vanlig skje, for å avkjøle væsken. Smak gjerne på den underveis fram til du er fornøyd med temperaturen. Hell over lettpisket kremfløte, med en spiseskje langs innsiden av glasset, slik at fløten legger seg på toppen. Server.
Glass: Old fashioned.
White Russian
- 2 cl vodka
- 2 cl kaffelikør
- 2 cl lettpisket kremfløte
- isbiter
Garnityr: en strimmel av sitron og et cocktailbær.
Dette gjør du: Tilsett vodka og Kahlua, inkludert isbiter, i et old fashionedglass. Rør i 20-40 sekunder med en barskje, eller en vanlig skje, for å avkjøle væsken. Smak gjerne på den underveis fram til du er fornøyd med temperaturen. Hell over lettpisket kremfløte, med en spiseskje langs innsiden av på glasset, slik at fløten legger seg på toppen. Server.
Glass: Old fashioned