Drinkoppskrifter

Søk blant klassiske cocktailer, alkoholfrie drinker og nye varianter komponert av våre ansatte.

Alle oppskrifter

Ingen filtre valgt

    • Akevitt
    • Longdrink
    Lys drink med lime og mynte.

    Akevitt mule

    • 4 cl blank eller lys brun akevitt
    • 1.5 dl ingefærøl
    • 2 cl limejus
    • isbiter
    • mynteblader og evt. ingefær

    Fyll et glass halvfullt med isbiter. Hell limejuice og vodka over isen, og topp med ingefærøl. Bruk mynte og evt. fersk ingefær som garnityr.

    • Akevitt
    • Syrlig
    • Shortdrink
    Old fashion-glass med lys oransje drikke med mye skum og garnityr.

    Akevitt sour

    • 3 cl fatlagret akevitt
    • 1,5 cl sitronjus
    • 1,5 cl sukkerlake*
    • 1 dæsj orange bitter
    • 1 cl eggehvite
    • isbiter

    Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren/syltetøyglasset, over i et avkjølt old fashionedglass. Server drinken med fersk is og en sitronskive som garnityr.

    * Sukkerlake: Kok opp en kopp sukker med en kopp vann. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.

    • Akevitt
    • Vermut
    • Alkoholsterk
    • Shortdrink
    Et cocktail-glass med klar drikke på et stålbrett.

    Akevittini

    • 5 cl blank akevitt, gjerne sommerakevitt med smak av sitrus
    • 2 cl tørr hvit vermut
    • 1 dråpe cocktailbitter, appelsin

    Rør alle ingrediensene med is og sil over i et avkjølt cocktailglass. Pynt med sitronskall.

    • Alkoholfritt
    • Hvitvin / rødvin / sterkvin
    • Vermut
    • Bowl
    Ferdigblandet drink.

    Alkoholfri sangria

    • 15 cl alkoholfri rødvin
    • 40 cl alkoholfri vermut
    • Frukt - appelsin, sitron, jordbær

    La gjerne stå noen timer å trekke. Kan toppes sitronlimonade eller sitronbrus for en fruktigere variant.

    Vanskelighetsgrad: Enkel
    Oppskrift: Polet på Slemmestad

    • Alkoholfritt
    • Bowl
    • Tropisk
    Bord med en stor bolle med punsj, glass, blomster og sitrus.

    Alkoholfri sommerpunsj

    • 1 l ananasjuice
    • 1 l limonade
    • 1 l grapefruktjuice
    • 1 l mineralvann med bobler
    • 3 dl alkoholfri vermouth
    • 2 kg isbiter
    • 4 ss granat-eplesirup
    • 1 grapefrukt (kutt i fire på langs og så i tynne skiver)
    • 2 sitroner (kutt i fire på langs og så i tynne skiver)
    • 2 limejuice
    • 30 blad fersk mynte
    • 30 blad fersk basilikum

    Ca. 20 drinker à 2,5 dl. Beregn to drinker per person.

    Bland alle ingrediensene og tilsett farris til slutt. Hold kjølig. Server med en øse, slik at du får med både isbiter, drikke og garnityr.

    • Amaretto
    • Sitruslikør
    • Alkoholsterk
    • Søt
    • Shortdrink
    cocktail med oransje drikke med sukkerkant og appelsinskall-twist i.

    Amaretto sidecar

    • 1,5 cl amaretto
    • 2,5 cl fransk appelsinlikør
    • 1,5 cl sitronjus
    • isbiter

    Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken, uten is, i et cocktailglass med sukkerkant.

    *Sukkerkant: Før en limeskive over kanten på glasset. Dynk deretter glasskanten i sukker eller melis.

    • Amaretto
    • Syrlig
    • Shortdrink
    En ferdigblandet drink, amaretto sour.

    Amaretto sour

    • 5 cl amaretto, eller en alkoholfri variant
    • 3 cl sitronsaft, ferskpresset
    • 2 cl eggehvite
    • Isbiter

    Ha amaretto, sitronsaft og eggehvite i en shaker. Rist godt på shakeren. Tilsett isbiter, og rist godt slik at cocktailen blir kald. Sil cocktailen i ett eller to glass.

    • Alkoholfritt
    • Gin
    • Vermut
    • Longdrink
    Ferdigblandet drink.

    Amber gold

    • 4 cl alkolfri gin
    • 2 cl alkoholfri vermut
    • 1,5 cl ferskpresset sitron
    • 1 cl sukkerlake
    • 8 cl rosa tonic, f.eks. pink grapefruit
    • 5-6 cl Musserende eplemost med rabarbra
    • 1 cl bringebærlimonade

    Oppskrift til 4 drinker.

    Alkoholfri gin, vermut, sitron og sukkerlake shakes i 5-8 sekunder i en cocktailshaker fylt med isbiter. Siles over i highballglass fylt med isbiter og toppes med Pink Grapefruit tonic, musserende eplemost og bringebærlimonade. Pyntes med grapefrukt-zest og friske bringebær.

    Vanskelighetsgrad: Enkel
    Oppskrift: Vinmonopolet Valkendorfsgate, Bergen

    • Vermut
    • Bitter
    • Søt
    • Shortdrink
    • Alkoholsterk
    Ferdigblandet cocktail.

    Americano

    • 3 cl søt vermut
    • 3 cl rød italiensk bitterlikør
    • club soda
    • isbiter

    Fyll et old fashioned glass med isbiter. Tilsett bitterlikør og vermut. Topp med soda. Pynt med en appelsinskive eller -skall.

    • Musserende vin
    • Spritz
    • Søt
    To champagneglass med oransje drikke og fersken.

    Bellini

    • 6 cl prossecco eller annen musserende tørr vin
    • 7 cl purè av flådde fersken
    • 4 bringebær
    • 2 cl *sukkerlake

    Flå ti ferskener ved å dyppe dem i kokende vann, og fjern skallet. Skjær kjøttet i små biter og ha dem i en bolle med litt vann og saften fra en sitron. La det stå noen timer i kjøleskapet før du kjører det i en hurtigmikser med fire bringebær for fargens skyld. Tilsett sukkerlake. Fyll først opp ferskenpurè, deretter musserende vin, som helles på innsiden av glasset slik at boblene holder seg lengre. Rør forsiktig et par ganger. Server i avkjølte champagneglass med bringebær på kanten.

    * Sukkerlake: Varm opp en kopp sukker med en kopp vann, men ikke la det koke. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.

    • Vodka
    • Longdrink
    Ferdigblandet cocktail.

    Bloody Mary

    • 4 cl vodka
    • 8 cl tomatjuice
    • 2 cl sodavann
    • 1 cl sitronjus
    • noen dråper tabasco
    • en dæsj Worcestershire-saus
    • isbiter

    Denne drinken bygges. Hell alle ingrediensene, unntatt tomatjus og sodavann, i et longdrinkglass. Rør lett med en skje. Hell deretter i tomatjus og sodavann. Krydre lett med salt, pepper og pynt med selleristilk.

    *Sodavann: Sodavann er vann tilsatt bobler. Har du ikke sodamaskin kan du kjøpe det i butikken.

    • Whisky
    • Vermut
    • Bitter
    • Søt
    • Shortdrink
    • Alkoholsterk
    Ferdigblandet cocktail.

    Boulevardier

    • 4 cl bourbon eller rugwhisky
    • 2 cl rød vermut
    • 2 cl rød bitterlikør
    • isbiter

    Denne drinken røres. Hell alle ingrediensene, inkludert isbiter, over i et vanlig glass. Rør med en skje i 20-40 sekunder – slik at væsken avkjøles. Sil så væsken med en hawthornsil, eller kaffesil, over i et avkjølt glass. Server med en appelsinskive og fersk is.

    • Whisky
    • Shortdrink
    • Søt
    To glass med en hvit drikke og kanelstang i.

    Bourbon Milk Punch

    • 2 cl bourbon
    • 0,5 cl vaniljeekstrakt* (men du kan også bruke vaniljesukker blandet ut med vann)
    • 0,5 cl sukkerlake*
    • 1 cl kremfløte
    • 2 cl helmelk
    • 1 cl eggehvite
    • isbiter

    Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt old fashionedglass. Server drinken, uten is, med sukkerkant og rasp av muskat.

    *Vaniljeekstrakt: Legg tre splittede vaniljestenger med frø i et hermetisk glass fylt med 50 cl rom, vodka eller sprit. La det stå i 8 uker, og rist en gang i blant.

    * Sukkerlake: Kok opp en kopp sukker med en kopp vann. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.

    * Sukkerkant: Før en limeskive over kanten på glasset. Dynk glasskanten i sukker, gjerne tilsatt litt vaniljesukker hvis det er ønskelig, slik at det setter seg.

    • Gin
    • Longdrink
    Ferdigblandet cocktail.

    Bramble

    • 5 cl gin
    • 2,5 cl sitronsaft
    • 1,5 cl sukkerlake
    • 1 cl bjørnebærlikør (crème de mûre) eller bjørnebærsirup

    Rist alle ingredienser med is i en cocktailshaker. Sil over i et lavt glass med knust is. Pynt med bjørnebær og sitron.

    • Cognac / brandy
    • Kaffelikør
    • Søt
    • Shortdrink
    Cocktailglass med en lysebrun, melkeaktig drikke.

    Brandy Alexander

    • 3,5 cl cognac / brandy
    • 1,5 cl kaffelikør
    • 2,5 cl kremfløte
    • isbiter

    Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken uten is, med litt revet muskat over. Rist og sil over i et avkjølt glass. Server uten is.

    • Rom
    • Syrlig
    • Shortdrink
    Ferdigblandet cocktail.

    Caipirinha

    • 4 cl cachaca (hvitt brasiliansk brennevin, laget av sukkerrør)
    • 1 lime, i båter
    • 3 teskjeer brunt sukker
    • knust is

    Til denne drinken trenger du en ”muddler”. En ”muddler” er et verktøy du bruker til å mose eller knuse saft ut av frukt og bær med. Har du ikke en ”muddler” kan du bruke en spiseskje. Knus lime med sukker i et glass. Fyll på med knust is og i cachaca. Rør godt.

    • Calvados / eplebrennevin
    • Søt
    • Alkoholsterk
    • Shortdrink
    Brun, klar drikke med isbiter i et glass toppet med appelsinskall.

    Calvados old fashioned

    • 4 cl calvados
    • 1 sukkerbit
    • 3 cl sodavann
    • 3 dråper bitter
    • 1 skive appelsinskall
    • isbiter

    Rør en sukkerbit ut i bitter. Bland videre inn sodavann. Tilsett isbiter og calvados, og rør lett om. Bruk et appelsinskall som garnityr.

    • Vodka
    • Sitruslikør
    • Alkoholsterk
    • Shortdrink
    Rosa drink i cocktailglass.

    Cosmopolitan

    • 3 cl vodka
    • 1 cl appelsinlikør / triple sec
    • 3 cl tranbærjuice
    • 1 cl limejuice

    Hell alle ingrediensene i en shaker, og rist godt i 15 sekunder. Sil deretter over et avkjølt cocktailglass, og garner med en limeskive på kanten av glasset.

    • Alkoholfritt
    • Vermut
    • Longdrink
    Ferdigblandet drink.

    Cucumber madness

    • 2 cl alkoholfri vermut eller alkoholfri bitter
    • 6 cl sitronlimonade
    • 4 cl tonic, gjerne med agurksmak

    Miks ingrediensene. Tilsett gjerne litt sitrus for mindre bitterhet. Pynt med agurk.

    Vanskelighetsgrad: Enkel
    Oppskrift: Polet på Korgen i Hemnes

    • Rom
    • Syrlig
    • Alkoholsterk
    • Shortdrink
    To cocktailglass med en lys drikke og limeskive på kanten.

    Daiquiri

    • 4 cl lys rom
    • 2 cl limejus
    • 1 cl sukkerlake*
    • isbiter

    Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken uten is – men du kan bruke knust is hvis det er ønskelig.

    * Sukkerlake: Kok opp en kopp sukker med en kopp vann. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.

    • Rom
    • Longdrink
    • Søt
    Ferdigblandet cocktail.

    Dark'n Stormy

    • 6 cl mørk rom
    • 1 cl limejuice
    • 1 dæsj bitter
    • 10 cl ingefærøl
    • 2-3 limeskiver til garnityr

    Tilsett rom, limejuice og bitter i en glass over isbiter. topp med ingefærøl og limeskiver som garnityr.

    • Gin
    • Vermut
    • Alkoholsterk
    • Shortdrink
    Ferdigblandet cocktail.

    Dirty Martini

    • 4 cl tørr gin
    • 1 cl tørr, hvit vermut
    • Lake fra oliven
    • isbiter

    Hell vermut i et cocktailglass. Fukt innsiden av glasset ved å snurre det, slik at hele innsiden dekkes av vermut. Hell vermuten over i et collinsglass, eller et vanlig melkeglass, halvfylt med isbiter. Rør vermut og isbiter i 20-40 sekunder og sil deretter vermuten ut i vasken. Jo mer du heller ut, jo tørrere blir martinien. Ha i ginen og litt lake av olivensaften og rør i ca. 15 sekunder. Sil væsken tilbake til cocktailglasset.

    • Gin
    • Vermut
    • Alkoholsterk
    • Shortdrink
    Cocktailglass med klar drikke og to grønne oliven på en tynn pinne.

    Dry Martini

    • 4 cl tørr gin
    • 1 cl tørr, hvit vermut
    • isbiter

    Hell vermut i et cocktailglass. Fukt innsiden av glasset ved å snurre – slik at hele innsiden dekkes av vermut. Hell vermuten over i et collinsglass, eller et vanlig melkeglass, halvfylt med isbiter. Rør vermut og isbiter i 20-40 sekunder - og sil deretter vermuten ut i vasken. Poenget er at isbitene skal ta til seg aroma fra vermuten. Tilsett så gin og rør i 20 til 24 sekunder til – slik at drinken avkjøles. Sil væsken tilbake til cocktailglasset. Server med et par grønne oliven uten stein.

    • Gin
    • Hylleblomstlikør
    • Alkoholsterk
    • Shortdrink
    Ferdigblandet cocktail.

    Elder fashion

    • 4,5 cl gin
    • 1,5 cl hylleblomstlikør
    • 2 dråper cocktailbitter

    Rør alle ingrediensene med is i et røreglass til godt avkjølt. Sil over i et lavt glass med en stor isbit. Pynt med sitronskall.

    • Vodka
    • Longdrink
    Ferdigblandet cocktail.

    Elderflower (hylleblomst) mule

    • 5 cl vodka
    • 2 cl hylleblomstlikør
    • 2 cl limejuice
    • Ingefærøl

    Rist vodka, hylleblomstlikør og limejuice med is i en cocktailshaker. Sil over i et kobberkrus eller et høyt glass med is. Topp med ingefærøl. Pynt med lime og mynte eller hylleblomst i sesong.

    • Alkoholfritt
    • Gin
    • Søt
    • Longdrink
    Ferdigblandet drink.

    Eple-tonic

    • 4 cl alkoholfri håndverksider
    • 4 cl alkoholfri gin
    • 1 cl sitronbrus/sitronlimonade
    • 2-4 cl tonic
    • 5-10 mynteblader

    Tilsett mynteblader og sider i et rocksglass med isbiter. Press myntebladene med en skje eller morter for å ekstrahere aroma fra bladene. Tilsett de øvrige ingrediensene og isbiter. Rør forsiktig om en gang. Garneres med sitronzest og mynteskudd.

    Vanskelighetsgrad: Enkel
    Oppskrift: Vinmonopolet Valentinlyst, Trondheim

    • Calvados / eplebrennevin
    • Longdrink
    Ferdigblandet cocktail.

    Eplemojito

    • 4 cl calvados eller norsk eplebrennevin
    • 1/2 lime, skåret i 4 skiver
    • 1 cl sukkerlake
    • 8 mynteblader
    • 8 cl ingefærøl
    • Knust is

    Muddle myntebladene sammen med lime og sukkerlake i et glass. Tilsett calvados. Fyll glasset med knust is. Topp opp med ingefærøl og rør forsiktig.

    • Vodka
    • Kaffelikør
    • Søt
    • Alkoholsterk
    • Shortdrink
    Kaffedrink i cocktailglass toppet med tre kaffebønner.

    Espresso Martini

    • 4 cl vodka
    • 3 cl kaffelikør
    • 3 cl sukkerlake
    • 1 dobbel espresso
    • isbiter
    • 3 kaffebønner

    Rist vodka, kaffelikør, sukkerlake, espresso og isbiter i shaker godt i 20 sekunder. Jo mer du rister, jo mer skum vil du få på toppen av drinken. Hell og sil over i et nedkjølt cocktailglass. Topp med tre kaffebønner på midten av drinken.

    • Alkoholfritt
    • Longdrink
    • Kaffe
    Ferdigblandet cocktail.

    Espresso tonic

    • 4 cl espresso (nybrygget og avkjølt)
    • 12 cl tonic
    • Isbiter

    Fyll et glass med isbiter og hell over tonic. Hell forsiktig over avkjølt espresso slik at lagene skiller seg.

    • Akevitt
    • Vodka
    • Longdrink
    Ferdigblandet cocktail.

    Fjellbekk

    • 4 cl vodka
    • 2 cl akevitt
    • 2 cl sitronsaft
    • 1 cl sukkerlake
    • 8 cl sitronbrus

    Rist vodka, akevitt, sitronsaft og sukkerlake med is i en cocktailshaker. Sil over i et høyt glass med is og topp med sitronbrus. Pynt med sitronskive.

    • Alkoholfritt
    Ferdigblandet drink.

    Frazer

    • 3 cl aquafaba (laken til kikerter fra boks)
    • 3 cl ferskpresset sitron juice
    • 3 cl bringebærpure
    • 1 cl sukkerlake
    • musserende te

    Shake med isbiter i 30-40 sek. for å få skikkelig skum. Hell over i et cocktailglass og topp med musserende te.

    Aquafaba er noe så enkelt som vannet du heller av boksen med kikerter. Det lukter ikke akkurat innbydene, men ikke bli skremt, lukten forsvinner når mocktailen er blandet og det er kun skummet du sitter igjen med.

    Aquafaba er et vegansk alternativ, som vi her har brukt istedenfor eggehvite for å få skum på drinken. Her er det altså ingen bekymringer for å drikke rått egg.

    Vanskelighetsgrad: Litt avansert
    Oppskrift: Polet på Østerås

    • Gin
    • Musserende vin
    • Syrlig
    • Spritz
    Champagnelass toppet med sitronskall.

    French 75

    • 3 cl gin
    • 1.5 cl sitronjuice
    • 1 cl sukkerlake
    • champagne
    • isbiter

    I en shaker, rist gin, sitronjuice, sukkerlake og isbiter hardt i 10 sekunder. Sil drinken inn i et champagneglass og topp med champagne. Rør forsiktig og garner med sitronskall.

    • Cognac / brandy
    • Sitruslikør
    • Longdrink
    • Kaffe
    Ferdigblandet cocktail.

    French Coffee

    • 8 cl varm ferskbrygget sterk kaffe
    • 4 cl fransk appelsinlikør eller cognac
    • 1–2 ts brunt sukker (kan droppes hvis det brukes likør)
    • lettpisket kremfløte

    Pisk kremfløten veldig lett. Kremen skal være tykk, men ikke stiv.

    Lag god kaffe og varm opp et varmebestandig glass eller krus med kokende vann. Hell ut vannet og fyll kaffen i glasset. Tilsett brunt sukker og rør godt om til sukkeret har løst seg opp.

    Hell akevitt i den varme blandingen. Rør om. Legg lettvispet kremfløte som et lokk på toppen av den varme drikken. Bruk baksiden av en spiseskje og «hell» kremen over.

    • Gin
    • Vermut
    • Alkoholsterk
    • Shortdrink
    Et cocktail-glass med klar drikke på et stålbrett.

    Gibson Martini

    • 4 cl tørr gin
    • 1 cl tørr hvit vermut
    • 1-2 sølvløk
    • isbiter

    Sett martiniglasset til kjøling ved å legge en isbit i glasset og fylle det med kaldt vann. Tre sølvløk på en cocktailpinne og legg klar. Mål opp gin og vermut. Hell dette i røreglasset. Rør i 20 sekunder, eller til røreglasset er iskaldt og dugger. Tøm martiniglasset. Rist ut vannet. Sil væsken over i martiniglasset. Legg i cocktailpinnen, eller legg den over glasset som pynt.

    • Gin
    • Syrlig
    • Alkoholsterk
    • Shortdrink
    Cocktail med limeskive.

    Gimlet

    • 6 cl gin
    • 5 cl limejuice
    • 1.5 cl sukkerlake
    • isbiter

    Rist gin, lime, sukkerlake og isbiter i en shaker. Sil over i et cocktailglass.

    • Gin
    • Longdrink
    Ferdigblandet cocktail.

    Gin & tonic

    • 5 cl gin
    • 15 cl tonic

    «Gin and tonic», eller bare GT, er en av de enkleste og mest klassiske longdrinkene som finnes, og er veldig enkel å lage.

    Blandingsforholdet er en smakssak, prøv deg frem til hva du liker best. Vanlig blandingsforhold er 1 del gin og 2-3 deler tonic. Prøv deg også fram med ulike aromater eller garnityrer, som pepperkorn, lime, agurk, rosmarin.

    Siden denne drinken er såpass enkel får du mye ut av å velge gin og tonic av god kvalitet.

    • Gin
    • Shortdrink
    Ferdigblandet cocktail.

    Gin basil smash

    • 5 cl gin
    • 2,5 cl sitronsaft
    • 1,5 cl sukkerlake
    • 10 basilikumblader

    Muddle (knus) basilikum i en shaker. Tilsett resten av ingrediensene og shake med is. Sil over i et lavt glass med is. Pynt med basilikum.

    • Alkoholfritt
    • Gin
    • Spritz
    Ferdigblandet drink.

    Gin fuzz

    • 4 cl alkolfri gin
    • 4 cl eplemost med solbær
    • 4-8 cl sitronbrus eller limonade

    Alle ingrediensene fylles i et vinglass eller en ginbowl fylt med isbiter, rør forsiktig om en gang. Garneres med solbær.

    Vanskelighetsgrad: Enkel
    Oppskrift: Vinmonopolet Laksevåg

    • Alkoholfritt
    • Gin
    • Longdrink
    Ferdigblandet drink.

    Gran & tonic

    • 2 cl alkoholfri gin
    • 20 cl tonic
    • 1 sitronskive
    • 5 einebær
    • 1 granskudd
    • 2 ss granskuddsirup (kan erstattes med rosmarinsirup)
    • Isbiter

    Kok sirup på 5 dl granskudd, 7,5 dl vann, 2 dl sukker og 4 dl honning. Det er også mulig å kjøpe ferdig granskuddsirup, eventuelt kan du kjøpe rosmarinsirup eller lignende.

    Miks drinken.

    Vanskelighetsgrad: Litt avansert
    Oppskrift: Polet Lagunen, Bergen

    • Gin
    • Vermut
    • Alkoholsterk
    • Shortdrink
    Ferdigblandet cocktail.

    Hanky panky

    • 6 cl gin
    • 4,5 cl søt vermut
    • 0,5 cl Fernet

    Rør alle ingrediensene med is i et røreglass. Sil over i et avkjølt coupe eller cocktailglass. Pynt med appelsinskall.

    • Rom
    • Syrlig
    • Alkoholsterk
    • Shortdrink
    Ferdigblandet cocktail.

    Hemingway special

    • 6 cl hvit rom
    • 1,5 cl maraschinolikør (klar kirsebærlikør)
    • 1,5 cl grapefruktjuice
    • 2,5 cl limejuice

    Rist alle ingrediensene med is i en cocktailshaker. Sil over i et avkjølt cocktailglass eller coupe. Pynt med en grapefruktskive.

    • Alkoholfritt
    • Vermut
    • Shortdrink
    Ferdigblandet drink.

    Honey Bee - Polets jubileumsdrikk

    • 6 cl alkoholfri vermut
    • 2 cl honningsirup
    • 1 cl sitron
    • 2-3 cl tonic

    Vermut, honningsirup og sitron shakes i en cocktailshaker fylt med is og siles over i et cocktailglass. Toppes med tonic og garneres med garnityr.

    Honningsirup: Bland 1/3 varmt vann og 2/3 honning. Tilsett en liten klype havsalt i honningen og rør om til oppløst. Avkjøles og oppbevares kaldt.

    Vanskelighetsgrad: Enkel
    Oppskrift: Vinmonopolet Arendal

    • Alkoholfritt
    • Longdrink
    Ferdigblandet drink.

    Hoppy høyet

    • 8 cl alkoholfri IPA
    • 8 cl eplemost
    • 1 cl sukkerlake
    • 1/2 lime
    • 10 mynteblader
    • Knust is

    Kutt lime i båter. Ha lime, mynte og sukkerlake i glasset. Bland/knus med en muddler. Tilsett eplejuice og knust is, og bland godt. Toppes med øl, mer knust is og garnityr.

    Vanskelighetsgrad: Ganske lett
    Oppskrift: Polet Theresesgate i Oslo


    • Musserende vin
    Ferdigblandet cocktail.

    Hugo spritz

    • 1 del hylleblomstlikør
    • 2 deler prosecco
    • 1 del soda/kullsyrevann
    • Isbiter, limebåter og mynte

    Hell hylleblomstlikøren i et vinglass, etterfulgt av mynte, isbiter og prosecco. Rør alt forsiktig sammen, før du topper av med sodavann. Pynt gjerne med mynte og sitronskiver.

    • Whisky
    • Longdrink
    • Kaffe
    Ferdigblandet cocktail.

    Irish Coffee

    • 8 cl varm ferskbrygget sterk kaffe
    • 4 cl irsk whisky
    • 1–2 ts brunt sukker
    • lettpisket kremfløte

    Pisk kremfløten veldig lett. Kremen skal være tykk, men ikke stiv.

    Lag god kaffe og varm opp et varmebestandig glass eller krus med kokende vann. Hell ut vannet og fyll kaffen i glasset. Tilsett brunt sukker og rør godt om til sukkeret har løst seg opp.

    Hell whisky i den varme blandingen. Rør om. Legg lettvispet kremfløte som et lokk på toppen av den varme drikken. Bruk baksiden av en spiseskje og «hell» kremen over.

    • Rom
    • Whisky
    • Alkoholsterk
    • Shortdrink
    Ferdigblandet cocktail.

    Islay Daiquiri

    • 4,5 cl fatlagret rom
    • 1,5 cl røykpreget islay whisky
    • 1 cl honningsirup (3 deler honning 1 del vann)
    • 1,5 cl limejuice
    • 4 dråper cocktailbitter

    Rist alle ingrediensene med is i en cocktailshaker. Sil over i et avkjølt cocktailglass eller coupe. Pynt med en limebåt.

    • Bitter
    • Musserende vin
    • Spritz
    Vinglass med oransje drikke og appelsinskiver.

    Italian spritz

    • 6 cl italiensk bitter / aperitivo
    • 9 cl prosecco
    • 3 cl sodavann
    • isbiter
    • appelsinskive

    Med isbiter i et vinglass, hell italiensk appelsinlikør og prosecco, og topp med sodavann og appelsinskive.

    • Hvitvin / rødvin / sterkvin
    • Musserende vin
    • Longdrink
    To champagneglass med rose, klar drikke med bringebær.

    Kir / kir royale

    • 1 cl crème de cassis
    • 14 cl tørr hvitvin / musserende vin (royale)

    Denne drinken bygges. Fyll crème de cassis i et champagneglass. Hell deretter i vinen.

    • Gin
    • Hvitvin / rødvin / sterkvin
    • Alkoholsterk
    • Shortdrink
    Ferdigblandet cocktail.

    London calling

    • 5 cl gin
    • 1,5 cl fino sherry
    • 1,5 cl sitronjuice
    • 1 cl sukkerlake
    • 2 dasher cocktailbitter, appelsin

    Bland alt i en shaker med is, sil over i et cocktailglass.

    • Whisky
    • Hvitvin / rødvin / sterkvin
    • Alkoholsterk
    • Shortdrink
    Ferdigblandet cocktail.

    Madeira old fashioned

    • 4 cl bourbon eller spansk brandy
    • 2 cl madeira verdelho (portugisisk sterkvin)
    • 1 dråpe cocktailbitter
    • 1 dråpe cocktailbitter, appelsin
    • 1 Sukkerbit
    • Til ønsket mengde Isbiter

    Muddle sukkerbit og bitter i et glass. Tilsett bourbon, Madeira og isbiter, rør godt. Pynt med en appelsinskall-twist.

    • Rom
    • Sitruslikør
    • Tropisk
    • Alkoholsterk
    • Shortdrink
    Ferdigblandet cocktail.

    Mai tai

    • 3 cl 3 cl lys rom
    • 3 cl 3 cl mørk rom
    • 1 cl 1 cl appelsinlikør
    • 1,5 cl 1,5 cl limejus
    • 1,5 cl orgeat (mandelsirup)

    Shake alle ingrediensene med is i en cocktailshaker og sil over i et lavt glass med knust is. Pynt med mynte og lime.

    • Alkoholfritt
    • Gin
    • Longdrink
    • Tropisk
    ferdig blandet drink.

    Mandal Sunset

    • 4 cl alkoholfri gin
    • 2 cl ferskpresset sitronsaft
    • 2 cl hibiskussirup (kan kjøpes ferdig)
    • Toppes med alkoholfri eplesider

    Alkoholfri gin, sitron og sirup ristes i cocktailshaker med is. Helles over i et longdrinkglass fullt med is. Toppes med eplesider som helles sakte over, slik at de to fargenyansene kommer frem.

    Hibiscussirup:
    1 dl tørkede hibiscusblomster (kan kjøpes i helsekostbutikker)
    1,5 dl vann
    1 dl sukker
    Saft fra 1/2 sitron

    Ha alle ingrediensene i en kjele, kok opp til sukkeret er oppløst, avkjøl og ha på flaske.

    Vanskelighetsgrad: Litt avansert
    Oppskrift: Polet i Mandal

    • Whisky
    • Vermut
    • Alkoholsterk
    • Shortdrink
    Ferdigblandet cocktail.

    Manhattan

    • 4 cl bourbon eller rugwhisky
    • 3 cl rød vermut
    • 2 dæsjer orange bitter
    • isbiter

    Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken, uten is, med sitronstrimmel som garnityr. Sitronstrimmel kan du skjære med en sisselereingskniv eller en potetskjærer.

    • Tequila og mezcal
    • Sitruslikør
    • Alkoholsterk
    • Syrlig
    To glass med lys grønn drikke, lime og salt rundt kanten.

    Margarita

    • 4 cl tequila (ulagret type)
    • 2 cl limejus
    • 2 cl sitruslikør
    • isbiter

    Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken, uten isbiter, med saltkant.

    • Tequila og mezcal
    • Sitruslikør
    • Alkoholsterk
    • Syrlig
    To glass med lys grønn drikke, lime og salt rundt kanten.

    Mezcalita

    • 5 cl mezcal
    • 2 cl limejus
    • 1 cl sitruslikør
    • 1 cl agavesirup
    • isbiter

    Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken, uten isbiter, med saltkant.

    • Musserende vin
    • Spritz
    To champagneglass med appelsinjuice og bobles.

    Mimosa

    • 2 deler musserende vin
    • 1 del appelsinjuice

    Tilsett 1 del appelsinjuice og 2 deler musserende og server.

    • Whisky
    • Alkoholsterk
    • Shortdrink
    Ferdigblandet cocktail.

    Mint julep

    • 6 cl bourbon
    • 1 cl sukkerlake
    • Mynteblader
    • Knust is

    Muddle mynte med sukkerlake i et lavt glass. Fyll glasset halvveis med knust is og rør godt. Tilsett bourbon og mer knust is til glasset er fylt. Rør lett og pynt med mynte.

    • Rom
    • Syrlig
    • Longdrink
    Ferdigblandet cocktail.

    Mojito

    • 4 cl lys rom
    • 1 cl limejus
    • cirka 12 mynteblader
    • 2 teskjeer brunt sukker
    • 9 cl sodavann
    • knust is

    Til denne drinken trenger du en ”muddler”. En ”muddler” er et verktøy du bruker til å mose eller knuse saft ut av frukt og bær med. Har du ikke en ”muddler” kan du bruke en spiseskje. Hell alle ingrediensene, unntatt sodavannet, i et highballglass. Mos ingrediensene. Fyll på med knust is og hell sodavannet langs innsiden av glasset – da holder kullsyren lengre. Rør lett med en skje. Du kan også lage din egen versjon ved å tilsette basilikum, rips eller tranebær – i stedet for mynteblader. Pynt med en stilk med mynteblader og server.

    • Akevitt
    • Vermut
    Ferdigblandet drink.

    Moonwalk The Foxtrot

    • 1 cl fatlagret akevitt
    • 2 cl tørr madeira
    • 2 cl fransk hvit vermut
    • 1 ts fruktig og blomsterpreget urtelikør
    • 2 dæsjer orange bitter
    • 1 tepose Ras El Hanout (nordafrikansk krydderblanding)

    Dette er først og fremst en sterkvinscocktail hvor akevitten ikke blir brukt som base, men som en såkalt «modifier», altså som en slags krydderelement.

    Dette er en rørt drink. Det vil si at alle ingredienser bortsett fra krydder-teposen tilsettes et kaldt røreglass, som så tilsettes is. Deretter røres hele blandingen i ca. 25-30 sekunder før den siles over i et kaldt cocktailglass. Tilsett så teposen med krydder og server.

    Moonwalk The Foxtrot er for øvrig et sitat fra en Spice Girls-låt.

    • Vodka
    • Longdrink
    Ferdigblandet cocktail.

    Moscow mule

    • 4 cl vodka
    • 1.5 dl ingefærøl
    • 2 cl limejus
    • isbiter
    • mynteblader og evt. ingefær

    Fyll et glass halvfullt med isbiter. Hell limejuice og vodka over isen, og topp med ingefærøl. Bruk mynte og evt. fersk ingefær som garnityr.

    Et kobberkopp er tradisjonelt glasset som benyttes til Moscow Mule.

    • Gin
    • Vermut
    • Bitter
    • Søt
    • Shortdrink
    • Alkoholsterk
    Ferdigblandet cocktail.

    Negroni

    • 2 cl rød vermut
    • 2 cl rød bitterlikør
    • 2 cl london dry gin
    • isbiter

    Denne drinken røres. Hell alle ingrediensene, inkludert isbiter, over i et vanlig glass. Rør med en skje i 20-40 sekunder – slik at væsken avkjøles. Sil så væsken med en hawthornsil, eller kaffesil, over i et avkjølt glass. Server med en appelsinskive og fersk is.

    • Tequila og mezcal
    • Vermut
    • Alkoholsterk
    • Shortdrink
    Ferdigblandet cocktail.

    Negroni fumo bianco

    • 3 cl mezcal
    • 3 cl lys bitter med gentianarot
    • 3 cl hvit vermut (tørr eller søt)

    Rør alle ingrediensene med is i et røreglass til godt avkjølt. Sil over i et lavt glass med en stor isbit. Pynt med sitronskall.

    • Bitter
    • Shortdrink
    Ferdigblandet drink.

    Negroni sbagliato

    • 2 cl rød vermut
    • 2 cl rød bitterlikør, italiensk
    • 2 cl prosecco
    • isbiter

    Alle ingrediensene blandes direkte i et stort vinglass eller old fashioned glass. Rør, pynt med en appelsinskive og server.

    «Sbagliato» betyr «feil» på italiensk, da man her har byttet ut den klassiske Negroniens gin med prosecco.

    • Gin
    • Vermut
    • Syrlig
    • Shortdrink
    Ferdigblandet cocktail.

    Negroni sour

    • 3 cl gin
    • 3 cl italiensk rød bitterlikør
    • 3 cl søt vermut
    • 2 cl sitronsaft
    • 1,5 cl sukkerlake
    • 1 eggehvite

    Rist alle ingrediensene uten is i 30 sekunder i en cocktailshaker først for å skape skum. Tilsett is og rist i 30 sekunder til. Sil over i et coupeglass. Pynt med en appelsinskive.

    • Alkoholfritt
    • Vermut
    • Gin
    Ferdigblandet drink.

    Negronish

    • 9 cl kaldbrygget hibiscuste
    • 3 cl alkoholfri vermut
    • 1 cl alkoholfri gin
    • 2 cl sukkerlake
    • 2 dråper cocktailbitter, appelsin
    • grapefrukt tonic

    Ingrediensene røres med is og toppes med litt tonic.

    Vanskelighetsgrad: Litt avansert
    Oppskrift: Polkokk Andreas Ingul

    • Whisky
    • Syrlig
    • Shortdrink
    Ferdigblandet cocktail.

    New york sour

    • 5 cl bourbon
    • 2,5 cl sitronsaft
    • 1,5 cl sukkerlake
    • 1,5 cl fruktig rødvin

    Rist bourbon, sitronsaft og sukkerlake med is i en cocktailshaker. Sil over i et lavt glass med is. Hell forsiktig rødvin over baksiden av en skje slik at den legger seg i et lag på toppen.

    • Alkoholfritt
    • Longdrink
    • Syrlig
    Ferdigblandet drink.

    Nord for polarsirkelen

    • 4 cl ferskpresset tyttebærsaft (ev. tyttebærcoulis)
    • 2 cl limejuice
    • 25 cl alkoholfritt ingefærøl

    Fyll et passende glass med isbiter. Hell i limejuice og ingefærøl. Hell over tyttebærsaften slik at den blandes gradvis inn i drinken. Pynt med en remse limeskall ev. limebåt og noen hele tyttebær.

    Vanskelighetsgrad: Ganske lett
    Oppskrift: Polet på Langnes i Tromsø

    • Akevitt
    • Vermut
    • Whisky
    • Sitruslikør
    • Alkoholsterk
    • Shortdrink
    Ferdigblandet cocktail.

    Nordsjøolje

    • 4 cl akevitt
    • 2,5 cl tørr hvit vermut
    • 1,5 cl røykpreget whisky (Islay)
    • 1 cl triple sec (appelsinlikør)

    Rør alle ingrediensene med is i et røreglass til godt avkjølt. Sil over i et lavt glass med en stor isbit. Pynt med appelsinskall.

    • Akevitt
    • Longdrink
    • Kaffe
    Ferdigblandet cocktail.

    Norwegian Coffee

    • 8 cl varm ferskbrygget sterk kaffe
    • 4 cl fatlagret akevitt
    • 1–2 ts brunt sukker
    • lettpisket kremfløte

    Pisk kremfløten veldig lett. Kremen skal være tykk, men ikke stiv.

    Lag god kaffe og varm opp et varmebestandig glass eller krus med kokende vann. Hell ut vannet og fyll kaffen i glasset. Tilsett brunt sukker og rør godt om til sukkeret har løst seg opp.

    Hell akevitt i den varme blandingen. Rør om. Legg lettvispet kremfløte som et lokk på toppen av den varme drikken. Bruk baksiden av en spiseskje og «hell» kremen over.

    • Akevitt
    • Sitruslikør
    • Alkoholsterk
    • Shortdrink
    Ferdigblandet cocktail.

    Norwegian sidecar

    • 4 cl fatlagret akevitt (juleakevitt)
    • 2 cl appelsinlikør
    • 1 cl sitronjus
    • isbiter

    Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller kaffesil, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken uten is med en sitronskive som garnityr.

    • Whisky
    • Søt
    • Alkoholsterk
    • Shortdrink
    Brun, klar drikke med isbiter i et glass toppet med appelsinskall.

    Old Fashioned

    • 4cl bourbon
    • 1 sukkerbit
    • 3 cl sodavann
    • 3 dråper bitter
    • 1 skive appelsinskall
    • isbiter

    Rør en sukkerbit ut i bitter. Bland videre inn sodavann. Tilsett isbiter og bourbon, og rør lett om. Bruk et appelsinskall som garnityr.

    • Rom
    • Musserende vin
    Ferdigblandet cocktail.

    Old cuban

    • 4 cl fatlagret rom
    • 2 cl limejus
    • 1,5 cl sukkerlake
    • 2 dråper cocktailbitter
    • Mynteblader
    • 2, 5 cl champagne eller musserende vin

    Rist alle ingrediensene unntatt musserende vin i en cocktailshaker med is. Sil over i et avkjølt coupe-glass og topp med musserende vin. Pynt med mynteblader.

    • Tequila og mezcal
    • Syrlig
    • Longdrink
    Ferdigblandet cocktail.

    Paloma

    • 4 cl tequila (blanco)
    • 1 cl limesaft
    • 8 cl grapefruktjuice
    • 1 klype salt
    • grapefruktsoda

    Fyll et longdrinkglass med is og hell ingrediensene over. Topp med grapefruktsoda.

    • Whisky
    • Alkoholsterk
    • Shortdrink
    Ferdigblandet cocktail.

    Paper plane

    • 3 cl bourbon
    • 3 cl italiensk aperitivo
    • 3 cl italiensk amaro (bitter urtelikør)
    • 3 cl sitronsaft

    Rist alle ingrediensene med is i en cocktailshaker og sil over i et avkjølt cocktailglass. Pynt med en sitronskive eller en liten papirfly-dekorasjon.

    • Whisky
    • Alkoholsterk
    • Shortdrink
    Ferdigblandet cocktail.

    Penicillin

    • 5 cl single malt skotsk whisky
    • 2,5 cl sitronsaft
    • 2 cl ingefær- og honningsirup
    • 1 cl røykpreget whisky (f.eks. Islay-whisky)

    Shake alle ingrediensene unntatt røkt whisky med is. Sil over i et lavt glass med is. Hell den røykpregede whiskyen over toppen. Pynt med ingefær.

    • Syrlig
    • Shortdrink
    Ferdigblandet cocktail.

    Pisco sour

    • 5 cl pisco
    • 2,5 cl limejus
    • 2 cl sukkerlake
    • 1 eggehvite
    • cocktailbitter

    Rist alle ingrediensene i en cocktailshaker uten is for å skape skum. Tilsett is og rist igjen. Sil over i et avkjølt cocktailglass. Topp med noen dråper cocktailbitter.

    • Rom
    • Tropisk
    • Longdrink
    Hvit drink , toppet med ananasskive som garnityr.

    Piña Colada

    • 4 cl lys rom
    • 3 cl kokoskrem
    • 5 cl ananasjuice
    • isbiter

    Kjør alle ingrediensene i en blender til du får en kremet konsistens. Hell i et highballglass og topp med en ananasskive som garnityr.

    • Alkoholfritt
    • Gin
    • Spritz
    Ferdigblandet drink.

    Polets afternoon tea

    • 4 cl alkolfri gin
    • 2 cl ferskpresset sitronsaft
    • 0,5-1 cl sukkerlake
    • 5 cl musserende te

    Ginish, sitronsaft og sukkerlake blandes i 5-8 sekunder i en cocktailshaker og siles over i et cocktailglass garnert med agurk, toppes med musserende te.

    Vanskelighetsgrad: Enkel
    Oppskrift: Vinmonopolet Digerneset

    • Vodka
    • Musserende vin
    • Søt
    • Syrlig
    • Shortdrink
    Ferdigblandet cocktail.

    Porn star martini

    • 5 cl vodka
    • 2 cl pasjonsfruktlikør
    • 2 cl pasjonsfruktpuré
    • 1 cl limejuice
    • 1,5 cl sukkerlake
    • Champagne eller prosecco på siden

    Rist alle ingrediensene med is i en cocktailshaker og sil over i et avkjølt cocktailglass. Server med en halv pasjonsfrukt og et shotglass med musserende vin ved siden av.

    • Hvitvin / rødvin / sterkvin
    Ferdigblandet cocktail.

    Portonic

    • 5 cl hvit portvin
    • 10 cl tonic
    • Isbiter

    Fyll et vinglass med isbiter. Hell over hvit portvin. Topp med tonic og rør forsiktig. Pynt med en sitron- eller appelsinskive.

    • Alkoholfritt
    • Musserende vin
    • Vermut
    • Spritz
    Påskemocktail og appelsiner.

    Påskespritz

    • 1 del alkoholfri vermut
    • 1 del ferskpresset appelsinjuice uten fruktkjøtt
    • 1 del alkoholfri musserende
    • 1 del tonic
    • Isbiter

    Fyll et stort glass eller en mugge med is, alkoholfri vermut og ferskpresset appelsinjuice. Rør forsiktig og topp med alkoholfri musserende og tonic. Server med appelsinskiver som garnityr

    Vanskelighetsgrad: enkel
    Oppskrift: Vinmonopolet

    • Akevitt
    • Longdrink
    Ferdigblandet cocktail.

    Ragna Rickey

    • 4 cl akevitt (med et dempet karvepreg)
    • 1,5 cl bringebærsirup*
    • 2 cl sitronjus
    • 1 dæsj orange bitter
    • 7,5 cl ingefærøl
    • isbiter

    Ha alle ingrediensene, utenom ingefærølet, i et collins- eller highballglass.
    Tilsett isbiter og rør om 3-4 ganger med en skje. Topp med ingefærøl. Rør lett 1 gang til for ikke å drepe karboniseringen. Pynt med en sitronskive og server.

    *Bringebærsirup: Mos forsiktig 200 gram usukrede bringebær. Varm opp bringebær, en kopp(25cl) sukker og en kopp vann på medium varme til sukkeret smelter – men ikke koker. Avkjøl og tilsett 7cl vodka.

    • Musserende vin
    • Spritz
    Ferdigblandet drink.

    Rosespritzer

    • 10 cl alkoholfri rosé musserende vin
    • 5 cl indian tonic
    • 1-1,5 cl sitronjuice
    • 4 friske bringebær
    • 1 ts sukker
    • Isbiter

    Legg bringebær i bunnen av et glass sammen med sukker og sitronjuice. Knus bringebærene og rør litt for å løse opp sukkeret. Fyll glasset med is og tilsett tonicvann og musserende vin. Rør forsiktig og pynt med litt sitronskall.

    Vanskelighetsgrad: Ganske enkel
    Oppskrift: Polet på Kvadrat i Sandnes

    • Sake
    • Syrlig
    Ferdigblandet cocktail.

    Sake mojito

    • 6 cl sake
    • 2 cl limejuice
    • 1,5 cl sukkerlake
    • Mynteblader
    • Soda

    Muddle (knus) mynte med limejuice og sukkerlake i et glass. Tilsett is og sake, rør lett og topp med soda. Pynt med mynte og lime.

    • Sake
    • Gin
    Ferdigblandet cocktail.

    Sakura Martini

    • 7,5 cl daiginjo genshu sake (eller den saken du har)
    • 2,5 cl japansk gin
    • 0,5 cl maraschinolikør (klar kirsebærlikør)
    • 2 dråper saltvann 4:1 (10 g salt, 40 g vann)

    Rør alle ingrediensene med is og sil over i et avkjølt cocktailglass. Pynt med kirsebærblomst

    • Cognac / brandy
    • Hvitvin / rødvin / sterkvin
    • Bowl
    Ferdigblandet drink.

    Sangria

    • 12 cl sterk ingefærøl
    • 6 cl sukkerlake*
    • 48 cl sodavann*
    • 4 cl sitruslikør
    • 3 cl druebrennevin (valgfritt)
    • 75 cl rødvin (1 flaske)
    • 1 jusen fra en halv appelsin
    • 1 jusen fra en halv lime

    (for 18 serveringer à 8cl)

    Avkjøl alle ingrediensene på forhånd - gjerne over natten. Bland rødvin, druebrennevin, sitruslikør, sukkerlake og all fruktjus godt. Sil, med en stor sil, over i en avkjølt glassbolle. Glassbollen kan avkjøles med en pose med isbiter på forhånd - men sangriaen skal ikke serveres med isbiter. Tilsett ingefærøl og sodavann. Rør lett en gang. Tilsett garnityr. Server.

    * Sukkerlake: Varm opp en kopp sukker med en kopp vann, men ikke la det koke. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.

    * Sodavann: Sodavann er vann tilsatt bobler. Har du ikke sodamaskin kan du kjøpe det i butikken.

    • Vodka
    • Longdrink
    • Tropisk
    Ferdigblandet cocktail.

    Sex on the beach

    • 4 cl vodka
    • 2 cl ferskenlikør
    • 4 cl appelsinjuice
    • 4 cl tranebærjuice

    Rist alle ingrediensene med is i en cocktailshaker og sil over i et høyt glass med is. Pynt med appelsinskive og kirsebær.

    • Alkoholfritt
    • Søt
    Highball glass med rød klar drikk med cocktailbær.

    Shirley Temple

    • 15 cl ingefærøl
    • 2 dæsj grenadine

    Denne drinken bygges. Fyll ingefærøl i et collinsglass. Hell deretter i grenadine. Rør lett et par ganger med skje. Pynt med kirsebær og server.

    • Cognac / brandy
    • Sitruslikør
    • Alkoholsterk
    • Shortdrink
    cocktail med oransje drikke med sukkerkant og appelsinskall-twist i.

    Sidecar

    • 2,5 cl cognac
    • 1,5 cl appelsinlikør
    • 1,5 cl sitronjus
    • isbiter

    Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken, uten is, i et cocktailglass med sukkerkant.

    *Sukkerkant: Før en limeskive over kanten på glasset. Dynk deretter glasskanten i sukker eller melis.

    • Gin
    • Tropisk
    • Søt
    • Longdrink
    Collinsglass med oransje drikke og isbiter med garnityr.

    Singapore Sling

    • 2,5 cl gin
    • 1,5 cl kirsebærlikør
    • 1,5 cl limejus
    • 0,5 cl triple sec
    • 0,5 cl søt urtelikør
    • 8 cl ananasjus
    • 1 cl grenadine
    • 1 dæsj orange bitter
    • isbiter

    Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt collinsglass. Server drinken, med fersk is, sugerør og en sitronskive som garnityr.

    • Akevitt
    • Syrlig
    • Shortdrink
    Ferdigblandet cocktail.

    Skumvær

    • 2 cl akevitt (med et dempet karvepreg)
    • 1 cl anissirup*
    • 2 cl gul grapefruktjus
    • 1 cl sitronjus
    • 1 cl eggehvite
    • en dæsj orangebitter
    • isbiter

    Legg alle ingrediensene, utenom isbiter, i en cocktailshaker. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist i 16 sekunder. Tilsett isbiter til det er to tredjedels fullt, og rist hardt i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller kaffesil, over i et avkjølt old fashionedglass. Tilsett nye isbiter og to tynne sitronskiver.

    * Anissirup: Rist tre stjerneanis i en kjele for å frigjøre aroma, på medium varme – men så det ikke svir seg. Tilsett en kopp vann og en kopp sukker og la det koke opp. La laken trekke på svak varme i et par minutter, fjern stjerneanisen og avkjøl før bruk.

    • Whisky
    • Vermut
    • Alkoholsterk
    • Shortdrink
    Ferdigblandet cocktail.

    Smokey Joe

    • 5 cl tydelig røykpreget Islay whisky
    • 2 cl søt rød vermut
    • 2 dråper cocktailbitter
    • Isbiter
    • Appelsinskall til garnityr
    • Whisky
    Ferdigblandet cocktail.

    Smokey cokey

    • 5 cl røykpreget whisky
    • 10 cl cola
    • Isbiter

    Fyll et highball-glass med is. Hell over whisky og topp med cola. Rør forsiktig og pynt med en sitronskive.

    • Gin
    • Whisky
    • Vodka
    • Vermut
    • Alkoholsterk
    • Shortdrink
    Ferdigblandet cocktail.

    Smoky Martini

    • 4,5 cl tørr gin
    • 2 cl tørr, hvit vermut
    • 2 cl vodka
    • 0,5 cl røykpreget Islay whisky

    Rør alle ingrediensene med is i et røreglass til godt avkjølt. Sil over i et cocktailglass

    • Alkoholfritt
    • Vermut
    Gul drink med en sitronskive og mynte.

    Snøsprett

    • Isbiter
    • 8 cl alkoholfri vermut
    • 3 cl sitronsaft
    • 3 cl ferskenjuice
    • 2 ts sitronkrem / lemon curd
    • 5-6 mynteblader

    Hell ingrediensene i en shaker og rist godt. Siles over et glass med is med en myntestilk som garnityr.

    Vanskelighetsgrad: litt avansert
    Oppskrift: Vinmonopolet Kolsås, Bærum

    • Alkoholfritt
    • Musserende vin
    • Bowl
    Ferdigblandet drink.

    Sommersmask

    • 4-5 jordbær
    • 5-6 mynteblader
    • 2-3 ts sukker
    • ½ lime i båter
    • 10 cl bringebærlimonade
    • 10 cl alkoholfri musserende vin

    Muddle jordbær, lime, mynte og sukker i et stort glass. Har du ikke muddler bruker du bare baksiden på ei stor tresleiv. Rør inn isbiter og topp med limonade og alkoholfri musserende. Fyll på med is hvis det trengs og pynt med noe fint.

    Ønsker du å lage drinken til flere kan du fint muddle alt sammen i ei mugge, røre inn bringebærlimonaden, og bare helle i is og musserende rett før servering.

    Vanskelighetsgrad: Enkel
    Oppskrift: Polet på Kolsås i Bærum

    • Alkoholfritt
    • Musserende vin
    • Syrlig
    • Spritz
    Ferdigblandet drink.

    Sorbet float

    • 1 mellomstor kule sitronsorbet
    • 12 cl alkoholfri musserende vin
    • Litt raspet sitronskall
    • Basilikum til pynt og aroma

    Dette er en alkoholfri versjon av den Italienske drinken sgroppino. Ha en liten kule sorbet i et glass og hell over alkoholfri musserende rett før servering. Pynt med sitronskall og basilikum.

    Vanskelighetsgrad: Lett
    Oppskrift: Polet på CC i Drammen

    • Whisky
    • Bowl
    Stort glass med brun, klar drikke med isbiter på et bord med sitron og grønn bakgrunn.

    Spiked Iced Tea Punch

    • 10 nellikspiker
    • 1 appelsin skjært i tynne skiver
    • 1 halv sitron skjært i skiver
    • 3 store myntebusker
    • 2 teposer med sort te
    • 36 cl kokende vann
    • 12 cl kaldt vann
    • 12 cl appelsinjus
    • 6 cl sitronjus
    • 12 cl ananasjus
    • 6 cl brunt sukker
    • 24 cl whisky (uten røykpreg) eller bourbon
    • isbiter

    (for 18 serveringer à 6cl)

    Putt nelliken i appelsinen og del den i skiver. Putt appelsin, mynte og teposer i en stor serveringsbolle og tilsett kokende vann og brunt sukker. La stå i en time og fjern teposene. Tilsett kaldt vann, appelsinjus, sitronjus, ananasjus, og isbiter. Rør i 20-40. Tilsett whisky og avkjøl. Smak til og serverer.

    • Cognac / brandy
    • Alkoholsterk
    • Shortdrink
    Ferdigblandet cocktail.

    Stinger

    • 4 cl cognac / brandy
    • 2 cl crème de menthe
    • 1 cl sodavann*
    • isbiter

    Legg alle ingrediensene, utenom sodavann, i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller en kaffesil, over i et avkjølt cocktailglass. Hell sodavannet langs innsiden av glasset – da holder kullsyren lengre. Server drinken, uten is, med et mynteblad som garnityr.

    * Sodavann: Sodavann er vann tilsatt bobler. Har du ikke sodamaskin kan du kjøpe det i butikken.

    • Tequila og mezcal
    • Longdrink
    Ferdigblandet cocktail.

    Tequila sunrise

    • 5 cl tequila
    • 10 cl appelsinjuice
    • 1,5 cl grenadin

    Hell tequila og appelsinjuice i et høyt glass med is. Hell forsiktig grenadin over, slik at den synker og gir en soloppgangseffekt. Pynt med appelsinskive og kirsebær.

    • Alkoholfritt
    • Longdrink
    • Tropisk
    Glass med alkoholfri drink, litchi og lime.

    Thai mocktail

    • 4 stk. lime
    • 12 litchier
    • 2 bergamotter (eller lime)
    • litt sodavann
    • thaibasilikum (eller vanlig basilikum)
    • isbiter

    Oppskriften lager 4 drinker

    Sirup
    150 g palmsukker (eller vanlig sukker)
    150 g vann (ca. 1,5 dl)
    5 kaffirlimeblader
    1 stilk sitrongress

    Kok i ca. fem minutter, avkjøl og sil.

    Del litchiene i to og fjern stein og skall. Ha dem i en shaker sammen med sirupen, limesaften, litt finrevet skall og saften av bergamott (eller ekstra lime). Fyll opp med is og rist i ca. 30 sekunder. Sil over i et longdrinkglass fylt med is. Topp med litt sodavann og pynt med basilikum.

    • Akevitt
    • Cognac / brandy
    • Tropisk
    • Longdrink
    Ferdigblandet drink.

    The Mullet Burden

    • 2 cl fatlagret akevitt
    • 2 cl VSOP cognac
    • 2 cl ananas- og kardemommesirup
    • 3 cl sitronsaft
    • 2 dæsjer aromatisk bitter
    • sodavann

    Ananas- og kardemomme-sirup
    Knuste kardemommefrø ristes i tørr panne på høy varme. Deretter tilsettes fersk ananasjuice og hvitt sukker i like deler i pannen. Varm opp til sukkeret har smeltet, men uten å koke blandingen. Avkjøl og sil av.

    Ha alle ingrediensene i en cocktailshaker. Tilsett isbiter og rist hardt i 5-8 sekunder. Sil over i et longdrinkglass med is og topp med sodavann. Rør varsomt med en lang skje.

    • Whisky
    • Vermut
    • Sitruslikør
    • Musserende vin
    • Alkoholsterk
    • Shortdrink
    Ferdigblandet cocktail.

    The boothby

    • 4 cl rugwhisky eller bourbon
    • 2 cl søt rød vermut
    • 1 cl fransk appelsinlikør
    • 2 dråper cocktailbitter
    • 1 dråpe cocktailbitter, appelsin
    • 2,5 cl tørr champagne

    Rør whisky, vermut, likør og cocktailbitter med is. Sil over i et avkjølt coupe-glass og topp med musserende vin. Pynt med en appelsinskall.

    • Alkoholfritt
    • Vermut
    • Gin
    Ferdigblandet cocktail.

    Tokyo vesper driver

    • 2 cl alkoholfri gin
    • 2 cl alkoholfri vermut
    • 3 cl sukkerlake
    • 2 cl sitronjus
    • 2 dråper cocktailbitter
    • 3 cl yuzutonic

    Ingrediensene ristes i cocktailshaker med is, siles over i et cocktailglass og toppes med litt yuzutonic.

    Vanskelighetsgrad: Litt avansert
    Oppskrift: Polkokk Andreas Ingul

    • Gin
    • Syrlig
    • Longdrink
    Ferdigblandet cocktail.

    Tom Collins

    • 5 cl gin
    • 2,5 cl sitronsaft
    • 1,5 cl sukkerlake
    • Soda

    Rist gin, sitronsaft og sukkerlake med is i en cocktailshaker. Sil over i et høyt glass med is og topp med soda. Pynt med sitronskive og kirsebær.

    • Vodka
    • Sitruslikør
    • Alkoholsterk
    • Shortdrink
    Ferdigblandet cocktail.

    Tuscan Rosemay Lemondrop

    • 1 rosmarinstilk
    • 3 cl vodka
    • 1 cl limoncello
    • 1 cl sitronjus
    • 1 cl sukkerlake*
    • isbiter

    Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken uten is, med sukkerkant og en rosmarinbusk som garnityr.

    • Sake
    • Longdrink
    • Søt
    Ferdigblandet cocktail.

    Ume highball

    • 5 cl umeshu (plommesake)
    • 10 cl ingefærøl
    • Isbiter

    Fyll et glass med is. Hell over umeshu og topp med ingefærøl. Rør forsiktig og pynt med en plomme hvis du har.

    • Whisky
    • Sake
    • Søt
    • Alkoholsterk
    • Shortdrink
    Brun, klar drikke med isbiter i et glass toppet med appelsinskall.

    Umeshu Fashioned

    • 3 cl japansk whisky
    • 3 cl umeshu (plommesake)
    • 1 sukkerbit
    • 3 cl sodavann
    • 3 dråper cocktailbitter
    • 1 skive appelsinskall
    • isbiter

    Rør en sukkerbit ut i bitter. Bland videre inn sodavann. Tilsett isbiter, whisky og sake, og rør lett om. Bruk et appelsinskall som garnityr.

    • Alkoholfritt
    • Longdrink
    • Syrlig
    Ferdigblandet cocktail.

    Virgin Mojito

    • 6 blader frisk mynte
    • 1 cl limejus
    • 1 ts brunt sukker
    • 14 cl sitronbrus (eller sodavann)

    Til denne drinken trenger du en ”muddler”. En ”muddler” er et verktøy du bruker til å mose eller knuse saft ut av frukt og bær med. Har du ikke en ”muddler” kan du bruke en spiseskje. Hell alle ingrediensene, unntatt sodavannet, i et highballglass. Mos ingrediensene. Fyll på med knust is og hell sodavannet langs innsiden av glasset – så holder kullsyren lengre. Rør lett med skje noen ganger. Du kan også lage din egen versjon ved å tilsette basilikum, rips eller tranebær – i stedet for mynteblader. Pynt med mynte og server.

    • Alkoholfritt
    • Gin
    • Musserende vin
    • Spritz
    Champagneglass som fylles fra flaske.

    Virgin french 75

    • 4 cl alkolfri gin
    • 1,5 cl ferskpresset sitronsaft
    • 0,75 cl sukkerlake
    • alkoholfri musserende vin

    Alkolfri gin, sitronsaft og sukkerlake shakes i en cocktailshaker fylt med is og siles over i et fluteglass, toppes med Oddbird Blanc de Blanc og garneres med sitrontwist.

    Vanskelighetsgrad: Enkel
    Oppskrift: Vinmonopolet Larvik

    • Whisky
    • Syrlig
    • Shortdrink
    Old fashion-glass med lys oransje drikke med mye skum og garnityr.

    Whisky Sour

    • 3 cl bourbon eller whisky (ikke røykpreget)
    • 1,5 cl sitronjus
    • 1,5 cl sukkerlake*
    • 1 dæsj orange bitter
    • 1 cl eggehvite
    • isbiter

    Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren/syltetøyglasset, over i et avkjølt old fashionedglass. Server drinken med fersk is og en sitronskive som garnityr.

    * Sukkerlake: Kok opp en kopp sukker med en kopp vann. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.

    • Rom
    • Alkoholsterk
    • Shortdrink
    Ferdigblandet cocktail.

    White Lotus

    • 6 cl hvit rom
    • 1,5 cl limejuice
    • 1,5 cl ananasjuice
    • 0,75 cl kokossirup

    Rist alle ingrediensene med is og sil over i et avkjølt cocktailglass. Pynt med limeskall eller skive lime.

    • Vodka
    • Kaffelikør
    • Alkoholsterk
    • Shortdrink
    Glass med mørk drikke hvor det helles kremfløte over.

    White Russian

    • 2 cl vodka
    • 2 cl kaffelikør
    • 2 cl lettpisket kremfløte
    • isbiter

    Tilsett vodka og Kahlua, inkludert isbiter, i et old fashionedglass. Rør i 20-40 sekunder med en barskje, eller en vanlig skje, for å avkjøle væsken. Smak gjerne på den underveis fram til du er fornøyd med temperaturen. Hell over lettpisket kremfløte, med en spiseskje langs innsiden av på glasset, slik at fløten legger seg på toppen. Server.

    • Gin
    • Syrlig
    • Longdrink
    Ferdigblandet cocktail.

    White linen

    • 4,5 cl gin
    • 1,5 cl hylleblomstlikør
    • 2,5 cl limejuice
    • 1 cl sukkerlake
    • 6 skiver agurk
    • 6 cl soda

    Knus agurken i en cocktailshaker. Tilsett is og ingrediensene utenom soda i shakeren. Rist godt i 20 sekunder og sil over et glass med isbiter, topp med soda.

    • Gin
    • Vermut
    • Alkoholsterk
    • Shortdrink
    Ferdigblandet cocktail.

    White negroni

    • 3 cl gin
    • 3 cl lys bitter med gentianarot
    • 3 cl tørr hvit vermut

    Rør alle ingrediensene med is i et røreglass til godt avkjølt. Sil over i et lavt glass med en stor isbit. Pynt med sitronskall.

    • Hylleblomstlikør
    • Musserende vin
    • Longdrink
    Ferdigblandet cocktail.

    Winter citrus hugo spritz

    • 3 cl hylleblomstlikør
    • 1,5 cl grapefruktjus
    • 1,5 cl blodappelsinjus
    • 9 cl prosecco
    • 3 cl sodavann

    Hell hylleblomstlikøren og prosecco i et vinglass med isbiter. Rør alt forsiktig sammen, før du topper av med sodavann. Pynt gjerne med skiver av blodappelsin og grapefrukt.

    • Gin
    • Sake
    • Longdrink
    Ferdigblandet cocktail.

    Yuzu gin & tonic

    • 4 cl gin
    • 2 cl yuzu-sake
    • 15 cl tonic

    «Gin and tonic», eller bare GT, er en av de enkleste og mest klassiske longdrinkene som finnes, og det er veldig enkelt å variere med ulike smaker.

    Yuzu-sake er sake blandet med saften av sitrusfrukten yuzu, den er aromatisk, søt og veldig syrlig. Det finnes også tonic smaksatt med yuzu.

    Blandingsforholdet er en smakssak, prøv deg frem til hva du liker best.