Drinkoppskrifter
Søk blant klassiske cocktailer, alkoholfrie drinker og nye varianter komponert av våre ansatte.
Alle oppskrifter
Akevitt mule
- 4 cl blank eller lys brun akevitt
- 1.5 dl ingefærøl
- 2 cl limejus
- isbiter
- mynteblader og evt. ingefær
Fyll et glass halvfullt med isbiter. Hell limejuice og vodka over isen, og topp med ingefærøl. Bruk mynte og evt. fersk ingefær som garnityr.
Akevitt sour
- 3 cl fatlagret akevitt
- 1,5 cl sitronjus
- 1,5 cl sukkerlake*
- 1 dæsj orange bitter
- 1 cl eggehvite
- isbiter
Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren/syltetøyglasset, over i et avkjølt old fashionedglass. Server drinken med fersk is og en sitronskive som garnityr.
* Sukkerlake: Kok opp en kopp sukker med en kopp vann. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.
Akevittini
- 5 cl blank akevitt, gjerne sommerakevitt med smak av sitrus
- 2 cl tørr hvit vermut
- 1 dråpe cocktailbitter, appelsin
Rør alle ingrediensene med is og sil over i et avkjølt cocktailglass. Pynt med sitronskall.
Alkoholfri sangria
- 15 cl alkoholfri rødvin
- 40 cl alkoholfri vermut
- Frukt - appelsin, sitron, jordbær
La gjerne stå noen timer å trekke. Kan toppes sitronlimonade eller sitronbrus for en fruktigere variant.
Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Polet på SlemmestadAlkoholfri sommerpunsj
- 1 l ananasjuice
- 1 l limonade
- 1 l grapefruktjuice
- 1 l mineralvann med bobler
- 3 dl alkoholfri vermouth
- 2 kg isbiter
- 4 ss granat-eplesirup
- 1 grapefrukt (kutt i fire på langs og så i tynne skiver)
- 2 sitroner (kutt i fire på langs og så i tynne skiver)
- 2 limejuice
- 30 blad fersk mynte
- 30 blad fersk basilikum
Ca. 20 drinker à 2,5 dl. Beregn to drinker per person.
Bland alle ingrediensene og tilsett farris til slutt. Hold kjølig. Server med en øse, slik at du får med både isbiter, drikke og garnityr.
Amaretto sidecar
- 1,5 cl amaretto
- 2,5 cl fransk appelsinlikør
- 1,5 cl sitronjus
- isbiter
Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken, uten is, i et cocktailglass med sukkerkant.
*Sukkerkant: Før en limeskive over kanten på glasset. Dynk deretter glasskanten i sukker eller melis.
Amaretto sour
- 5 cl amaretto, eller en alkoholfri variant
- 3 cl sitronsaft, ferskpresset
- 2 cl eggehvite
- Isbiter
Ha amaretto, sitronsaft og eggehvite i en shaker. Rist godt på shakeren. Tilsett isbiter, og rist godt slik at cocktailen blir kald. Sil cocktailen i ett eller to glass.
Amber gold
- 4 cl alkolfri gin
- 2 cl alkoholfri vermut
- 1,5 cl ferskpresset sitron
- 1 cl sukkerlake
- 8 cl rosa tonic, f.eks. pink grapefruit
- 5-6 cl Musserende eplemost med rabarbra
- 1 cl bringebærlimonade
Oppskrift til 4 drinker.
Alkoholfri gin, vermut, sitron og sukkerlake shakes i 5-8 sekunder i en cocktailshaker fylt med isbiter. Siles over i highballglass fylt med isbiter og toppes med Pink Grapefruit tonic, musserende eplemost og bringebærlimonade. Pyntes med grapefrukt-zest og friske bringebær.
Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Vinmonopolet Valkendorfsgate, BergenAmericano
- 3 cl søt vermut
- 3 cl rød italiensk bitterlikør
- club soda
- isbiter
Fyll et old fashioned glass med isbiter. Tilsett bitterlikør og vermut. Topp med soda. Pynt med en appelsinskive eller -skall.
Bellini
- 6 cl prossecco eller annen musserende tørr vin
- 7 cl purè av flådde fersken
- 4 bringebær
- 2 cl *sukkerlake
Flå ti ferskener ved å dyppe dem i kokende vann, og fjern skallet. Skjær kjøttet i små biter og ha dem i en bolle med litt vann og saften fra en sitron. La det stå noen timer i kjøleskapet før du kjører det i en hurtigmikser med fire bringebær for fargens skyld. Tilsett sukkerlake. Fyll først opp ferskenpurè, deretter musserende vin, som helles på innsiden av glasset slik at boblene holder seg lengre. Rør forsiktig et par ganger. Server i avkjølte champagneglass med bringebær på kanten.
* Sukkerlake: Varm opp en kopp sukker med en kopp vann, men ikke la det koke. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.
Bloody Mary
- 4 cl vodka
- 8 cl tomatjuice
- 2 cl sodavann
- 1 cl sitronjus
- noen dråper tabasco
- en dæsj Worcestershire-saus
- isbiter
Denne drinken bygges. Hell alle ingrediensene, unntatt tomatjus og sodavann, i et longdrinkglass. Rør lett med en skje. Hell deretter i tomatjus og sodavann. Krydre lett med salt, pepper og pynt med selleristilk.
*Sodavann: Sodavann er vann tilsatt bobler. Har du ikke sodamaskin kan du kjøpe det i butikken.
Boulevardier
- 4 cl bourbon eller rugwhisky
- 2 cl rød vermut
- 2 cl rød bitterlikør
- isbiter
Denne drinken røres. Hell alle ingrediensene, inkludert isbiter, over i et vanlig glass. Rør med en skje i 20-40 sekunder – slik at væsken avkjøles. Sil så væsken med en hawthornsil, eller kaffesil, over i et avkjølt glass. Server med en appelsinskive og fersk is.
Bourbon Milk Punch
- 2 cl bourbon
- 0,5 cl vaniljeekstrakt* (men du kan også bruke vaniljesukker blandet ut med vann)
- 0,5 cl sukkerlake*
- 1 cl kremfløte
- 2 cl helmelk
- 1 cl eggehvite
- isbiter
Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt old fashionedglass. Server drinken, uten is, med sukkerkant og rasp av muskat.
*Vaniljeekstrakt: Legg tre splittede vaniljestenger med frø i et hermetisk glass fylt med 50 cl rom, vodka eller sprit. La det stå i 8 uker, og rist en gang i blant.
* Sukkerlake: Kok opp en kopp sukker med en kopp vann. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.
* Sukkerkant: Før en limeskive over kanten på glasset. Dynk glasskanten i sukker, gjerne tilsatt litt vaniljesukker hvis det er ønskelig, slik at det setter seg.
Bramble
- 5 cl gin
- 2,5 cl sitronsaft
- 1,5 cl sukkerlake
- 1 cl bjørnebærlikør (crème de mûre) eller bjørnebærsirup
Rist alle ingredienser med is i en cocktailshaker. Sil over i et lavt glass med knust is. Pynt med bjørnebær og sitron.
Brandy Alexander
- 3,5 cl cognac / brandy
- 1,5 cl kaffelikør
- 2,5 cl kremfløte
- isbiter
Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken uten is, med litt revet muskat over. Rist og sil over i et avkjølt glass. Server uten is.
Caipirinha
- 4 cl cachaca (hvitt brasiliansk brennevin, laget av sukkerrør)
- 1 lime, i båter
- 3 teskjeer brunt sukker
- knust is
Til denne drinken trenger du en ”muddler”. En ”muddler” er et verktøy du bruker til å mose eller knuse saft ut av frukt og bær med. Har du ikke en ”muddler” kan du bruke en spiseskje. Knus lime med sukker i et glass. Fyll på med knust is og i cachaca. Rør godt.
Calvados old fashioned
- 4 cl calvados
- 1 sukkerbit
- 3 cl sodavann
- 3 dråper bitter
- 1 skive appelsinskall
- isbiter
Rør en sukkerbit ut i bitter. Bland videre inn sodavann. Tilsett isbiter og calvados, og rør lett om. Bruk et appelsinskall som garnityr.
Cosmopolitan
- 3 cl vodka
- 1 cl appelsinlikør / triple sec
- 3 cl tranbærjuice
- 1 cl limejuice
Hell alle ingrediensene i en shaker, og rist godt i 15 sekunder. Sil deretter over et avkjølt cocktailglass, og garner med en limeskive på kanten av glasset.
Cucumber madness
- 2 cl alkoholfri vermut eller alkoholfri bitter
- 6 cl sitronlimonade
- 4 cl tonic, gjerne med agurksmak
Miks ingrediensene. Tilsett gjerne litt sitrus for mindre bitterhet. Pynt med agurk.
Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Polet på Korgen i HemnesDaiquiri
- 4 cl lys rom
- 2 cl limejus
- 1 cl sukkerlake*
- isbiter
Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken uten is – men du kan bruke knust is hvis det er ønskelig.
* Sukkerlake: Kok opp en kopp sukker med en kopp vann. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.
Dark'n Stormy
- 6 cl mørk rom
- 1 cl limejuice
- 1 dæsj bitter
- 10 cl ingefærøl
- 2-3 limeskiver til garnityr
Tilsett rom, limejuice og bitter i en glass over isbiter. topp med ingefærøl og limeskiver som garnityr.
Dirty Martini
- 4 cl tørr gin
- 1 cl tørr, hvit vermut
- Lake fra oliven
- isbiter
Hell vermut i et cocktailglass. Fukt innsiden av glasset ved å snurre det, slik at hele innsiden dekkes av vermut. Hell vermuten over i et collinsglass, eller et vanlig melkeglass, halvfylt med isbiter. Rør vermut og isbiter i 20-40 sekunder og sil deretter vermuten ut i vasken. Jo mer du heller ut, jo tørrere blir martinien. Ha i ginen og litt lake av olivensaften og rør i ca. 15 sekunder. Sil væsken tilbake til cocktailglasset.
Dry Martini
- 4 cl tørr gin
- 1 cl tørr, hvit vermut
- isbiter
Hell vermut i et cocktailglass. Fukt innsiden av glasset ved å snurre – slik at hele innsiden dekkes av vermut. Hell vermuten over i et collinsglass, eller et vanlig melkeglass, halvfylt med isbiter. Rør vermut og isbiter i 20-40 sekunder - og sil deretter vermuten ut i vasken. Poenget er at isbitene skal ta til seg aroma fra vermuten. Tilsett så gin og rør i 20 til 24 sekunder til – slik at drinken avkjøles. Sil væsken tilbake til cocktailglasset. Server med et par grønne oliven uten stein.
Elder fashion
- 4,5 cl gin
- 1,5 cl hylleblomstlikør
- 2 dråper cocktailbitter
Rør alle ingrediensene med is i et røreglass til godt avkjølt. Sil over i et lavt glass med en stor isbit. Pynt med sitronskall.
Elderflower (hylleblomst) mule
- 5 cl vodka
- 2 cl hylleblomstlikør
- 2 cl limejuice
- Ingefærøl
Rist vodka, hylleblomstlikør og limejuice med is i en cocktailshaker. Sil over i et kobberkrus eller et høyt glass med is. Topp med ingefærøl. Pynt med lime og mynte eller hylleblomst i sesong.
Eple-tonic
- 4 cl alkoholfri håndverksider
- 4 cl alkoholfri gin
- 1 cl sitronbrus/sitronlimonade
- 2-4 cl tonic
- 5-10 mynteblader
Tilsett mynteblader og sider i et rocksglass med isbiter. Press myntebladene med en skje eller morter for å ekstrahere aroma fra bladene. Tilsett de øvrige ingrediensene og isbiter. Rør forsiktig om en gang. Garneres med sitronzest og mynteskudd.
Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Vinmonopolet Valentinlyst, TrondheimEplemojito
- 4 cl calvados eller norsk eplebrennevin
- 1/2 lime, skåret i 4 skiver
- 1 cl sukkerlake
- 8 mynteblader
- 8 cl ingefærøl
- Knust is
Muddle myntebladene sammen med lime og sukkerlake i et glass. Tilsett calvados. Fyll glasset med knust is. Topp opp med ingefærøl og rør forsiktig.
Espresso Martini
- 4 cl vodka
- 3 cl kaffelikør
- 3 cl sukkerlake
- 1 dobbel espresso
- isbiter
- 3 kaffebønner
Rist vodka, kaffelikør, sukkerlake, espresso og isbiter i shaker godt i 20 sekunder. Jo mer du rister, jo mer skum vil du få på toppen av drinken. Hell og sil over i et nedkjølt cocktailglass. Topp med tre kaffebønner på midten av drinken.
Espresso tonic
- 4 cl espresso (nybrygget og avkjølt)
- 12 cl tonic
- Isbiter
Fyll et glass med isbiter og hell over tonic. Hell forsiktig over avkjølt espresso slik at lagene skiller seg.
Fjellbekk
- 4 cl vodka
- 2 cl akevitt
- 2 cl sitronsaft
- 1 cl sukkerlake
- 8 cl sitronbrus
Rist vodka, akevitt, sitronsaft og sukkerlake med is i en cocktailshaker. Sil over i et høyt glass med is og topp med sitronbrus. Pynt med sitronskive.
Frazer
- 3 cl aquafaba (laken til kikerter fra boks)
- 3 cl ferskpresset sitron juice
- 3 cl bringebærpure
- 1 cl sukkerlake
- musserende te
Shake med isbiter i 30-40 sek. for å få skikkelig skum. Hell over i et cocktailglass og topp med musserende te.
Aquafaba er noe så enkelt som vannet du heller av boksen med kikerter. Det lukter ikke akkurat innbydene, men ikke bli skremt, lukten forsvinner når mocktailen er blandet og det er kun skummet du sitter igjen med.
Aquafaba er et vegansk alternativ, som vi her har brukt istedenfor eggehvite for å få skum på drinken. Her er det altså ingen bekymringer for å drikke rått egg.
Vanskelighetsgrad: Litt avansert
Oppskrift: Polet på ØsteråsFrench 75
- 3 cl gin
- 1.5 cl sitronjuice
- 1 cl sukkerlake
- champagne
- isbiter
I en shaker, rist gin, sitronjuice, sukkerlake og isbiter hardt i 10 sekunder. Sil drinken inn i et champagneglass og topp med champagne. Rør forsiktig og garner med sitronskall.
French Coffee
- 8 cl varm ferskbrygget sterk kaffe
- 4 cl fransk appelsinlikør eller cognac
- 1–2 ts brunt sukker (kan droppes hvis det brukes likør)
- lettpisket kremfløte
Pisk kremfløten veldig lett. Kremen skal være tykk, men ikke stiv.
Lag god kaffe og varm opp et varmebestandig glass eller krus med kokende vann. Hell ut vannet og fyll kaffen i glasset. Tilsett brunt sukker og rør godt om til sukkeret har løst seg opp.
Hell akevitt i den varme blandingen. Rør om. Legg lettvispet kremfløte som et lokk på toppen av den varme drikken. Bruk baksiden av en spiseskje og «hell» kremen over.
Gibson Martini
- 4 cl tørr gin
- 1 cl tørr hvit vermut
- 1-2 sølvløk
- isbiter
Sett martiniglasset til kjøling ved å legge en isbit i glasset og fylle det med kaldt vann. Tre sølvløk på en cocktailpinne og legg klar. Mål opp gin og vermut. Hell dette i røreglasset. Rør i 20 sekunder, eller til røreglasset er iskaldt og dugger. Tøm martiniglasset. Rist ut vannet. Sil væsken over i martiniglasset. Legg i cocktailpinnen, eller legg den over glasset som pynt.
Gimlet
- 6 cl gin
- 5 cl limejuice
- 1.5 cl sukkerlake
- isbiter
Rist gin, lime, sukkerlake og isbiter i en shaker. Sil over i et cocktailglass.
Gin & tonic
- 5 cl gin
- 15 cl tonic
«Gin and tonic», eller bare GT, er en av de enkleste og mest klassiske longdrinkene som finnes, og er veldig enkel å lage.
Blandingsforholdet er en smakssak, prøv deg frem til hva du liker best. Vanlig blandingsforhold er 1 del gin og 2-3 deler tonic. Prøv deg også fram med ulike aromater eller garnityrer, som pepperkorn, lime, agurk, rosmarin.
Siden denne drinken er såpass enkel får du mye ut av å velge gin og tonic av god kvalitet.
Gin basil smash
- 5 cl gin
- 2,5 cl sitronsaft
- 1,5 cl sukkerlake
- 10 basilikumblader
Muddle (knus) basilikum i en shaker. Tilsett resten av ingrediensene og shake med is. Sil over i et lavt glass med is. Pynt med basilikum.
Gin fuzz
- 4 cl alkolfri gin
- 4 cl eplemost med solbær
- 4-8 cl sitronbrus eller limonade
Alle ingrediensene fylles i et vinglass eller en ginbowl fylt med isbiter, rør forsiktig om en gang. Garneres med solbær.
Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Vinmonopolet LaksevågGran & tonic
- 2 cl alkoholfri gin
- 20 cl tonic
- 1 sitronskive
- 5 einebær
- 1 granskudd
- 2 ss granskuddsirup (kan erstattes med rosmarinsirup)
- Isbiter
Kok sirup på 5 dl granskudd, 7,5 dl vann, 2 dl sukker og 4 dl honning. Det er også mulig å kjøpe ferdig granskuddsirup, eventuelt kan du kjøpe rosmarinsirup eller lignende.
Miks drinken.
Vanskelighetsgrad: Litt avansert
Oppskrift: Polet Lagunen, BergenHanky panky
- 6 cl gin
- 4,5 cl søt vermut
- 0,5 cl Fernet
Rør alle ingrediensene med is i et røreglass. Sil over i et avkjølt coupe eller cocktailglass. Pynt med appelsinskall.
Hemingway special
- 6 cl hvit rom
- 1,5 cl maraschinolikør (klar kirsebærlikør)
- 1,5 cl grapefruktjuice
- 2,5 cl limejuice
Rist alle ingrediensene med is i en cocktailshaker. Sil over i et avkjølt cocktailglass eller coupe. Pynt med en grapefruktskive.
Honey Bee - Polets jubileumsdrikk
- 6 cl alkoholfri vermut
- 2 cl honningsirup
- 1 cl sitron
- 2-3 cl tonic
Vermut, honningsirup og sitron shakes i en cocktailshaker fylt med is og siles over i et cocktailglass. Toppes med tonic og garneres med garnityr.
Honningsirup: Bland 1/3 varmt vann og 2/3 honning. Tilsett en liten klype havsalt i honningen og rør om til oppløst. Avkjøles og oppbevares kaldt.
Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Vinmonopolet ArendalHoppy høyet
- 8 cl alkoholfri IPA
- 8 cl eplemost
- 1 cl sukkerlake
- 1/2 lime
- 10 mynteblader
- Knust is
Kutt lime i båter. Ha lime, mynte og sukkerlake i glasset. Bland/knus med en muddler. Tilsett eplejuice og knust is, og bland godt. Toppes med øl, mer knust is og garnityr.
Vanskelighetsgrad: Ganske lett
Oppskrift: Polet Theresesgate i OsloHugo spritz
- 1 del hylleblomstlikør
- 2 deler prosecco
- 1 del soda/kullsyrevann
- Isbiter, limebåter og mynte
Hell hylleblomstlikøren i et vinglass, etterfulgt av mynte, isbiter og prosecco. Rør alt forsiktig sammen, før du topper av med sodavann. Pynt gjerne med mynte og sitronskiver.
Irish Coffee
- 8 cl varm ferskbrygget sterk kaffe
- 4 cl irsk whisky
- 1–2 ts brunt sukker
- lettpisket kremfløte
Pisk kremfløten veldig lett. Kremen skal være tykk, men ikke stiv.
Lag god kaffe og varm opp et varmebestandig glass eller krus med kokende vann. Hell ut vannet og fyll kaffen i glasset. Tilsett brunt sukker og rør godt om til sukkeret har løst seg opp.
Hell whisky i den varme blandingen. Rør om. Legg lettvispet kremfløte som et lokk på toppen av den varme drikken. Bruk baksiden av en spiseskje og «hell» kremen over.
Islay Daiquiri
- 4,5 cl fatlagret rom
- 1,5 cl røykpreget islay whisky
- 1 cl honningsirup (3 deler honning 1 del vann)
- 1,5 cl limejuice
- 4 dråper cocktailbitter
Rist alle ingrediensene med is i en cocktailshaker. Sil over i et avkjølt cocktailglass eller coupe. Pynt med en limebåt.
Italian spritz
- 6 cl italiensk bitter / aperitivo
- 9 cl prosecco
- 3 cl sodavann
- isbiter
- appelsinskive
Med isbiter i et vinglass, hell italiensk appelsinlikør og prosecco, og topp med sodavann og appelsinskive.
Kir / kir royale
- 1 cl crème de cassis
- 14 cl tørr hvitvin / musserende vin (royale)
Denne drinken bygges. Fyll crème de cassis i et champagneglass. Hell deretter i vinen.
London calling
- 5 cl gin
- 1,5 cl fino sherry
- 1,5 cl sitronjuice
- 1 cl sukkerlake
- 2 dasher cocktailbitter, appelsin
Bland alt i en shaker med is, sil over i et cocktailglass.
Madeira old fashioned
- 4 cl bourbon eller spansk brandy
- 2 cl madeira verdelho (portugisisk sterkvin)
- 1 dråpe cocktailbitter
- 1 dråpe cocktailbitter, appelsin
- 1 Sukkerbit
- Til ønsket mengde Isbiter
Muddle sukkerbit og bitter i et glass. Tilsett bourbon, Madeira og isbiter, rør godt. Pynt med en appelsinskall-twist.
Mai tai
- 3 cl 3 cl lys rom
- 3 cl 3 cl mørk rom
- 1 cl 1 cl appelsinlikør
- 1,5 cl 1,5 cl limejus
- 1,5 cl orgeat (mandelsirup)
Shake alle ingrediensene med is i en cocktailshaker og sil over i et lavt glass med knust is. Pynt med mynte og lime.
Mandal Sunset
- 4 cl alkoholfri gin
- 2 cl ferskpresset sitronsaft
- 2 cl hibiskussirup (kan kjøpes ferdig)
- Toppes med alkoholfri eplesider
Alkoholfri gin, sitron og sirup ristes i cocktailshaker med is. Helles over i et longdrinkglass fullt med is. Toppes med eplesider som helles sakte over, slik at de to fargenyansene kommer frem.
Hibiscussirup:
1 dl tørkede hibiscusblomster (kan kjøpes i helsekostbutikker)
1,5 dl vann
1 dl sukker
Saft fra 1/2 sitronHa alle ingrediensene i en kjele, kok opp til sukkeret er oppløst, avkjøl og ha på flaske.
Vanskelighetsgrad: Litt avansert
Oppskrift: Polet i MandalManhattan
- 4 cl bourbon eller rugwhisky
- 3 cl rød vermut
- 2 dæsjer orange bitter
- isbiter
Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken, uten is, med sitronstrimmel som garnityr. Sitronstrimmel kan du skjære med en sisselereingskniv eller en potetskjærer.
Margarita
- 4 cl tequila (ulagret type)
- 2 cl limejus
- 2 cl sitruslikør
- isbiter
Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken, uten isbiter, med saltkant.
Mezcalita
- 5 cl mezcal
- 2 cl limejus
- 1 cl sitruslikør
- 1 cl agavesirup
- isbiter
Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken, uten isbiter, med saltkant.
Mimosa
- 2 deler musserende vin
- 1 del appelsinjuice
Tilsett 1 del appelsinjuice og 2 deler musserende og server.
Mint julep
- 6 cl bourbon
- 1 cl sukkerlake
- Mynteblader
- Knust is
Muddle mynte med sukkerlake i et lavt glass. Fyll glasset halvveis med knust is og rør godt. Tilsett bourbon og mer knust is til glasset er fylt. Rør lett og pynt med mynte.
Mojito
- 4 cl lys rom
- 1 cl limejus
- cirka 12 mynteblader
- 2 teskjeer brunt sukker
- 9 cl sodavann
- knust is
Til denne drinken trenger du en ”muddler”. En ”muddler” er et verktøy du bruker til å mose eller knuse saft ut av frukt og bær med. Har du ikke en ”muddler” kan du bruke en spiseskje. Hell alle ingrediensene, unntatt sodavannet, i et highballglass. Mos ingrediensene. Fyll på med knust is og hell sodavannet langs innsiden av glasset – da holder kullsyren lengre. Rør lett med en skje. Du kan også lage din egen versjon ved å tilsette basilikum, rips eller tranebær – i stedet for mynteblader. Pynt med en stilk med mynteblader og server.
Moonwalk The Foxtrot
- 1 cl fatlagret akevitt
- 2 cl tørr madeira
- 2 cl fransk hvit vermut
- 1 ts fruktig og blomsterpreget urtelikør
- 2 dæsjer orange bitter
- 1 tepose Ras El Hanout (nordafrikansk krydderblanding)
Dette er først og fremst en sterkvinscocktail hvor akevitten ikke blir brukt som base, men som en såkalt «modifier», altså som en slags krydderelement.
Dette er en rørt drink. Det vil si at alle ingredienser bortsett fra krydder-teposen tilsettes et kaldt røreglass, som så tilsettes is. Deretter røres hele blandingen i ca. 25-30 sekunder før den siles over i et kaldt cocktailglass. Tilsett så teposen med krydder og server.
Moonwalk The Foxtrot er for øvrig et sitat fra en Spice Girls-låt.
Moscow mule
- 4 cl vodka
- 1.5 dl ingefærøl
- 2 cl limejus
- isbiter
- mynteblader og evt. ingefær
Fyll et glass halvfullt med isbiter. Hell limejuice og vodka over isen, og topp med ingefærøl. Bruk mynte og evt. fersk ingefær som garnityr.
Et kobberkopp er tradisjonelt glasset som benyttes til Moscow Mule.
Negroni
- 2 cl rød vermut
- 2 cl rød bitterlikør
- 2 cl london dry gin
- isbiter
Denne drinken røres. Hell alle ingrediensene, inkludert isbiter, over i et vanlig glass. Rør med en skje i 20-40 sekunder – slik at væsken avkjøles. Sil så væsken med en hawthornsil, eller kaffesil, over i et avkjølt glass. Server med en appelsinskive og fersk is.
Negroni fumo bianco
- 3 cl mezcal
- 3 cl lys bitter med gentianarot
- 3 cl hvit vermut (tørr eller søt)
Rør alle ingrediensene med is i et røreglass til godt avkjølt. Sil over i et lavt glass med en stor isbit. Pynt med sitronskall.
Negroni sbagliato
- 2 cl rød vermut
- 2 cl rød bitterlikør, italiensk
- 2 cl prosecco
- isbiter
Alle ingrediensene blandes direkte i et stort vinglass eller old fashioned glass. Rør, pynt med en appelsinskive og server.
«Sbagliato» betyr «feil» på italiensk, da man her har byttet ut den klassiske Negroniens gin med prosecco.
Negroni sour
- 3 cl gin
- 3 cl italiensk rød bitterlikør
- 3 cl søt vermut
- 2 cl sitronsaft
- 1,5 cl sukkerlake
- 1 eggehvite
Rist alle ingrediensene uten is i 30 sekunder i en cocktailshaker først for å skape skum. Tilsett is og rist i 30 sekunder til. Sil over i et coupeglass. Pynt med en appelsinskive.
Negronish
- 9 cl kaldbrygget hibiscuste
- 3 cl alkoholfri vermut
- 1 cl alkoholfri gin
- 2 cl sukkerlake
- 2 dråper cocktailbitter, appelsin
- grapefrukt tonic
Ingrediensene røres med is og toppes med litt tonic.
Vanskelighetsgrad: Litt avansert
Oppskrift: Polkokk Andreas IngulNew york sour
- 5 cl bourbon
- 2,5 cl sitronsaft
- 1,5 cl sukkerlake
- 1,5 cl fruktig rødvin
Rist bourbon, sitronsaft og sukkerlake med is i en cocktailshaker. Sil over i et lavt glass med is. Hell forsiktig rødvin over baksiden av en skje slik at den legger seg i et lag på toppen.
Nord for polarsirkelen
- 4 cl ferskpresset tyttebærsaft (ev. tyttebærcoulis)
- 2 cl limejuice
- 25 cl alkoholfritt ingefærøl
Fyll et passende glass med isbiter. Hell i limejuice og ingefærøl. Hell over tyttebærsaften slik at den blandes gradvis inn i drinken. Pynt med en remse limeskall ev. limebåt og noen hele tyttebær.
Vanskelighetsgrad: Ganske lett
Oppskrift: Polet på Langnes i TromsøNordsjøolje
- 4 cl akevitt
- 2,5 cl tørr hvit vermut
- 1,5 cl røykpreget whisky (Islay)
- 1 cl triple sec (appelsinlikør)
Rør alle ingrediensene med is i et røreglass til godt avkjølt. Sil over i et lavt glass med en stor isbit. Pynt med appelsinskall.
Norwegian Coffee
- 8 cl varm ferskbrygget sterk kaffe
- 4 cl fatlagret akevitt
- 1–2 ts brunt sukker
- lettpisket kremfløte
Pisk kremfløten veldig lett. Kremen skal være tykk, men ikke stiv.
Lag god kaffe og varm opp et varmebestandig glass eller krus med kokende vann. Hell ut vannet og fyll kaffen i glasset. Tilsett brunt sukker og rør godt om til sukkeret har løst seg opp.
Hell akevitt i den varme blandingen. Rør om. Legg lettvispet kremfløte som et lokk på toppen av den varme drikken. Bruk baksiden av en spiseskje og «hell» kremen over.
Norwegian sidecar
- 4 cl fatlagret akevitt (juleakevitt)
- 2 cl appelsinlikør
- 1 cl sitronjus
- isbiter
Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller kaffesil, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken uten is med en sitronskive som garnityr.
Old Fashioned
- 4cl bourbon
- 1 sukkerbit
- 3 cl sodavann
- 3 dråper bitter
- 1 skive appelsinskall
- isbiter
Rør en sukkerbit ut i bitter. Bland videre inn sodavann. Tilsett isbiter og bourbon, og rør lett om. Bruk et appelsinskall som garnityr.
Old cuban
- 4 cl fatlagret rom
- 2 cl limejus
- 1,5 cl sukkerlake
- 2 dråper cocktailbitter
- Mynteblader
- 2, 5 cl champagne eller musserende vin
Rist alle ingrediensene unntatt musserende vin i en cocktailshaker med is. Sil over i et avkjølt coupe-glass og topp med musserende vin. Pynt med mynteblader.
Paloma
- 4 cl tequila (blanco)
- 1 cl limesaft
- 8 cl grapefruktjuice
- 1 klype salt
- grapefruktsoda
Fyll et longdrinkglass med is og hell ingrediensene over. Topp med grapefruktsoda.
Paper plane
- 3 cl bourbon
- 3 cl italiensk aperitivo
- 3 cl italiensk amaro (bitter urtelikør)
- 3 cl sitronsaft
Rist alle ingrediensene med is i en cocktailshaker og sil over i et avkjølt cocktailglass. Pynt med en sitronskive eller en liten papirfly-dekorasjon.
Penicillin
- 5 cl single malt skotsk whisky
- 2,5 cl sitronsaft
- 2 cl ingefær- og honningsirup
- 1 cl røykpreget whisky (f.eks. Islay-whisky)
Shake alle ingrediensene unntatt røkt whisky med is. Sil over i et lavt glass med is. Hell den røykpregede whiskyen over toppen. Pynt med ingefær.
Pisco sour
- 5 cl pisco
- 2,5 cl limejus
- 2 cl sukkerlake
- 1 eggehvite
- cocktailbitter
Rist alle ingrediensene i en cocktailshaker uten is for å skape skum. Tilsett is og rist igjen. Sil over i et avkjølt cocktailglass. Topp med noen dråper cocktailbitter.
Piña Colada
- 4 cl lys rom
- 3 cl kokoskrem
- 5 cl ananasjuice
- isbiter
Kjør alle ingrediensene i en blender til du får en kremet konsistens. Hell i et highballglass og topp med en ananasskive som garnityr.
Polets afternoon tea
- 4 cl alkolfri gin
- 2 cl ferskpresset sitronsaft
- 0,5-1 cl sukkerlake
- 5 cl musserende te
Ginish, sitronsaft og sukkerlake blandes i 5-8 sekunder i en cocktailshaker og siles over i et cocktailglass garnert med agurk, toppes med musserende te.
Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Vinmonopolet DigernesetPorn star martini
- 5 cl vodka
- 2 cl pasjonsfruktlikør
- 2 cl pasjonsfruktpuré
- 1 cl limejuice
- 1,5 cl sukkerlake
- Champagne eller prosecco på siden
Rist alle ingrediensene med is i en cocktailshaker og sil over i et avkjølt cocktailglass. Server med en halv pasjonsfrukt og et shotglass med musserende vin ved siden av.
Portonic
- 5 cl hvit portvin
- 10 cl tonic
- Isbiter
Fyll et vinglass med isbiter. Hell over hvit portvin. Topp med tonic og rør forsiktig. Pynt med en sitron- eller appelsinskive.
Påskespritz
- 1 del alkoholfri vermut
- 1 del ferskpresset appelsinjuice uten fruktkjøtt
- 1 del alkoholfri musserende
- 1 del tonic
- Isbiter
Fyll et stort glass eller en mugge med is, alkoholfri vermut og ferskpresset appelsinjuice. Rør forsiktig og topp med alkoholfri musserende og tonic. Server med appelsinskiver som garnityr
Vanskelighetsgrad: enkel
Oppskrift: VinmonopoletRagna Rickey
- 4 cl akevitt (med et dempet karvepreg)
- 1,5 cl bringebærsirup*
- 2 cl sitronjus
- 1 dæsj orange bitter
- 7,5 cl ingefærøl
- isbiter
Ha alle ingrediensene, utenom ingefærølet, i et collins- eller highballglass.
Tilsett isbiter og rør om 3-4 ganger med en skje. Topp med ingefærøl. Rør lett 1 gang til for ikke å drepe karboniseringen. Pynt med en sitronskive og server.*Bringebærsirup: Mos forsiktig 200 gram usukrede bringebær. Varm opp bringebær, en kopp(25cl) sukker og en kopp vann på medium varme til sukkeret smelter – men ikke koker. Avkjøl og tilsett 7cl vodka.
Rosespritzer
- 10 cl alkoholfri rosé musserende vin
- 5 cl indian tonic
- 1-1,5 cl sitronjuice
- 4 friske bringebær
- 1 ts sukker
- Isbiter
Legg bringebær i bunnen av et glass sammen med sukker og sitronjuice. Knus bringebærene og rør litt for å løse opp sukkeret. Fyll glasset med is og tilsett tonicvann og musserende vin. Rør forsiktig og pynt med litt sitronskall.
Vanskelighetsgrad: Ganske enkel
Oppskrift: Polet på Kvadrat i SandnesSake mojito
- 6 cl sake
- 2 cl limejuice
- 1,5 cl sukkerlake
- Mynteblader
- Soda
Muddle (knus) mynte med limejuice og sukkerlake i et glass. Tilsett is og sake, rør lett og topp med soda. Pynt med mynte og lime.
Sakura Martini
- 7,5 cl daiginjo genshu sake (eller den saken du har)
- 2,5 cl japansk gin
- 0,5 cl maraschinolikør (klar kirsebærlikør)
- 2 dråper saltvann 4:1 (10 g salt, 40 g vann)
Rør alle ingrediensene med is og sil over i et avkjølt cocktailglass. Pynt med kirsebærblomst
Sangria
- 12 cl sterk ingefærøl
- 6 cl sukkerlake*
- 48 cl sodavann*
- 4 cl sitruslikør
- 3 cl druebrennevin (valgfritt)
- 75 cl rødvin (1 flaske)
- 1 jusen fra en halv appelsin
- 1 jusen fra en halv lime
(for 18 serveringer à 8cl)
Avkjøl alle ingrediensene på forhånd - gjerne over natten. Bland rødvin, druebrennevin, sitruslikør, sukkerlake og all fruktjus godt. Sil, med en stor sil, over i en avkjølt glassbolle. Glassbollen kan avkjøles med en pose med isbiter på forhånd - men sangriaen skal ikke serveres med isbiter. Tilsett ingefærøl og sodavann. Rør lett en gang. Tilsett garnityr. Server.
* Sukkerlake: Varm opp en kopp sukker med en kopp vann, men ikke la det koke. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.
* Sodavann: Sodavann er vann tilsatt bobler. Har du ikke sodamaskin kan du kjøpe det i butikken.
Sex on the beach
- 4 cl vodka
- 2 cl ferskenlikør
- 4 cl appelsinjuice
- 4 cl tranebærjuice
Rist alle ingrediensene med is i en cocktailshaker og sil over i et høyt glass med is. Pynt med appelsinskive og kirsebær.
Shirley Temple
- 15 cl ingefærøl
- 2 dæsj grenadine
Denne drinken bygges. Fyll ingefærøl i et collinsglass. Hell deretter i grenadine. Rør lett et par ganger med skje. Pynt med kirsebær og server.
Sidecar
- 2,5 cl cognac
- 1,5 cl appelsinlikør
- 1,5 cl sitronjus
- isbiter
Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken, uten is, i et cocktailglass med sukkerkant.
*Sukkerkant: Før en limeskive over kanten på glasset. Dynk deretter glasskanten i sukker eller melis.
Singapore Sling
- 2,5 cl gin
- 1,5 cl kirsebærlikør
- 1,5 cl limejus
- 0,5 cl triple sec
- 0,5 cl søt urtelikør
- 8 cl ananasjus
- 1 cl grenadine
- 1 dæsj orange bitter
- isbiter
Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt collinsglass. Server drinken, med fersk is, sugerør og en sitronskive som garnityr.
Skumvær
- 2 cl akevitt (med et dempet karvepreg)
- 1 cl anissirup*
- 2 cl gul grapefruktjus
- 1 cl sitronjus
- 1 cl eggehvite
- en dæsj orangebitter
- isbiter
Legg alle ingrediensene, utenom isbiter, i en cocktailshaker. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist i 16 sekunder. Tilsett isbiter til det er to tredjedels fullt, og rist hardt i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller kaffesil, over i et avkjølt old fashionedglass. Tilsett nye isbiter og to tynne sitronskiver.
* Anissirup: Rist tre stjerneanis i en kjele for å frigjøre aroma, på medium varme – men så det ikke svir seg. Tilsett en kopp vann og en kopp sukker og la det koke opp. La laken trekke på svak varme i et par minutter, fjern stjerneanisen og avkjøl før bruk.
Smokey Joe
- 5 cl tydelig røykpreget Islay whisky
- 2 cl søt rød vermut
- 2 dråper cocktailbitter
- Isbiter
- Appelsinskall til garnityr
Smokey cokey
- 5 cl røykpreget whisky
- 10 cl cola
- Isbiter
Fyll et highball-glass med is. Hell over whisky og topp med cola. Rør forsiktig og pynt med en sitronskive.
Smoky Martini
- 4,5 cl tørr gin
- 2 cl tørr, hvit vermut
- 2 cl vodka
- 0,5 cl røykpreget Islay whisky
Rør alle ingrediensene med is i et røreglass til godt avkjølt. Sil over i et cocktailglass
Snøsprett
- Isbiter
- 8 cl alkoholfri vermut
- 3 cl sitronsaft
- 3 cl ferskenjuice
- 2 ts sitronkrem / lemon curd
- 5-6 mynteblader
Hell ingrediensene i en shaker og rist godt. Siles over et glass med is med en myntestilk som garnityr.
Vanskelighetsgrad: litt avansert
Oppskrift: Vinmonopolet Kolsås, BærumSommersmask
- 4-5 jordbær
- 5-6 mynteblader
- 2-3 ts sukker
- ½ lime i båter
- 10 cl bringebærlimonade
- 10 cl alkoholfri musserende vin
Muddle jordbær, lime, mynte og sukker i et stort glass. Har du ikke muddler bruker du bare baksiden på ei stor tresleiv. Rør inn isbiter og topp med limonade og alkoholfri musserende. Fyll på med is hvis det trengs og pynt med noe fint.
Ønsker du å lage drinken til flere kan du fint muddle alt sammen i ei mugge, røre inn bringebærlimonaden, og bare helle i is og musserende rett før servering.
Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Polet på Kolsås i BærumSorbet float
- 1 mellomstor kule sitronsorbet
- 12 cl alkoholfri musserende vin
- Litt raspet sitronskall
- Basilikum til pynt og aroma
Dette er en alkoholfri versjon av den Italienske drinken sgroppino. Ha en liten kule sorbet i et glass og hell over alkoholfri musserende rett før servering. Pynt med sitronskall og basilikum.
Vanskelighetsgrad: Lett
Oppskrift: Polet på CC i DrammenSpiked Iced Tea Punch
- 10 nellikspiker
- 1 appelsin skjært i tynne skiver
- 1 halv sitron skjært i skiver
- 3 store myntebusker
- 2 teposer med sort te
- 36 cl kokende vann
- 12 cl kaldt vann
- 12 cl appelsinjus
- 6 cl sitronjus
- 12 cl ananasjus
- 6 cl brunt sukker
- 24 cl whisky (uten røykpreg) eller bourbon
- isbiter
(for 18 serveringer à 6cl)
Putt nelliken i appelsinen og del den i skiver. Putt appelsin, mynte og teposer i en stor serveringsbolle og tilsett kokende vann og brunt sukker. La stå i en time og fjern teposene. Tilsett kaldt vann, appelsinjus, sitronjus, ananasjus, og isbiter. Rør i 20-40. Tilsett whisky og avkjøl. Smak til og serverer.
Stinger
- 4 cl cognac / brandy
- 2 cl crème de menthe
- 1 cl sodavann*
- isbiter
Legg alle ingrediensene, utenom sodavann, i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller en kaffesil, over i et avkjølt cocktailglass. Hell sodavannet langs innsiden av glasset – da holder kullsyren lengre. Server drinken, uten is, med et mynteblad som garnityr.
* Sodavann: Sodavann er vann tilsatt bobler. Har du ikke sodamaskin kan du kjøpe det i butikken.
Tequila sunrise
- 5 cl tequila
- 10 cl appelsinjuice
- 1,5 cl grenadin
Hell tequila og appelsinjuice i et høyt glass med is. Hell forsiktig grenadin over, slik at den synker og gir en soloppgangseffekt. Pynt med appelsinskive og kirsebær.
Thai mocktail
- 4 stk. lime
- 12 litchier
- 2 bergamotter (eller lime)
- litt sodavann
- thaibasilikum (eller vanlig basilikum)
- isbiter
Oppskriften lager 4 drinker
Sirup
150 g palmsukker (eller vanlig sukker)
150 g vann (ca. 1,5 dl)
5 kaffirlimeblader
1 stilk sitrongressKok i ca. fem minutter, avkjøl og sil.
Del litchiene i to og fjern stein og skall. Ha dem i en shaker sammen med sirupen, limesaften, litt finrevet skall og saften av bergamott (eller ekstra lime). Fyll opp med is og rist i ca. 30 sekunder. Sil over i et longdrinkglass fylt med is. Topp med litt sodavann og pynt med basilikum.
The Mullet Burden
- 2 cl fatlagret akevitt
- 2 cl VSOP cognac
- 2 cl ananas- og kardemommesirup
- 3 cl sitronsaft
- 2 dæsjer aromatisk bitter
- sodavann
Ananas- og kardemomme-sirup
Knuste kardemommefrø ristes i tørr panne på høy varme. Deretter tilsettes fersk ananasjuice og hvitt sukker i like deler i pannen. Varm opp til sukkeret har smeltet, men uten å koke blandingen. Avkjøl og sil av.Ha alle ingrediensene i en cocktailshaker. Tilsett isbiter og rist hardt i 5-8 sekunder. Sil over i et longdrinkglass med is og topp med sodavann. Rør varsomt med en lang skje.
The boothby
- 4 cl rugwhisky eller bourbon
- 2 cl søt rød vermut
- 1 cl fransk appelsinlikør
- 2 dråper cocktailbitter
- 1 dråpe cocktailbitter, appelsin
- 2,5 cl tørr champagne
Rør whisky, vermut, likør og cocktailbitter med is. Sil over i et avkjølt coupe-glass og topp med musserende vin. Pynt med en appelsinskall.
Tokyo vesper driver
- 2 cl alkoholfri gin
- 2 cl alkoholfri vermut
- 3 cl sukkerlake
- 2 cl sitronjus
- 2 dråper cocktailbitter
- 3 cl yuzutonic
Ingrediensene ristes i cocktailshaker med is, siles over i et cocktailglass og toppes med litt yuzutonic.
Vanskelighetsgrad: Litt avansert
Oppskrift: Polkokk Andreas IngulTom Collins
- 5 cl gin
- 2,5 cl sitronsaft
- 1,5 cl sukkerlake
- Soda
Rist gin, sitronsaft og sukkerlake med is i en cocktailshaker. Sil over i et høyt glass med is og topp med soda. Pynt med sitronskive og kirsebær.
Tuscan Rosemay Lemondrop
- 1 rosmarinstilk
- 3 cl vodka
- 1 cl limoncello
- 1 cl sitronjus
- 1 cl sukkerlake*
- isbiter
Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken uten is, med sukkerkant og en rosmarinbusk som garnityr.
Ume highball
- 5 cl umeshu (plommesake)
- 10 cl ingefærøl
- Isbiter
Fyll et glass med is. Hell over umeshu og topp med ingefærøl. Rør forsiktig og pynt med en plomme hvis du har.
Umeshu Fashioned
- 3 cl japansk whisky
- 3 cl umeshu (plommesake)
- 1 sukkerbit
- 3 cl sodavann
- 3 dråper cocktailbitter
- 1 skive appelsinskall
- isbiter
Rør en sukkerbit ut i bitter. Bland videre inn sodavann. Tilsett isbiter, whisky og sake, og rør lett om. Bruk et appelsinskall som garnityr.
Virgin Mojito
- 6 blader frisk mynte
- 1 cl limejus
- 1 ts brunt sukker
- 14 cl sitronbrus (eller sodavann)
Til denne drinken trenger du en ”muddler”. En ”muddler” er et verktøy du bruker til å mose eller knuse saft ut av frukt og bær med. Har du ikke en ”muddler” kan du bruke en spiseskje. Hell alle ingrediensene, unntatt sodavannet, i et highballglass. Mos ingrediensene. Fyll på med knust is og hell sodavannet langs innsiden av glasset – så holder kullsyren lengre. Rør lett med skje noen ganger. Du kan også lage din egen versjon ved å tilsette basilikum, rips eller tranebær – i stedet for mynteblader. Pynt med mynte og server.
Virgin french 75
- 4 cl alkolfri gin
- 1,5 cl ferskpresset sitronsaft
- 0,75 cl sukkerlake
- alkoholfri musserende vin
Alkolfri gin, sitronsaft og sukkerlake shakes i en cocktailshaker fylt med is og siles over i et fluteglass, toppes med Oddbird Blanc de Blanc og garneres med sitrontwist.
Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Vinmonopolet LarvikWhisky Sour
- 3 cl bourbon eller whisky (ikke røykpreget)
- 1,5 cl sitronjus
- 1,5 cl sukkerlake*
- 1 dæsj orange bitter
- 1 cl eggehvite
- isbiter
Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren/syltetøyglasset, over i et avkjølt old fashionedglass. Server drinken med fersk is og en sitronskive som garnityr.
* Sukkerlake: Kok opp en kopp sukker med en kopp vann. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.
White Lotus
- 6 cl hvit rom
- 1,5 cl limejuice
- 1,5 cl ananasjuice
- 0,75 cl kokossirup
Rist alle ingrediensene med is og sil over i et avkjølt cocktailglass. Pynt med limeskall eller skive lime.
White Russian
- 2 cl vodka
- 2 cl kaffelikør
- 2 cl lettpisket kremfløte
- isbiter
Tilsett vodka og Kahlua, inkludert isbiter, i et old fashionedglass. Rør i 20-40 sekunder med en barskje, eller en vanlig skje, for å avkjøle væsken. Smak gjerne på den underveis fram til du er fornøyd med temperaturen. Hell over lettpisket kremfløte, med en spiseskje langs innsiden av på glasset, slik at fløten legger seg på toppen. Server.
White linen
- 4,5 cl gin
- 1,5 cl hylleblomstlikør
- 2,5 cl limejuice
- 1 cl sukkerlake
- 6 skiver agurk
- 6 cl soda
Knus agurken i en cocktailshaker. Tilsett is og ingrediensene utenom soda i shakeren. Rist godt i 20 sekunder og sil over et glass med isbiter, topp med soda.
White negroni
- 3 cl gin
- 3 cl lys bitter med gentianarot
- 3 cl tørr hvit vermut
Rør alle ingrediensene med is i et røreglass til godt avkjølt. Sil over i et lavt glass med en stor isbit. Pynt med sitronskall.
Winter citrus hugo spritz
- 3 cl hylleblomstlikør
- 1,5 cl grapefruktjus
- 1,5 cl blodappelsinjus
- 9 cl prosecco
- 3 cl sodavann
Hell hylleblomstlikøren og prosecco i et vinglass med isbiter. Rør alt forsiktig sammen, før du topper av med sodavann. Pynt gjerne med skiver av blodappelsin og grapefrukt.
Yuzu gin & tonic
- 4 cl gin
- 2 cl yuzu-sake
- 15 cl tonic
«Gin and tonic», eller bare GT, er en av de enkleste og mest klassiske longdrinkene som finnes, og det er veldig enkelt å variere med ulike smaker.
Yuzu-sake er sake blandet med saften av sitrusfrukten yuzu, den er aromatisk, søt og veldig syrlig. Det finnes også tonic smaksatt med yuzu.
Blandingsforholdet er en smakssak, prøv deg frem til hva du liker best.