Skrevet av Per Mæleng og Arnt Egil Nordlien, senior produktsjefer i Vinmonopolet
Vinter
2021-årgangen i Burgund var krevende fra begynnelse til slutt. Det er sjelden årganger i Burgund er komplikasjonsfrie - som regel er det noe som skaper problemer underveis hvert eneste år - men 2021 var en spesielt utfordrende årgang.
Men det startet ikke vanskelig. Januar og februar var varmere enn vanlig, og februar var 50 % varmere enn foregående år. De tre første ukene av mars var kjøligere enn normalt, noe som stoppet veksten i vinmarkene, som er en fordel i denne tidlige delen av sesongen. Den siste perioden av mars var varmere enn normalt, og nedbørsmengdene var betydelige. De første knoppene var å se i vinmarkene i slutten av mars. Relativt høye temperaturer og mye nedbør satte full fart på veksten i vinmarkene. I begynnelsen av april så alt beroligende ut.
Frost
April er en farlig måned, som vinbøndene i Burgund er smertelig klar over fra tidligere erfaringer, særlig i 2016. Med veksten i vinmarkene godt i gang, er frost den store bekymringen, og i 2021 slo den til med katastrofale følger. Nattetemperaturen for 6., 7. og 8. april falt langt under null, og spesielt fikk chardonnay gjennomgå siden den normalt ligger én uke foran i den vegetative utviklingen.
Frost kommer i mange former, men den som rammet Burgund disse tre nettene, var spesielt ugunstig. Det var snø i vinmarkene og plussgrader på dagtid førte til at snøen smeltet og trakk seg inn i knoppene. Da kulden satte inn på nettene frøs knoppene til is med katastrofalt resultat. Knopper kan iblant håndtere minus 2 til 3 grader uten katastrofale følger, men disse tre nettene, spesielt natten til 7. april, var adskillig kaldere, mellom 4 til 7 grader minus. Med så lave temperaturer var det lite å gjøre, selv ikke varmelampene gjorde noe fra eller til. For å gjøre en lang historie kort - for de tre nettene var forskjellige mht temperatur, vind og nedbør - ble resultatet svært ødeleggende, og spesielt gikk det hardt utover vinmarkene med grønne druer.
Mens pinot noir-avlingene ble redusert med ca. 50 % i Côte d’Or, hadde de grønne druene en reduksjon på 60-80 %. All den stund chardonnay er mer beplantet i Côte de Beaune enn i Côte de Nuits, kom førstnevnte dårlig fra det mht avlingens størrelse.
Våren
Problemene sluttet imidlertid ikke med frosten. En følge av frost er at vinstokkene får redusert forsvarsevnen mot diverse plantesykdommer, og det skjedde i 2021. Melduggangrepene som fulgte tilskrives i stor grad vinstokkenes svekkede evne som følge av frost.
April hadde imidlertid også andre problemer å by på enn frost, som ikke hadde redusert forekomsten av en type edderkopper som lever av knoppene på vinstokkene. I tidligere tider brukte produsentene kjemiske plantevernmidler for å bekjempe disse, men det er lite utbredt i dag og edderkoppene fikk holde på uinnskrenket, med en avlingsreduksjon på opp mot 15 %. April var med andre ord en tøff måned for vinbøndene i Burgund.
Meldugg
Den avsluttende delen av april og mai i sin helhet var kjøligere enn normalt, mens juni var noe varmere enn normalt for måneden. Bekjempelsen av meldugg var også krevende i 2021. Ikke fordi 2021 var en årgang med ekstreme mengder nedbør, men fordi det var færre dager enn vanlig uten nedbør.
Fordi dagens vinbønder i Burgund anvender såkalte kontaktmidler for bekjempelsen av meldugg (snarere enn kjemiske plantevernmidler), er de avhengige av å komme ut i vinmarkene hyppig for å behandle plantene, fordi kontaktmidlene vaskes bort av regnbygene. Det bød på problemer å få motoriserte kjøretøy ut i vinmarkene fordi jorden var våt og traktorene fungerte dårlig på det våte, glatte underlaget. Isteden måtte produsenten ta bena og ryggen fatt for å spraye vinstokkene med kontaktmidler hver gang en regnbyge vasket bort behandlingen fra noen dager tilbake.
Sommeren
Blomstringen fant sted i begynnelsen av den andre uken av juni med noe variabelt resultat. Juli var normalt varm, med regelmessige, mindre lokale regnbyger. De første 10 dagene av august var regnfulle, men etter det klarnet det og vinmarkene tørket opp, noe som bidro til å redusere melduggangrepene og behovet for behandling av vinplantene.
Druene skiftet farge midt i august, og det fine været fortsatte den første halve delen av september. Vinmarkene modnet gradvis, og det var stedvis mindre angrep av botrytis, som ble behandlet med god effektivitet ved å tynne bladverket.
Plukketidspunkt
Så, én uke før det estimerte tidspunktet for vinhøsten, sendte himmelen ned 60 mm nedbør i løpet av ett døgn. Det skapte problemer og mange produsenter måtte gå noen runder med seg selv når det gjaldt tidspunkt for plukking.
Noen valgte å plukket umiddelbart etter regnet av frykt for ytterligere nedbør og utsiktene for å vanne ut avlingen enda mer. Frukten manglet stadig en del dager på perfekt modning, men noen valgte å plukke på tross av det. Andre valgte å vente noen dager, mens andre igjen valgte en middelvei og plukket tidlig i enkelte vinmarker, men valgte å vente på bedre modning i andre.
Og noen ytterst få, de mest velstående, tok sjansen på å vente så lenge som mulig. Det siste skulle vise seg å gi best resultat. Regnet kom ikke tilbake. De første startet å høste midt i september, og plukket noe undermoden frukt, de siste startet i slutten av september og avsluttet tidlig i oktober.
Stil, kvalitet og mengde
Så hva slags årgang er 2021 når det gjelder stil og kvalitet? Som det går frem av redegjørelsen, har plukketidspunkt være avgjørende for stil og kvalitet. Tatt i betraktning de mange varme årgangene i de senere årene, er 2021 en påminnelse om at klimatiske forskjeller fra år til år stadig er en realitet. 2021 er en årgang som reflekterer voksestedet på en fremragende måte. Vinene er transparente og friske og har ikke den sødmefulle frukten som kjennetegner rike årganger som 2015, 2018 og 2020.
Som følge av alle problemene som produsentene opplevde gjennom vekstsesongen, er avlingen ekstremt liten, så liten i enkelte områder at det knapt er vin å tilby i det hele tatt. Det er verdt å merke seg at avlingene både for rødt og hvitt er mye lavere i Côte de Beaune enn i Côte de Nuits. Knoppskytingen skjer tidligere her og vinplantene hadde derfor kommet lenger da frosten satte inn og var mer sårbare.
Chardonnay var ned 60-80 % og mange produsenter hadde ikke nok vin til å fylle fatene. Det har medført at produsenter i enkelte tilfeller har valgt å blande hvitvin fra forskjellige vinmarker. Noen har også deklassifisert en eller flere av sine premier cru.
Også for de røde vinenes del er kvantiteten sterkt redusert og ikke alle viner er produsert. Mengden vin tilgjengelig fra Côte de Beaune er derfor svært begrenset. Fra Côte de Nuits er situasjonen noe bedre mht til kvantitet.