Ungarsk grønn drue
Olaszrizling er Ungarns mest plantede grønne drue og dyrkes en rekke steder i Sentral-Europa. I Østerrike går den under navnet Welschriesling (utenlandsk riesling), Graševina i Kroatia, Laški Rizling i Slovenia, Rylink Vlašský i Tsjekkia, Rizling Italyanski i Serbia og Riesling Italico i Italia. Faktisk kan Olaszrizling oversettes til italiensk riesling.
Forvirrende nok har druen ingen relasjon til Riesling ei heller er den italiensk. Noen forfattere har antydet en italiensk relasjon ved at den sammenlignes med den romerske druen Greco (eks Greco di Tufo, Campania), men DNA-profilering avviser dette. Ungarerne forsøkte å rydde opp i misforståelsen for noen år siden og foreslo en navneendring – Nemes, Oris og Mandula. Men det ble bare med ideen, og Olaszrizling består.
Welschriesling fra Østerike, hovedsakelig fra Burgenland og Styria, gir lette, slanke, tørre viner med god friskhet (den benyttes også i østerisk sekt).
I Ungarn blir den gjerne sett på som enkel husvin, ofte funnet i barer og restauranter som det billigste alternativet, og er ofte vinen som blir brukt i ungarernes spritz, fröccs, vin blandet med soda.
Druen er produktiv, blomstrer og modner sent, og får flott friskhet hvis utbyttet holdes ned, noe som dessverre ikke alltid skjer. Men Olaszrizling har mer å by på.
Hvordan smaker Olaszrizling?
Olaszrizling er en semi-aromatisk drue med aromaer som kan minne om sitron, eple, mandel og blomst. De mer sofistikerte variantene er mer jordsmonnspregede og mineralske med aromaer av moden fersken og mandarin.