Tilbake
FagpratVinDruer

Olaszrizling

Det har vært en fantastisk utvikling når det gjelder kvaliteten på de tørre vinene i Ungarn, så denne gangen setter vi fokus på viner basert på Olaszrizling fra området rundt Balatonsjøen.
olaszrizling-av.jpg
Foto: Getty Images

Ungarsk grønn drue

Olaszrizling er Ungarns mest plantede grønne drue og dyrkes en rekke steder i Sentral-Europa. I Østerrike går den under navnet Welschriesling (utenlandsk riesling), Graševina i Kroatia, Laški Rizling i Slovenia, Rylink Vlašský i Tsjekkia, Rizling Italyanski i Serbia og Riesling Italico i Italia. Faktisk kan Olaszrizling oversettes til italiensk riesling.

Forvirrende nok har druen ingen relasjon til Riesling ei heller er den italiensk. Noen forfattere har antydet en italiensk relasjon ved at den sammenlignes med den romerske druen Greco (eks Greco di Tufo, Campania), men DNA-profilering avviser dette. Ungarerne forsøkte å rydde opp i misforståelsen for noen år siden og foreslo en navneendring – Nemes, Oris og Mandula. Men det ble bare med ideen, og Olaszrizling består.

Welschriesling fra Østerike, hovedsakelig fra Burgenland og Styria, gir lette, slanke, tørre viner med god friskhet (den benyttes også i østerisk sekt).

I Ungarn blir den gjerne sett på som enkel husvin, ofte funnet i barer og restauranter som det billigste alternativet, og er ofte vinen som blir brukt i ungarernes spritz, fröccs, vin blandet med soda.

Druen er produktiv, blomstrer og modner sent, og får flott friskhet hvis utbyttet holdes ned, noe som dessverre ikke alltid skjer. Men Olaszrizling har mer å by på.

Hvordan smaker Olaszrizling?

Olaszrizling er en semi-aromatisk drue med aromaer som kan minne om sitron, eple, mandel og blomst. De mer sofistikerte variantene er mer jordsmonnspregede og mineralske med aromaer av moden fersken og mandarin. 

balaton-lv.jpg

Vinregionene ved Balatonsjøen

Olaszrizling er Balatonsjøens vin. Og det er kanskje her den har fått sitt dårlige rykte, drukket i store mengder av solsultne badeturister, mer opptatt av å slukke tørsten enn av kvaliteten. Men det har skjedd endringer de siste årene. Balatons vinmakere har bestemt seg for å heve dens rykte og kvalitet og etablerte Csopak Codex, et strengt kvalitetssystem som har båret frukter og vist at Olaszrizling kan gi seriøse viner i det vulkanske jordsmonnet i den nordre delen av Balatonsjøen.

Balatonfüred-Csopak

Balatonfüred-Csopak er en av hele fem vinregioner som ligger i nærheten av Balatonsjøen. Området er ganske kompakt og vinmarkene strekker seg fra Balatonsjøens bredder og oppover i høydedragene noen kilometer nordover.

Det kontinentale klimaet her minner mye om et middelhavsklima. Vintrene og somrene er milde. Våren kommer ofte tidlig, men gjennom sommeren demper vinden fra sjøen temperaturene og gjør at innhøstningen kommer sent. Gjennomsnittstemperaturen er på ca 10 grader i året, noe som er omtrent som Champagne. 

Balatonfüred-Csopak regnes for å være Ungarns tidligste vinområde og har en mer enn 2000 år lang historie. Det lages både hvitt og rødt i regionen, 

Lytt og lær

Bli med til Ungarn, et land som byr på mange forskjellige vintyper. Virag Pettersen, som er født i Ungarn og utdannet ønolog, forteller om druetyper som Kekfrankos og Furmint. 

Podkast 131. Vin fra Ungarn

Bli med til Ungarn, et land som byr på mange forskjellige vintyper
Drueleksikon