Tilbake
Om ossVår historie

Kvinnekamp og likestilling

Kvinner er fraværende i Vinmonopolets tidligere historie. Menn slapp dem rett og slett ikke til.
kvinnekamp.jpg

På 1950- og 60-tallet var det kun menn i ledende stillinger, og bedriften hadde mildt sagt pussige tanker og holdninger til hva slags arbeid som passet kvinner og hvor mye de kunne jobbe. Kvinnene ble forhindret i søke stillinger de var faglig kvalifisert for, og isteden oppfordret til å jobbe deltid eller som vikarer. 

Kvinnekantine

Vinmonopolets siste kvinnekantine ble ikke avviklet før på 1980-tallet, og så sent som på 90-tallet besto Vinmonopolets ledelse, kalt «Direksjonen», utelukkende av menn i dress. Få kvinner fikk ansvarsfulle stillinger, de var gjerne sekretærer, renholdere eller kantinemedarbeidere.

Heldigvis er dagens situasjon annerledes. Vinmonopolet har i dag både kvinnelig administrerende direktør og kvinnelig styreleder. Tre av syv i Vinmonopolets ledergruppe er kvinner, og i bedriften som helhet er det overvekt av kvinner. Fremdeles har vi utfordringer, blant annet har vi mange kvinner i deltidsstillinger. 

Så vi er ikke helt i mål, men har heldigvis - som resten av samfunnet - kommet veldig langt i forhold til arbeidslivet på 1950- og 60-tallet.

Hør mer om kvinnenes rolle og posisjon i Vinmonopolet på 50- og 60-tallet i podkastserien om Vinmonopolets historie.

Podkast 249. Kvinnekamp og flower power - Vinmonopolets historie del 8

Menn satt i ledelsen og Vinmonopolet hadde mildt sagt pussige tanker og holdninger til hva slags arbeid som passet kvinner og hvor mye de kunne jobbe. Vi tar for oss kvinnenes rolle og posisjon i Vinmonopolet på 50- og 60-tallet.
Her blir det også litt om bortblandingsprodukter, seks-kroners rødvin og tankbiler med vin. Jens forteller også om endringen i salget fra brennevin til svakvin.