Fisketaco med guacamole
Fisketaco er mild og fersk i smaken og domineres mer av sprø kål, kremet guacamole og syrlig salsa enn av den friterte fisken.
Tekst: Anne EnggravOppskrift: Andreas Ingul - Kokk og varefaglig rådgiver
Et eksempel på grønn mat
Matfargene er en metode der vi deler all mat inn i fire hovedgrupper. Dette gjør det enklere å finne de gode koblingene mellom mat og drikke.
Denne retten representerer matfargen grønn. Slike retter er gjerne dominert av grønnsaker eller urter, men det kan også være fisk, skalldyr eller kjøtt med milde og ferske smaker.
Les om de fire matfargene og hva vi mener om grønn mat
Hva smaker fisketaco?
Denne retten domineres av det ferske og grønne. Sprø, rå kål, fersk, kremet guacamole og den syrlige urtedressingen preger retten mest. Selv om stekeskorpa fra den friterte fisken trekker smaken mot det brune, er ikke det den tydeligste smaken.
Smakene er milde og ferske, og det er ganske enkelt å sette vin til. Friske og slanke viner med fersk fruktighet forsterker det grønne og ferske preget i maten, og de trenger ikke å koste så mye.
Drikketips
Musserende vin
- Fruktig sekt fra Tyskland eller Østerrike
- Crémant fra Burgund
Hvitvin
- Viner på druen sauvignon blanc fra Loire, Frankrike
- Vin på druen albarinho/alvarinho fra Spania eller Portugal
- Vin på druen riesling eller grüner veltliner er noe mindre aromatisk, men leverer på det syrlige og slanke
Øl
- Lys og mild lager fra Asia eller belgisk wit
Alkoholfritt
- Musserende vin uten alkohol
Fisketaco med guacamole
Porsjoner: 4
Tortilla
- 125 g spinat
- 1 liter vann
- 2 ts salt
- 180 g hvetemel
- 100 g vann
Kok opp vann og ha spinaten i. La den falle sammen (maks ett minutt) og ha den over i kaldt vann. Press det meste av væsken ut av spinaten før du siler den og kjører den i en hurtighakker til en pasta eller pure.
Bland med mel, vann og salt og elt deigen til en jevn og grønn deig. Juster eventuelt med litt mer mel eller vann til en litt fast konsistens. Pakk i plast og sett kjølig ca. 1 time.
Del deigen i stykker à ca. 30 g og kjevle ut til tortillaer. Stek dem i en varm stekepanne til de blåser seg opp.
Salsa
- 2 grønne tomater i små terninger
- 2 stk. vårløk finstrimlet
- 1 fedd hvitløk finhakket
- 100 g agurk finhakket og uten kjerner
- 1 ts salt
- 1 liten jalapeño finhakket og uten frø
- 1 neve koriander finhakket
- 1 lime
Bland alle ingrediensene og press i limesaften, la stå og trekke en time før servering.
Guacamole
- 2 mellomstore avokadoer
- 1 liten jalapeño, finhakket og uten frø
- 1 grønn tomat, i små terninger
- 2 stk. vårløk, finstrimlet
- 1 fedd hvitløk, finhakket
- 1 ts salt
- 1 neve koriander, finhakket
- 1 lime
Mos avokado sammen med alle ingrediensene og bland alt sammen en liten stund før servering så smakene får satt seg sammen.
Fritert fisk
- 200 g torskefilet delt i fire biter
- 1 liter solsikkeolje
- 100 g hvetemel
- 50 g maizena
- 1,5 dl øl
- 1 ts salt
- 2 ss bakepulver
- flaksalt
Salt torsken med flaksalt og la den ligge litt. Varm opp oljen i en gryte til 140 grader.
Pisk sammen maizena, hvetemel, øl og salt til en røre. Dypp fisken i røren og legg den i den varme oljen. Når den er stekt gyllen, tas den opp og legges på papir så fettet får renne av. Ha over flaksalt og server med tortilla, salsa, og guacamole.
Først publisert i Vinbladet 2022-4 (pdf, 3.2 MB)Sist oppdatert: