Grillet kongekrabbe med urtesmør
Den søtlige, litt krydrete skalldyrsmaken er tydelig i kongekrabbe og blir forsterket av grillingen.
Tekst: Marie SteffensOppskrift: Andreas Ingul - Kokk og varefaglig rådgiver
Kongekrabbe kalles også kamtsjatkakrabbe eller russerkrabbe. Den ble introdusert fra det nordlige stillehavsområdet til Murmanskfjorden av sovjetiske forskere på 1960-tallet. I dag kan den fritt fanges vest for Nordkapp. Man ønsker å begrense spredningen, siden krabbene gjør skade på bunnen og øvrig liv der. Den er et bærekraftig og godt alternativ til sjøkreps og norsk hummer.
Kongekrabbe er en av de største krabbene som finnes. Det er bare beina og klørne som spises, og de egner seg både til å koke, steke og grille.
Her får du polkokkens oppskrift.
Grillet kongekrabbe med urtesmør
Porsjoner: 4
Grillet kongekrabbe
- 1 kg kongekrabbebein helst rå frosne, men du kan også bruke kokte
- 1 lite surdeigsbrød kan godt være noen dager gammelt
- 4 hjertesalat
- 1 ss olivenolje
- 2 sitroner delt i to til grilling
- litt salt og pepper
Bruk en skarp kniv. Det er best å skjære i krabbebeina når de er halvfrosne, hvis ikke du får fiskehandleren til å gjøre det for deg. Del beina i tre like lange biter. Del dem så på langs i to like halve sylindere. Sett kjølig så de tiner forsiktig.
Fyr opp grillen eller sett ovnen på grillfunksjon. Del hjertesalaten på langs, og skjær opp skiver av surdeigsbrød. Ha på litt olivenolje og grill dem ca. to minutter på høy varme. Grill sitronene noen minutter med snittflaten ned og sett til side.
Grill krabben på skallsiden i to minutter og legg den så på et stekebrett. Ha godt med ramsløksmør over det hvite krabbekjøttet. Sett brettet på grillen og legg over lokk i noen minutter til smøret smelter over krabben. Du kan også grille i ovn.
Server med toast, sitron og grillet salat. Salt og pepre litt ved servering. Samle gjerne opp det smeltede smøret for å dyppe brødet i, eller hell det over salaten.
Urtesmør
- 250 g temperert meierismør
- 2–3 ss ramsløkpure eller en god håndfull fersk, grovhakket ramsløk
- 1 liten bunt persille, grovhakket
- 1 finhakket sjalottløk
- 1 liten bunt dill, grovhakket
- 1 sitron, saften og finrevet skall
Kjør persille, dill, ramsløk, sjalottløk, smør, sitronskall og sitronsaft i en food processor. Kjør til det blir helt glatt, grønt og luftig. Smøret kan godt stå romtemperert til du skal bruke det.
Først publisert i Vinbladet 2021-2 (pdf, 3.4 MB)Sist oppdatert: