Tekst: Anne Enggrav
Kokk: Andreas Ingul
Først publisert i Vinbladet 2022-4
Et eksempel på brun mat
Matfargene er en metode der vi deler all mat inn i fire hovedgrupper. Dette gjør det enklere å finne de gode koblingene mellom mat og drikke.
Dette er en veldig smaksrik rett som ligger høyt oppe på skalaen for brun mat - en kategori som inkluderer innkokte retter, speket mat, tørket mat og retter med tydelig stekeskorpe eller grillpreg. Det er altså tilberedningen som definerer denne gruppen, mer enn råvarene.
Hva smaker hong shao rou?
Her er det stekeskorpe og karamellisering så langt øyet rekker. I tillegg er det en del dype, nesten balsamiske krydder som anis og ingefær.
Men det er ikke bare det brune som påvirker drikkevalget. Smaken av salt er tydelig, men kanskje enda viktigere er sødmen. Disse tydelige grunnsmakene krever en del av drikkevalget, da hvitviner fort blir for spinkle og skrinne. Her må vi hente fram rødvin eller mørke øl. Det er en rett som krever en god del intensitet og stofflighet i drikken.
Drikketips
Rødvin
Det enkle svaret på hva som trengs til en brun rett, er vin med aldersutvikling.
- Vin som er syv til åtte år eller eldre, gjerne fra Bordeaux eller Toscana
- Vin med lang tid på fat, som rioja reserva eller gran reserva fra Spania
- Vin fra Sør-Rhône; Côtes du Rhône, Vacqueyras eller Châteauneuf-du-Pape
Øl & sider
- Dubbel eller Quadruppel. Øl i klosterstil er et overgjæret øl som er fruktige og ganske komplekse.
- Fransk sider fra Bretagne eller Normandie
Alkoholfritt
- Ingefærøl
- Eplemost smaksatt med røde bær
- Ryktene sier at Mao selv foretrakk vann til livretten sin. Det er jo også en mulighet!
Hvitvin
De fleste hvitviner blir for strippet av sødmen i retten, men det er noen unntak; de med sødme. Er du så heldig å finne godt utviklet riesling spätlese, er det et morsomt drikkefølge. Det blir en del sødme, men det er også livlig syrlighet som gir balanse. Aromaene i en utviklet riesling kan være spennende alene, og enda mer til mat med innkokte krydder som her.