Hong shao rou - kinesisk ribbe
Denne retten er en karamellisert svineribbe med en asiatisk vri. "Maos lille brune" var favorittretten til Mao Zedong, og den ga ham visstnok «store tanker».
Tekst: Anne EnggravOppskrift: Andreas Ingul - Kokk og varefaglig rådgiver
Et eksempel på brun mat
Matfargene er en metode der vi deler all mat inn i fire hovedgrupper. Dette gjør det enklere å finne de gode koblingene mellom mat og drikke.
Dette er en veldig smaksrik rett som ligger høyt oppe på skalaen for brun mat - en kategori som inkluderer innkokte retter, speket mat, tørket mat og retter med tydelig stekeskorpe eller grillpreg. Det er altså tilberedningen som definerer denne gruppen, mer enn råvarene.
Les mer om matfargene
Hva smaker hong shao rou?
Her er det stekeskorpe og karamellisering så langt øyet rekker. I tillegg er det en del dype, nesten balsamiske krydder som anis og ingefær.
Men det er ikke bare det brune som påvirker drikkevalget. Smaken av salt er tydelig, men kanskje enda viktigere er sødmen. Disse tydelige grunnsmakene krever en del av drikkevalget, da hvitviner fort blir for spinkle og skrinne. Her må vi hente fram rødvin eller mørke øl. Det er en rett som krever en god del intensitet og stofflighet i drikken.
Drikketips
Rødvin
Det enkle svaret på hva som trengs til en brun rett, er vin med aldersutvikling.
- Vin som er syv til åtte år eller eldre, gjerne fra Bordeaux eller Toscana
- Vin med lang tid på fat, som rioja reserva eller gran reserva fra Spania
- Vin fra Sør-Rhône; Côtes du Rhône, Vacqueyras eller Châteauneuf-du-Pape
Øl & sider
- Dubbel eller Quadruppel. Øl i klosterstil er et overgjæret øl som er fruktige og ganske komplekse.
- Fransk sider fra Bretagne eller Normandie
Alkoholfritt
- Ingefærøl
- Eplemost smaksatt med røde bær
- Ryktene sier at Mao selv foretrakk vann til livretten sin. Det er jo også en mulighet!
Hvitvin
De fleste hvitviner blir for strippet av sødmen i retten, men det er noen unntak; de med sødme. Er du så heldig å finne godt utviklet riesling spätlese, er det et morsomt drikkefølge. Det blir en del sødme, men det er også livlig syrlighet som gir balanse. Aromaene i en utviklet riesling kan være spennende alene, og enda mer til mat med innkokte krydder som her.
Hong shao rou - kinesisk ribbe
Porsjoner: 4 porsjoner
- 1 kg svineribbe, helst tynnribbe uten bein
- 1 bunt vårløk, delt i grove biter
- 2 ss salt
- 3 l vann
- 6 stjerneanis
- 4 fedd hvitløk uten skall
- 1 chili, kuttet i tynne skiver
- 100 g ingefær, skrelt og kuttet i to
- 80 g brunt sukker
- 1 dl shaoxing-vin eller amontillado-sherry
- 1 dl soyasaus
- 1 dl mørk soya
- 4 porsjoner ferdig kokt ris
- 4 mini-pak-choi delt i to
- sesamolje
- ristede sesamfrø
Ha ribben i en gryte med vann, salt og halvparten av ingefæren. Kok opp og la det koke ca. 25 minutter til vannet slutter å skumme. Ta ut ribben og la den hvile 15 minutter før den kuttes i ca. 4 x 4 cm terninger (la svoren være på).
Strø brunt sukker i bunnen av en stor stekepanne før du fordeler bitene med ribbe utover pannen. Skru på middels varme og la ribben karamellisere seg sakte til sukkeret har smeltet og du får en lys karamellfarge på kjøttet.
Kok ut pannen med vin eller sherry og ha dette over i en ildfast gryte med lokk sammen med chili, en bit ingefær, hvitløksfedd og stjerneanis. Hell over soya, sett på lokket og stek ferdig i ovnen på 200 grader i ca. én til halvannen time. Ribben skal se helt karamellisert ut og være mør, men fortsatt henge sammen.
Bland inn vårløken mens ribben og sausen fortsatt er varm, og sett på lokket.
Varm opp en grillpanne eller stekepanne på middels høy varme og pensle snittflaten av pak choi-en med sesamolje. Grill kålen 3-4 minutter til den begynner å falle litt sammen. Strø over sesamfrø. Server svinekjøttet over kokt ris med kål på siden.
Først publisert i Vinbladet 2022-4 (pdf, 3.2 MB)Sist oppdatert: