Bakt selleri med smørsaus
De fleste rotgrønnsaker har en jordlig og mørk smak, men noen er aromatiske, som sellerien. Når de varmebehandles, blir de myke og smaker søtt.
Tekst: Marie SteffensOppskrift: Andreas Ingul - Kokk og varefaglig rådgiver
Roten til mye godt
De fleste rotgrønnsaker har en jordlig og mørk smak, men noen er aromatiske, som sellerien. Når de varmebehandles, blir de myke og smaker søtt. Sammen med en fyldig og syrlig smørsaus, blir det en komplett rett. Rogn kan sløyfes for en vegetarrett
Drikke til bakt sellerirot med rogn og smørsaus
Retten er sammensatt, med sødme fra selleriroten og syrlig og fet smørsaus. Musserende passer fint, som autolysepreget musserende vin eller fatlagret chardonnay.
Hvitvin og musserende
- Fatlagret vin på druen chardonnay som Chablis Grand Cru, Meursault, Pouilly-Fuissé eller tilsvarende fra USA eller Australia
- Vin på druen chenin blanc fra Savennières i Loire eller Sør-Afrika
- Autolysepreget champagne eller annen musserende
Øl og sider
- Maltpreget øl som ikke er for brent og bittert, f.eks. pils,
- Belgisk dubbel eller saison.
- Håndverkssider fra Norge
Alkoholfritt
- Håndverkssider
- Kombucha
Bakt selleri med smørsaus og rogn
Porsjoner: 4
- 1 mellomstor sellerirot
- 200 g kaldt smør i terninger
- 50 g lakserogn
- 1 boks grønnkarse
- 1 pakke spirer eller annet mikrogrønt
- 100 g hasselnøtter
- 1 stor purre
- 4 dl solsikkeolje
- ½ sitron
- salt og pepper
- 1 ss olivenolje
Vask sellerirot og purre i vann. Kutt ca. 10 cm av tuppen på purren og legg til side. Sett ovnen på 200 grader varmluft. Bak selleriroten med skallet på til den er mør (ca. en time). Purren bakes også hel, ca. en halvtime.
Stek samtidig nøttene gylne, ca. 10 min i ovnen. Ta av skallet og del i grove biter.
Varm olje til ca. 160 grader. I mellomtiden finstrimler du purretoppene så tynt du klarer. Friter strimlene i varm olje 3–4 min til de blir gule og sprø. Legg på papir og ha på salt.
Fjern skallet på selleriroten og del i grove biter, 3–4 biter til hver. Varm pannen med olje og stek selleriroten på middels varme til den blir karamellisert og brun, 4–5 min på hver side. La hvile før du salter litt.
Smørsaus
Kok opp 2 ss vann med saften av en halv sitron. Når det koker, pisker du inn en og en smørterning. Skru ned varmen litt, men la smørsausen være varm hele tiden mens du pisker inn terninger. Den skal tykne noe og henge igjen litt på skjeen når den er ferdig. Smak til med ekstra salt og sitron om nødvendig.
Anretning
Ta av det ytterste skallet på purren og del i 4 like biter. Legg opp selleri og purre på tallerkener, ha på noen teskjeer rogn, og dander hasselnøttene. Ha over saus, avslutt med sprø purre og mikrogrønt.
Først publisert i Vinbladet 2021-1 (pdf, 3.2 MB)Sist oppdatert: