Sticky toffee pudding
Sticky toffee pudding er en britisk dessert som består av myk kake laget med finhakkede dadler, dekket av karamellsaus og ofte servert med vaniljekrem eller vaniljeis.
Tekst: Anne EnggravOppskrift: Andreas Ingul - Kokk og varefaglig rådgiver
Øltips til sticky toffee pudding
Retten har mange av de samme aromaene som brune, maltpregede øl – sødme, karamell, nøtter og tørket frukt. Ølet må ha nok fylde, men ikke for mye bitterhet.
Det er mye smak i denne desserten, derfor kan du dra på med et smaksrikt øl. Her kan «ekstreme» maltøl fungere fint
- Porter og stout, gjerne av typen kaffeporter og sjokoladestout
- Barley wine
Les mer om øl til kaker og desserter her
Vintips til sticky toffee pudding
Vin og sterkvin med smak av karamell, nøtter og tørket frukt komplementerer desserten.
- Vin santo fra Toscana
- Søt oloroso sherry fra Spania
- Tawny portvin Bual eller Malmsay madeira
- Moscatel de setubal fra Portugal
Alkoholfritt
- Kaffe
- Mørk alkoholfri juleøl
Sticky toffee pudding
Porsjoner: 4
Sticky toffee pudding
- 250 g dadler uten stein
- 2 dl vann eller mørkt øl
- 1 ts vaniljesukker
- 2,5 dl hvetemel
- 1 ts bakepulver
- 1 ts natron
- 2 egg
- 100 g temperert smør
- 150 g brun farin
- 2 ss sirup eller honning
- 1 dl melk
- Pisket krem eller iskrem til servering
Sett ovnen på 180 grader og kle en ildfast form med bakepapir. Kok opp vannet og ha i dadlene. Kok et minutt før du dekker kjelen med plast og lar den stå og skålde en halv time. Mos dadlene med en stavmikser eller i en blender.
Visp smør og brunt sukker med en ballongvisp til det blir luftig, før du blander inn ett og ett egg. Ha i mel, bakepulver og natron før du visper inn melk, sirup og de moste dadlene.
Ha røren i en form og stek på midterste rille i ovnen i ca. 30–35 minutter. Sjekk om kaken er ferdig, ved å stikke inn en nål eller spiss pinne i kjernen (ingen røre skal henge på nålen).
Karamellsaus
- 250 g brun farin
- 2,5 dl kremfløte
- 50 g smør
- 1 ss sirup
- 1 ts salt
Kok opp smør, brun farin, sirup og salt i en kjele. La det putre litt før du heller i litt og litt fløte. Kok inn i ca. 10 minutter.
Ta ut kaken. Mens den fortsatt er varm, heller du halvparten av karamellsausen over så den får trekke godt inn i kaken. Resten holder du lunt og heller over hver porsjon ved servering. Server med pisket krem eller iskrem.
Først publisert i Vinbladet 2021-4 (pdf, 3.0 MB)Sist oppdatert: