Store variasjoner
Musserende vin er en vin som bobler når du får den i glasset. Utover boblene kan vinene variere like mye som stille vin. Tenk bare, det finnes hvite, rosa, og til og med røde musserende viner! De kan være alt fra knusktørre til søte, og de kan komme fra hele verdens vinområder. Alle druetyper kan brukes, og prisene varierer fra de rimeligste til de aller mest kostbare.
Vinens egenskaper er viktig
Akkurat som med all annen vin vil ulike egenskaper i vinen være avgjørende for hva den best kan brukes til.
I denne artikkelen har vi sett nærmere på tre stilretninger av musserende vin som vi
har hatt gode erfaringer med i matkombinasjoner. Den oppmerksomme leseren vil kanskje stusse over at vi ikke snakker om cava og prosecco som vi har mye av i utvalget vårt. Det vil ikke si at disse vinene ikke kan brukes til mat. En vin du liker, vil alltid ha en plass også på matbordet, men i denne omgang har vi bare sett nærmere på viner vi mener er ekstra matvennlige.
Her gir vi deg noen nøkler til å sortere i mengden av bobler. Hvilke egenskaper er spesielt matvennlige?
Stramt, slankt og sitrusaktig
Ofte blir druene til musserende vin høstet tidlig for å sikre høy syrlighet i vinen. Det vil også gjøre vinen mindre aromatisk. Aromaer som minner om sitron, lime og andre sitrusfrukter, eller grønne epler og urter er typiske for denne slanke og stramme stilen. Også de aroma-assosiasjonene som handler om mineralriket som stein, flint eller sjø passer inn i denne gruppen.
Mange crémanter og en del champagner passer til slike beskrivelser, men også musserende viner fra andre steder i verden som er laget etter oppskrift fra champagne, for eksempel i italienske Franciacorta og i Sør-Afrika.
Slanke bobler til mat
Bruk dem gjerne til mat som heller ikke er veldig aromatisk, men som har godt av en ekstra syresnert. Rekesmørbrød og andre delikate skalldyr er typiske bruksområder, men også sushi eller andre grønne, ferske matretter blir enda bedre med en slank og syrlig musserende vin til.
Polkokkens tips!
Vår polkokk har utviklet en oppskrift som passer spesielt godt til denne stilen: Lettgravet kveite med råreker, agurk og dill
Fruktig, fersk og aromatisk
I noen musserende viner er det fruktigheten som er tydeligst. De er gjerne laget på druer som har en del aroma, og det er like mye druen som vinmakingen som har satt sitt preg på vinen – til forskjell fra de fleste andre musserende.
Aromaer av moden frukt som mango, aprikos og modent eple eller blomster og appelsinskall er typiske. Disse vinene er ofte laget på aromatiske druetyper som riesling, sauvignon blanc eller grüner veltliner og minner om de stille vinene laget med de samme druene. Også de fleste roséboblene passer inn i denne fruktige kategorien med aromaer som minner om røde bær og kanskje litt urt.
Fruktige bobler til mat
Fruktige bobler kan brukes til aromatisk mat som for eksempel thairetter. De passer også til umamirik mat som det er naturlig å servere et fruktig tilbehør til. Laks eller annen fet fisk og grillmat er eksempler på gode bruksområder for fruktige bobler.
Polkokkens tips!
Vår polkokk har utviklet en oppskrift som passer spesielt godt til denne stilen: Lun vårsalat med potet, asparges og rogn
Autolysepreget, utviklet og sammensatt
Noen musserende viner har mange detaljer og fokuserte nyanser. For å beskrive disse vinene kommer vi ikke utenom det litt mystiske begrepet autolyse. Autolyse gir kremet munnfølelse og aromaer av nøtter, gjærbakst, krydder og rå sopp. Ordet har gresk opprinnelse og betyr selvdestruering, men det er i denne sammenhengen positivt ladet.
Autolyse er navnet på en rekke kjemiske reaksjoner som skjer i den ferdige vinen når den blir lagret over lang tid sammen med de døde gjærrestene. Disse prosessene forandrer aroma og munnfølelse i vinen, og resultatet blir ofte en kremete brus og aromaer av toast, nøtter, gjærbakst og rå sopp.
Hvis vinen har fått ekstra lang lagring og gjerne litt kontrollert tilgang på oksygen underveis i produksjonen, kan det vise seg som enda flere nyanser av tørket sopp, ristede nøtter, karri og lønnesirup. Dette er kvaliteter som koster litt ekstra, og de aller fleste vinene i denne stilen kommer fra Champagne. Se gjerne etter ord som solera, perpetuelle eller reserve på etiketten for å komme på sporet av disse vinene.
Utviklede bobler til mat
Dette er flotte viner å bruke til mat. Gjerne den typen mat som smaker mye, og som har gjennomgått en eller annen form for lagring, som spekeskinker, pinnekjøtt og lagrede oster. Smaksintense skalldyr som krabbe og blåskjell er en lett match for disse vinene. Prøv dem gjerne til mat med stekeskorpe, som grillet kylling eller stekt fisk, eller en smaksrik consommé av kjøtt eller sopp.
Polkokkens tips!
Vår polkokk har utviklet en oppskrift som passer spesielt godt til denne stilen: Paté de campagne med toast, cornichons og salat