Vinstiler for rødvin
I nettbutikken og Drikkevelgeren kan du filtrere på fem rødvinsstiler. Bruk dem for å finne vin som passer din smak og maten du skal spise.
Tekst: Tom Tyrihjell - Senior varefaglig rådgiverSist oppdatert:

Gjør det enklere for deg
Vinmonopolets store utvalg av vin er i verdensklasse. Dette er vi stolte av, men vi vil gjerne gjøre sortimentet lettere tilgjengelig for deg. Derfor har vi samlet alle disse vinene i 10 stilgrupper; fem for rødvin og fem for hvitvin.
Hvordan kan du bruke vinstilene?
I nettbutikken og i Drikkevelgeren finner du igjen vinstilene under filteret Smak og aroma. Sammen med andre kriterier, som pris, tilgjengelighet og karakteristikk, vil stilene hjelpe deg å finne en passende vin.

Frisk og fruktig
Lette til middels fyldige viner. De er leskende og med god friskhet. Smaker av røde bær som bringebær, kirsebær og jordbær. De kan også ha innslag av urter og blomster.
Kjennetegn: Fra kjølig klima, høy friskhet, moderat med fylde og tannin.
Druer/vin: Pinot noir, barbera, zweigelt, mencia, "vanlig" valpolicella.
Passer til: Pasta, pizza, tapas, fisk, kylling, hvit geitost og brie.

Fast og fruktig
Vinene er middels fyldige, de har moderat med alkohol og en viss fasthet. Smaker av morell, solbær, oliven og rød paprika.
Kjennetegn: Fra kjølig klima, moderat til god fylde, moderat med alkohol, merkbar tannin, god fasthet, fat eller liknende.
Druer/vin: Cabernet sauvignon, cabernet franc gamay, dolcetto, , sangiovese.
Passer til: Biff, lam, kalv og ost, som brie og ridder.

Fyldig og saftig
Dette er fyldige viner med mye smak. Her finner du blåbær, bjørnebær og krekling. De kan ha innslag av mynte og pepper, røyk og lakris.
Kjennetegn: Fruktdrevne viner fra svalt til varmere klima. God fylde og alkohol på rundt 13,5 %.
Druer/vin: Syrah fra kjølig klima, blaufränkisch, nero d'avola, grenache, tempranillo, malbec.
Passer til: Vilt, gryteretter på kjøtt, biff og retter med sopp.

Krydret og sødmefull
Vin med sødmefull frukt og mye fylde. Smaker av mørke bær med innslag av svisker, fiken og rosin, sjokolade og krydder.
Kjennetegn: Fra varmt klima. Høy på fylde og alkohol. Fatpreget eller oksidativ eller laget på helt eller delvis tørket frukt.
Druer/vin: Shiraz, zinfandel, rioja reserva, priorat, amarone/ripasso. Vin fra Puglia, Mendoza, Ribera del Duero.
Passer til: Lam, biff, gryteretter, bacalao og blåmuggost.

Utviklet og nyansert
Vin som er lagret eller allerede som ung har smaker som minner om høst, steinsopp, skinke, nøtter og kjøttkraft. Vinene er ikke alltid kraftig på smak, men har mange smaker.
Kjennetegn: Vin med tydelig, nyansert tertiærpreg og god struktur i form av tannin og/eller syre.
Druer/vin: Utviklet vin (spesielt fra klassiske områder eller med liknende kvaliteter) og vin på nebbiolo, baga, aglianico, nerello de mascalese (dette er viner som kan smake "gamle som unge").
Passer til: Vilt, and, risotto, spekeskinke, soppretter og lagrede oster.
Spørsmål om Vinmonopolets vinstiler
Hvorfor er det akkurat fem vinstiler?
Vi har landet på fem stiler for rødvin og fem for hvitvin. Det kunne ha vært både færre og flere, men det er et poeng å gi nok meningsfulle kategorier og heller ikke så mange at valget blir vanskelig igjen.
Hvordan setter dere stilene?
Vi har hatt som krav at vinene ikke skal tildeles stil manuelt - til det er det alt for mange viner. Istedenfor er det et dataprogram som regner ut stil basert på ulike egenskaper ved produktene. Dette er egenskaper som druetyper, områder, årgang og alkohol, samt verdiene dere kjenner fra "klokkene" for fylde, friskhet, garvestoffer og sødme. Disse "klokkene" finner du på hyllekantene i butikkene, og i filteret Karakteristikk i nettbutikken.
Hvorfor er ikke søte viner inkludert?
Alle viner med mer enn 45 g/l sukker hører hjemme i gruppen søt vin og har ikke fått stil her. Sødmen er som regel så bestemmende for deres «stil», at de vanskelig lar seg passe inn i stilene for de tørre vinene.