Drikke til aspargesrisotto
Tidligere ble det sagt at asparges var vin-fiende, sånn tenker vi heldigvis ikke lenger. Vi hyller asparges med en hovedrolle i italiensk sikringskost: risotto.
Tekst: Niclas Lundmark - Senior varefaglig rådgiver
Det er vår og butikkene bugner av asparges - en høyreist, slank, elegant og litt eksklusiv kar. En spradebasse blant grønnsakene. En som gir et ekstra schwong til alle måltider han tar del i. Hva er bedre enn å hylle den med en hovedrolle i italiensk sikringskost: aspargesrisotto?
Hva smaker aspargesrisotto?
Aspargesrisotto har enhetlige smaker, med grønne, ferske aromaer. Parmesan gir umami og sitron sørger for friskhet. Tidligere ble det sagt at asparges og rå grønnsaker var vin-fiender. Særlig var det bitterheten og de særegne aromaene som fikk skylden.
Sånn tenker vi heldigvis ikke lenger, og kan for eksempel glede oss over aroma-matchen i en ren og livlig tysk hvitvin av druetypen silvaner, som ofte har hint av urter og noe jordlig. Eller vi kan velge de grønne, urteaktige aromaene i druetypen sauvignon blanc som forsterker det grønne i maten.
Raske drikketips
Hvitvin
- Vin på druen sauvignon blanc fra Trentino Alto Adige i Nord-Italia
- Vin på druen sauvignon blanc fra Sancerre eller Bordeaux i Frankrike
- Vin på druen silvaner fra Franken i Tyskland eller Alsace i Frankrike
- Vin på druen grüner Veltliner fra Østerrike
- Vin på druen timorasso fra Piemonte i Italia
Øl og sider
- Lyst hveteøl eller pils
- Pale ale eller IPA med ferskt, men ikke for tropisk humlepreg
- Norsk sider
Sake
Ris i skåla og ris i glasset? Ja, den japanske risdrikken sake passer overraskende godt til risotto! Smaken av sake er noe annet enn smaken av vin. Første gang du smaker sake, kan du bli overrasket, for sake har ikke den tydelige friskheten som vin har. Den virker glattere og søtere i munnen og er proppfull av den mystiske grunnsmaken umami. I tillegg kan aromaene være sarte og forsiktige.
- Junmai-sake - dette er sake laget av riskorn som er polert ned til 60–70 prosent
Alkoholfritt
- Alkoholfri håndverkssider
- Eplemost
- Lyst øl
Les ogsåOppskrift på aspargesrisotto
Sist oppdatert: