Drikke til biff tartar
Biff tartar er enkelt å tilberede, men samtidig er det en rett som både metter og begeistrer.
Tekst: Anne Enggrav - Fagansvarlig mat og drikke
Hva smaker biff tartar?
Tradisjonell biff tartar serveres med eggeplomme, kapers og dijonsennep, og gjerne pommes frites eller en grønn salat med vinaigrette ved siden av. Biff tartar smaker ikke så mye - det er ikke noe stekeskorpe, og rått kjøtt har noe fruktig over seg.
Hva er godt å drikke til?
Det er flere måter å tenke på drikkevalget til en biff tartar; dine preferanser og hva du ønsker å fremheve i retten er avgjørende.
Når det ikke er stekeskorpe på kjøttet er det mer rom for de fruktige vinene, mens fatpreg og utvikling i vinen blir en for stor kontrast.
Dette er også en myk og bløt rett. Bobler i drikken - som vin, øl eller sider - kan gi kontrast i munnfølelsen.
Raske drikketips
Rødvin
- Vin på druen gamay fra Beaujolais i Frankrike
- Vin på druen blaufränkisch eller zweigelt fra Østerrike
- Vin på druen mencia fra Galicia i Spania
- Vin på druen cabernet franc fra Loire i Frankrike
Musserende vin
Champagne er, som kjent, en flott matvin. Mye av det handler om at gjærrestene får ligge sammen med den ferdige vinen inne i flasken. Det er dette som kalles autolyse. Autolyse gir aromaer av bakst og nøtt, og bidrar til en kremet munnfølelse.
- Autolysepreget musserende vin
- Roséchampagne
Øl & sider
- Lys lager
- Saison eller farmhouse ale
- Sider fra Bretagne eller Normandie i Frankrike
Alkoholfritt
- Alkoholfri lys lager
- Alkoholfri sider
Det vågale valget: sake
Noen ganger er de beste kombinasjonene de som er annerledes eller overraskende. Det krever en åpen og utforskende tilnærming, og evne til å sette pris på nye smaker. Er du, og ikke minst gjestene dine, av denne typen, har jeg en godbit til deg: sake!
Det er spennende å bruke sake til mat fordi det spiller en annen rolle enn vin. Her er det ikke syre på samme måte, og det er ikke de samme fruktige aromaene. Det du får er umami og munnfølelse. Umamien er spesielt flott å bruke til umamirik mat som rått kjøtt fordi det forsterker smaken av maten.
Saken legger seg som et fint bakteppe og får matretten til å tre tydeligere frem. Det er fascinerende! Her er det lurt å velge en sake som er laget på ris som ikke er så veldig polert. De har mer rustikke og tydelige aromaer og mer umami.
Sist oppdatert: