Drikke til blåskjell
Blåskjell har en dyp og nyansert smak som går godt til hvitvin, sider og lyst øl.
Tekst: Niclas Lundmark - Senior varefaglig rådgiver
Hva påvirker drikkevalget?
Blåskjell smaker umiskjennelig av sjø. Det minner om rogn og tang, med der er også et innslag av noe nøtteaktig, nesten jordlig eller soppaktig. Hva du koker med blåskjellene bidrar med ekstra aroma, enten det bare er hvitvin og hvitløk eller fløte, urter, safran eller karri.
Hva er godt å drikke til blåskjell?
Her passer det med drikke som ikke dominerer, men som like fullt har nok kraft til ikke å bli borte. Hvitvin er klassikeren. Ja, det er forresten øl også - og sider er verdt å prøve! Er det mye aroma fra krydder kan det være et poeng at drikken har et knepp mer med fruktighet eller konsentrasjon.
Moules frites (blåskjell med pommes frites) er en klassisk og tradisjonell måte å servere blåskjell på, med røtter i Belgia og nordkysten av Frankrike. Det klassiske valget vil være belgisk gårdsøl og fransk sider.
Raske tips
Hvitvin
Hvitvin i vinstilen lett og frisk, eller saftig og frisk om det er mer krydder og smak i blåskjellretten.
- Petit Chablis, Chablis eller Premier cru Chablis fra Bourgogne i Frankrike
- Vin fra Muscadet i Loire, Frankrike
- Vin på druen sauvignon blanc – Loire, Frankrike
- Vin på druene verdicchio, fiano eller falanghina fra Italia
- Vin på druen grüner Veltliner fra Østerrike
Sider
- Spontangjæret norsk sider
- Sider fra Bretagne eller Normandie
- Sidra natural fra Asturias i Spania
Les om Vinmonopolets siderstiler
Øl
- Hveteøl
- Blonde eller lys saison
- Geuze eller annet lyst surøl uten frukt eller bær
Musserende og perlende vin
- Cremant fra Bourgogne, Jura eller Limoux
- Champagne uten fat eller tydelig utvikling
- Pet-nat
Alkoholfritt
- Lyst alkoholfritt øl
- Alkoholfri sider
- Kombucha
- Eplemost med mineralvann
Sist oppdatert: