Drikke til elgsteik

Elg er det mildeste viltkjøttet. Valget av fløte- eller sjysaus til steiken vil være det viktigste å vurdere når du skal velge drikke til denne retten.

Tallerken med skiver av elgstek.
Foto: Matprat / Sara Svenningsen

Elg er mørt og magert

Steik av viltkjøtt er magert og da passer det ekstra godt med saftig drikke til. Tilbehøret og tilberedningen av kjøttet er allikevel det viktigste for valget av drikke.

Hva smaker godt til elg?

Fløtesaus og sopp favoriserer drikke med sødmefull frukt og fylde, mens nyanserte viner med saftighet og friskhet passer best til sjysaus og rotgrønnsaker.

Rødvin er det vanligste vinvalget, men også hvitvin og oransjevin er veldig gode valg. Øl med mørkt maltpreg harmonerer med de brune smakene i retten, mens surøl med bær blir en spennende kontrast.

Drikke til elgsteik med fløtesaus

Fløtesausen gir rom for mer intensitet og smak av urter.

Rødvin

  • Vin på druen syrah, f.eks. Crozes Hermitage i Frankrike
  • Vin på druen bläufrankisch fra Østerrike
  • Vin på druen grenache, fra f.eks. California eller Sør-Afrika

Hvitvin

  • Fatpreget chardonnay, fra f.eks. California eller Argentina
  • Oransjevin med tydelig oransjevinpreg

Les om oransjevin

Øl & sider

  • Belgisk klosterøl av typen dubbel
  • Brune eller brown ale
  • Mørk lager
  • Fransk sider fra Bretagne eller Normandie

Alkoholfritt

  • Eplemost med solbær eller blåbær

Drikke til elgsteik med sjysaus

Sjysausen gir kontrast, saftighet og friskhet til viltretten.

Rødvin

  • Vin på druen sangiovese fra Toscana
  • Vin på druen pinot noir fra Burgund
  • Vin på druen gamay fra Beaujolais, f.eks. Morgon
  • Vin på druen mencía fra Spania

Hvitvin

  • Oransjevin med moderat oransjevinpreg
  • Vin på druen pinot gris

Øl & sider

  • Surøl med bær, f.eks. Kriek
  • Red/amber ale
  • Belgisk dubbel
  • Fransk sider fra Bretagne eller Normandie

Alkoholfritt

  • Bringebærlimonade