Drikke til grillet kongekrabbe med urtesmør
Den søtlige, litt krydrete skalldyrsmaken er tydelig i kongekrabbe og blir forsterket av grillingen. Hva gjør det med drikkevalget?
Tekst: Anne Enggrav - Fagansvarlig mat og drikke
Kongekrabbe kalles også kamtsjatkakrabbe eller russerkrabbe. Den er et bærekraftig og godt alternativ til sjøkreps og norsk hummer.
Krydret skalldyrsmak og stekeos
Smaken fra skallet av krabben setter et tydelig skallpreg på retten. Den søtlige, litt krydrete skalldyrsmaken er tydelig, og blir forsterket av grillingen. Det grønne urtesmøret og sitronskvisen er kontraster til krabben, men smakene kobles sammen av stekeskorpearomaer fra grillingen.
Hva er god drikke til grillet kongekrabbe?
Vinen skal ikke stjele oppmerksomheten, men du trenger en vin som er litt feit og fast i klypa, ellers vil den virke sur og skrinn, så ikke velg de aller slankeste vinene.
Velg heller en vin med god modning og god konsentrasjon. Både viner som har ligget litt på fat eller på gjærrestene (berme) vil passe til den grillede og karamelliserte smaken av krabbeskall.
Vår fagavdeling hadde en skikkelig wow-opplevelse med hvit Colares til denne retten. Colares er et lite område vest for Lisboa i Portugal, der de lager karaktersterke hvitviner på Malvasia-druen.
Hvitvin
- Fatlagret eller fatfermentert vin på druen sauvignon blanc - dette finner du i Bordeaux, New Zealand og i Australia
- Fatlagret vin på druen albarinho i Portugal eller Spania
- Hvit Colares fra Lisboa, Portugal
- Fatlagret vin på druen chardonnay, som Chablis Grand Cru, Meursault, Pouilly-Fuissé eller tilsvarende fra USA, Argentina eller Australia
Øl & sider
- Lyst øl, som pils og lys lager
- Belgisk Wit som er smaksatt med sitrus og koriander
- Tørr sider fra Norge
Alkoholfritt
- Lyst øl
- Håndverkssider
Les ogsåPolkokkens oppskrift på grillet kongekrabbe med urtesmør
Sist oppdatert: