Drikke til grillfesten
Hva serverer du til maten om du har flere ulike hovedingredienser? Her får du tips til drikke med og uten alkohol som passer til kjøtt, fisk og grønnsaker på grillen.
Tekst: Niclas Lundmark - Senior varefaglig rådgiver
Hva smaker grillmat?
Å legge mat på grillen, enten det er kull- eller gassgrill, gir maten smak av stekeskorpe og ofte et lett røykpreg. Vi må også regne med de smaksrike marinadene eller krydderblandingene som er vanlige å bruke. Smakene i grillmiddagen er tydelige, og det bør gjenspeiles i drikkevalget.
Vær obs på at alle uteluktene konkurrerer om oppmerksomheten med maten. Velg derfor drikke som smaker mye og snakker høyt. De raffinerte, lavmælte vinene passer bedre til innefesten.
Vin som tilbehør
Tilbehøret til grillmaten er ofte kaldt. Salater, grønnsaker og dressinger er saftig og friskt tilbehør til sommermaten, og sesongens råvarer serveres ferske, og sjelden sammen med tunge sauser.
Her kommer en fin tommelfingerregel:
Tenk på vinvalget på samme måte som du tenker på tilbehøret til middagen; vil du ha mer av det syrlige fra dressingen, velger du en frisk og slank hvitvin fra kjølige områder. Ønsker du mer av det sødmefulle og rike fra marinaden, velger du en fyldig rødvin fra en varmere vinregion.
Rødvin til grillmat
Velg gjerne rødvin fra et land som har en levende grilltradisjon. Argentina er verdensmestere i grilling av rødt kjøtt. Den amerikanske BBQ-kulturen med langtidssteking av store kjøttbiter innsmurt i potente marinader er adoptert av en hel verden. Og «alle» i Australia griller.
- Vin på druen malbec eller cabernet franc fra Mendoza, Argentina
- Vin på druen zinfandel fra California eller primitovo fra Italia (samme drue)
- Vin på druen pinot noir fra Yarra Valley i Australia
- Vin på druen trosseau/bastardo fra Jura i Frankrike, Portugal eller California
- Vin på druen mondeuse fra Savoie i Frankrike, ja en saftig alpevin helt uten grilltradisjoner.
Hvitvin til grillmat
En kald hvitvin passer godt i varmen, og det er et forfriskende og godt vinvalg til både fisk og kjøtt. Hvitvin på aromatiske druer er tydelige nok til å hamle opp med både stekeos og solkrem. Ønsker du å forsterke smaken av stekeskorpa i maten velger du en hvitvin med litt fatpreg.
- Vin på druen riesling fra Nahe eller Pfalz i Tyskland
- Vin på druen sauvignon blanc, gjerne med litt fatpreg, det finner du i Bordeaux og på New Zealand
- Fatlagret vin på druen chardonnay fra California,
- Fatlagret vin på druen chenin blanc fra Sør-Afrika
- Vin på druen treixadura fra Galicia i Spania
Lurer du på om det er lov å putte isbiter i vinglasset? Jada. Hvis du liker det er det helt i orden.
Rosévin til grillmat
Rosévin er selve sommervinen for mange. Den smaker godt til det meste og ser fin ut i glasset på sommerbordet. Smaken av rosévin er ganske lik hvitvin, og variasjonene er ikke veldig store.
Rosévin til laks er en etablert kombinasjon, men dette er en anvendelig vintype som passer til det meste. Velg gjerne en av de litt mørkere rosévinene til grillfesten.
- Vin på druen nebbiolo fra Piemonte i Italia
- Vin på druen xynomavro fra Hellas
Øl til grillmat
Pølse og pils blir aldri feil, og mange sverger til øl gjennom hele måltidet.
- Lyst lagerøl som pils eller kellerbier
- Weissbier, Wit eller Blonde
- Surøl som Geuze blir en forlengelse av den syrlige vinaigretten
- Belgisk dubbel hvis det er mye søre og kraftige sauser/marinader
Grillmat: oppskrift på tre marinader og tips til passende øl
Alkoholfritt til grillmat
- Eplemoster er gode alternativer til hvitvin. De som er laget på eplesortene James Grieve og Gravenstein har litt ekstra friskhet. Summered og Aroma er noe rundere og fyldigere.
- Et ingefærøl smaker veldig godt både i og til BBQ -marinade
- Ingenting slår en kald lemonade på en varm dag.
- Det finnes også mange ulike varianter av alkoholfritt øl – alt fra pils til IPA.
Sist oppdatert: