Drikke til hamburger
Hamburger er digg, men trenger drikke som er leskende med både bass og diskant.
Tekst: Niclas Lundmark - Senior varefaglig rådgiver
Hva påvirker drikkevalget?
Hamburger er en komplett rett med et voldsomt spenn i grunnsmaker, aromaer og tekstur. Kanskje er det nettopp dette som er noe av appellen i tillegg til at det er praktisk med håndholdt mat?
Det grillede kjøttet, og eventuelt bacon, bidrar med karamellisert og røyket aroma, litt tyggemotstand og fett. Sylteagurk, dressing eller ketsjup stemmer i med tydelig sødme og syre. De friske grønnsakene har knas og friske aromaer. Rundt det hele ligger det bløte og søte brødet. En bit av en hamburger er som en sanselig medley!
Hva passer godt å drikke til hamburger?
Spesielt sausene i hamburgeren gir drikken noe å bryne seg på. Derfor er det greit med noen markante egenskaper i drikken. Det kan enten være en tydelig fruktighet i vin eller karamellisert malt, eventuelt tydelig bitterhet og humlearoma i øl. I tillegg kan det være fint om drikken har et visst spenn i aromaene slik som hamburgeren - altså både det ferske og det litt sødmefulle.
Tenk litt på i hvilken sammenheng du skal spise burgeren. Er det grilling en varm sommerdag er det godt med noe leskende som ikke har så høy alkohol.
Raske drikketips
Øl og sider
- Red eller amber ale som gjerne kan ha litt aroma fra humle
- Saison eller annet gårdsøl
- IPA eller NEIPA om du liker tydelig preg av humle
- Rødt flamsk øl eller lignende fatlagret og syrnet øl med karamellisert maltpreg
- Sider tilsatt humle eller bringebær
Cocktail
- Kalimotxo/calimotcho: fruktig rødvin blandet med cola
Alkoholfritt
- Cola
- Alkoholfritt øl
- Ingefærøl blandet med eplemost eller mineralvann
Hvitvin
- Druen chardonnay fra California I USA, Sør-Afrika, Australia, New-Zealand med fat- og bermepreg. Se etter vin i vinstilen krydret og fruktig.
- Fatlagret vin basert på druene chenin blanc eller semillon fra Sør-Afrika
- Oransjevin eller perlende vin basert på aromatiske druetyper som muscat, sauvignon blanc, gewürztraminer eller torrontés
Rødvin
- Druene barbera eller frappatto fra Italia om du vil ha det livlige og lette
- Druen pinot noir med litt fatpreg, fra USA, Chile, Australia eller New Zealand
- Druen zinfandel fra California, om du vil ha noe bløtt og fyldig
Sist oppdatert: