Drikke til hvit asparges
Dekk opp til fest! Det er vår når de hvite aspargesene kommer.
Tekst: Niclas Lundmark - Senior varefaglig rådgiver
Smaken av hvit asparges
Smaken av hvit asparges er mild og delikat av nøtt og urter. Mange synes det er utfordrende å velge vin til asparges. Den blir beskrevet som bitter og syrlig. Våre erfaringer er derimot at aspargesen har lite eller ingen bitterhet.
Venn eller vinfiende?
En varmebehandlet asparges har en del sødme, og det kan ha noe å si for vinvalget. Sødmen demper frukten i vinene, og forsterker eventuell tannin i vinen. Tilbehør som hollandéssaus åpner for viner som chardonnay med smørpreg. Det er som regel ikke vanskeligere å velge vin til asparges enn til annen mat, men det er noen viner som gjør den ekstra god.
Silvaner – en tysk aspargestradisjon
Tyskland er kjent for god hvit asparges, og lokalt er det vanlig å servere hvit asparges med en smørsaus til, og en vin laget på silvanerdruen i glasset. Silvaner har et urteaktig preg. Også grüner veltliner fra Østerrike er et godt aspargesvalg. Det er en drue som har smak av både frukt og urt.
Noen raske drikketips
Hvitvin
Vinstil: Saftig og frisk eller krydret og fruktig
- Vin på druen silvaner fra Franken eller Rheinhessen i Tyskland
- Vin på druen grüner veltliner fra Østerrike
- Vin på druen chardonnay med smørpreg
Øl
- Pale ale eller lys ale
- Hveteøl
- Pils eller lys alger
Alkoholfritt
- Alkoholfri hvitvin
- Alkoholfri sider
- Alkoholfritt lys øl
Sist oppdatert: