Drikke til jordbær og bringebær
Norske bær er like gode som sesongen er kort.
Tekst: Niclas Lundmark - Senior varefaglig rådgiver
Søt vin til søte bær
De beste jordbærene og bringebærene er fulle av sommerlige aromaer, sødme og en livlig friskhet.
Søte, smaksrike bær kombineres best med en søt vin enten de spises som de er, eller i kremdesserter og kaker. Ostekake og panna cotta er det også vanlig å servere med bærsaus.
Champagne og jordbær?
Dette er en gammel klassiker, men det passer ikke særlig godt sammen. Søte bær gjør at vinen oppleves enda syrligere og strammere. Champagnene vi drikker i dag er stort sett tørre, men i gamledager var de ganske søte - det kan forklare tradisjonen.
Hva smaker godt å drikke til bær?
Hvitvin
- Moscato d´Asti - perlende, søt hvitvin fra Piemonte, Italia
- Asti Spumante - musserende, søt vin fra Piemonte, Italia
- Auslese - søtlig hvitvin fra Tyskland
Rødvin og rosévin
- Brachetto d’Acqui – søt perlende eller musserende rødvin fra Piemonte, Italia
- Søt eller søtlig rosévin
Sider, øl og mjød
- Søt eller søtlig sider fra Norge eller Frankrike
- Surøl tilsatt bær som berliner weisse og framboise er svært sylige og tørre - det kan være en spennende kontrast til bærdesserter
- Søt mjød tilsatt røde bær
Alkoholfritt
- Bringebær- eller rabarbralimonade
- Musserende hylleblomstdrikk
Sist oppdatert: