Drikke til krabbe
Drikken skal ikke stjele oppmerksomheten, men du trenger en vin som er litt feit og fast i klypa, så en ikke virker sur og skrinn.
Tekst: Niclas Lundmark - Senior varefaglig rådgiver
Smaken av krabbe
Krabbe smaker mye. Spesielt det brune krabbekjøttet fra krabbehuset. Det inneholder mye umami og har en tydelig smak av salt og litt jordlige aromaer.
Det hvite kjøttet fra klørne og fotstøet er mildere med en mer delikat smak, ikke ulikt reker eller sjøkreps. Den tradisjonelle og vanligste måten å spise krabbe på her i landet er kokt, avkjølt krabbe med loff, sitron og majones. Tilbehøret bidrar med litt friskhet og fett, men det er smaken av krabben som spiller hovedrollen.
Drikke til krabbe
Umamismaken i det brune kjøttet stjeler en del frukt fra vin. Vinen må ha mye smak for at den ikke skal virke sur og skrinn. Velg gjerne en vin laget på godt modne druer og god konsentrasjon, og helst en drikke som smaker av noe mer enn frukt; både viner som har ligget litt på fat eller på gjærrestene (berme) vil passe til det jordlige krabbekjøttet. Alternativt kan viner som er laget på aromatiske druesorter fungere som en god kontrast til smaken av maten. Akkurat som dill eller koriander er godt tilbehør.
Drikketips
Hvitvin
- Vin på druen chardonnay fra Burgund i Frankrike eller California i USA
- Hvitvin fra Bordeaux i Frankrike
- Riesling Grosses Gewächs fra Tyskland
Musserende vin
- Champagne fra Frankrike
- Crémant fra Bourgogne eller Jura i Frankrike
- Methode Cap Classique fra Sør Afrika
Øl og sider
- Pale ale
- IPA
- Pils
- Sider fra Frankrike eller England
Alkoholfritt
- Ingefærøl
- Alkoholfritt IPA
- Eplemost
Sist oppdatert: