Drikke til ferskvannskreps
Ingenting er så svensk som en Kräftskiva. Vi gir deg drikketips til krepselaget.
Tekst: Niclas Lundmark - Senior varefaglig rådgiver
Krepsesesongen i Norge
Krepsesesongen er en begrenset og intens affære. Her i Norge varer den fra 6. august til 14. september. Ferskvannskrepsen finner man i vann på Østlandet, men også enkelte steder på Vestlandet og i Trøndelag. Eller i frysedisken på supermarkedet. Man bør regne én kilo kreps per person for et fullverdig måltid.
Smaken av kreps
Krepsen er ofte kokt sammen med krondill, øl og salt, som setter et markant preg på det sarte kjøttet. Krepsen i seg selv har en lett sødmefull og delikat smak, mens krondill er aromatisk og floral, med en grønnaktig og urtete karakter.
Krepsen blir gjerne servert med brød og majones og svenskene må ha sin västerbottenostpai ved siden av.
Hva smaker godt til kreps
Vi ser etter en vin med god friskhet samt fin frukt og gjerne mineralpreg. sauvignon blanc er perfekt i så måte, og av denne druen er det utrolig mange viner å velge blant. Det beste valget er hvit bordeaux, med en blanding av sauvignon blanc og semillon. Det grønne preget i sauvingon blanc går godt til dillen og har en mineralitet som kler krepsen. Samtidig har den friskhet og smakskraft til å hamle opp med majones og ostepai.
Raske drikketips
Hvitvin
- Vin på druene sauvignon blanc og semillon fra Pessac-Leognan, Bordeaux, Frankrike
- Vin på druene sauvignon blanc fra Sancerre eller Pouilly-Fumé fra Loire, Frankrike
- Vin fra muscadet i Loire, Frankrike
Musserende
- Vin på druen chardonnay (Blanc-de-blancs) fra England eller Champagne
- Cremant fra Burgund eller Jura
Øl
- Lys lager er klassisk drikke til kreps, men en
- Surølet Geuze ville vært et spennende valg
Brennevin
Joda, hvis du vil følge tradisjonene så kan man drikke akevitt til, selv om brennevin til mat har en tendens til å overdøve maten, spesielt til sarte smaker som kreps. Velg en sommerakevitt eller skalldyrakevitt med hint av dill og sitrus
Alkoholfritt
- Lys lager eller pale ale
Podkast 204. Drikke til kreps og krabbe
Sist oppdatert: