Drikke til nøttesteik
De beste drikkene til nøttesteik er de som enten har noen av de samme dype, krydrede aromaene, eller de som gir en frisk kontrast.
Tekst: Niclas Lundmark - Senior varefaglig rådgiver
Nøttesteiken er mørk og smakfull
Nøttesteik er en (jule)pakke av nøtter, sopp, buljong og krydder med konsentrert smak i det jordlige og dype aromaspekteret. Umami og salt er viktige grunnsmaker i steika, og det er ofte en del sødme i tilbehøret. Derfor kan vi hente frem de smaksrike drikkene.
Hva er godt å drikke til nøttesteik?
La drikken smake litt likt som maten, eller la den være som et godt tilbehør.
Hvitviner som har ligget litt på fat eller på gjærrester, får aroma av noe krydret og nøtteaktig. Det samme gjør viner som har blitt lagret noen år – både hvite og røde.
De mørke ølene som smaker av lett ristet malt passer inn i det mørke og dype, og det samme gjør høykvalitets musserende med autolysepreg (aromaer av blant annet bakverk og nøtter.)
Drikke som smaker av noe helt annet enn maten kan også være godt. Da er det gjerne leskende syrlighet og moden frukt som er stikkordene.
Drikketips
Hvitvin
Velg fra vinstilene utviklet og nyansert eller krydret og fruktig
- Fatlagret chardonnay fra California eller Jura
- Utviklet hvitvin, Rioja gran reserva
- Oransjevin med tydelig preg av skallkontakt
Rødvin
Velg fra vinstilene utviklet og nyansert eller krydret og sødmefull
- Vin fra Sør-Rhône; Côtes du Rhône, Vacqueyras eller Châteauneuf-du-Pape
- Vin med lang tid på fat, som rioja reserva eller gran reserva fra Spania
- Vin på druen shiraz fra Sør-Afrika eller Ausralia
Musserende vin
- Autolysepreget musserende vin, eller musserende med lagringspreg (se etter perpetuel, reserve eller solera på etiketten)
Øl
- Norsk juleøl
- Belgisk dobbel
Brennevin
- Brun, fatlagret akevitt. Gjerne en juleakevitt.
Alkoholfritt
- Mørkt juleøl
- Eplemost
Vinmonopolets podkast 222. Drikke til nøttestek
Sist oppdatert: