Drikke til rakfisk
Det smaker mye av både rakfisken og tilbehøret. Det bør drikken også gjøre.
Tekst: Niclas Lundmark - Senior varefaglig rådgiver
Rakfisk smaker mye
Det er mye smak i både fisken og tilbehøret. Hardkokte egg, løk, syltede rødbeter, rømme, lefser, flatbrød og smør åpner for smaksrik, fyldig drikke eller noe lyst og friskt.
Hva er godt å drikke til rakfisk?
Syrlighet i drikken er spesielt godt til fisken, og det bør være en vin som har nok konsentrasjon til å ikke forsvinne bak all smaken i maten. Litt sødme i drikken kan være godt fordi det demper de kraftige smakene litt. Knusktørre musserende viner fremhever fiskesmaken. Øl er robust drikke som takler mye smak fra maten, men styr unna rødvinen til denne retten.
Drikketips
Musserende vin
- Champagne eller engelsk musserende med tydelig autolysepreg
- Crémant de Bourgogne, Frankrike
Hvitvin
- Vin på druen chenin blanc med litt sødme, for eksempel Vouvray demi sec, Frankrike
- Vin på druen riesling med litt sødme fra Tyskland
- Vin på druen pinot gris, Alsace
- Oransjevin på aromatisk drue som gewürztraminer
Øl og sider
- Geuze
- Saison eller farmhouse ale
- Norsk kveikøl
- Fruktig sider fra Norge
Les om kveik
Les om geuze og framboise
Brennevin
- Lys akevitt med preg av sitrus, dill og karve
- Mer fatpreget og sødmefull akevitt er godt følge til vellagret rakfisk
Alkoholfritt
- Musserende vin
- Lyst eller mellommørkt øl
- Eplemost
Sist oppdatert: