Drikke til røkelaks

Velg gjerne noe litt uvanlig til den røkte laksen!

En snitte med røkelaks og eggerøre på en tallerken.
Foto: Matprat / Sara Johannesen

Tradisjonsrik mat med konsentrert smak

Røykeprosessen konsentrerer de gode aromaene i fisken så de blir enda tydeligere. Tradisjonelt tilbehør er dillstuede poteter eller eggerøre. Dette gir en fet, litt tung smak.

Velg smaksrik og fruktig drikke

Konsentrasjon og smaksrikdom i drikken er viktig, og gjerne litt fedme. En fyldig og tørr østerriksk eller tysk riesling yter også laksen rettferdighet. Et mindre fruktig alternativ er chenin blanc fra Savennières i Loire, Frankrike. Ønsker du noe utenfor allfarvei så er tørr fino sherry eller en florvin verdt å prøve.

Drikketips

Hvitvin

Vinstil: Saftig og frisk

  • Vin på druen chenin blanc fra Savennières i Loire, Frankrike
  • Vin på druen riesling fra Østerrike eller Tyskland
  • Fino sherry eller en slørvin (florvin)

Les om vinstilene for hvitvin

Øl og sider

  • Pale ale eller Lys ale
  • Saison
  • Norsk sider med litt sødme

Alkoholfritt

  • Alkoholfri hvitvin
  • Alkoholfri lyst lagerøl
  • Alkoholfri sider